Gymnasieelever buher af minister: »Et godt og sundt træk, som jeg har al mulig sympati for«

Per Clausen fra Enhedslisten forstår godt de elever fra Ørestad Gymnasium, der torsdag buhede så voldsomt af undervisningsminister Merete Riisager, at hun måtte forlade gymnasiet før tid.

Enhedslistens Per Clausen kan godt forstå, at eleverne fra Ørestad Gymnasium buher af undervisningsminister Merete Riisager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

»Nu har jeg været til rigtig mange politiske møder gennem årene, og hvis jeg skulle stikke halen mellem benene og gå hver gang nogen buhede af mig, så havde jeg haft rigtig travlt med at forlade møder,« siger Per Clausen fra Enhedslisten om torsdagens strabadser på Ørestad Gymnasium.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skulle have deltaget i en debat om demokratisk dannelse på gymnasiet, men så langt nåede hun aldrig på grund af de hundredevis af elever, der råbte slagord i kor og buhede, da hun ankom. Debatarrangementet blev derfor aflyst. Det skriver Berlingske fredag.

Nyheden fik Enhedslistens Per Clausen til tasterne og angav på sin Twitterprofil, at han sympatiserede med de vrede elever:

Elevernes utilfredshed kredsede om de store besparelser på undervisning, det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent, som regeringen har planer om skal køre indtil 2022.

»Som minister konfronteres man med konsekvensen af den politik, man fører. Eleverne har jo gang på gang set, hvordan der bliver fyret lærere, og hvordan undervisningen bliver forringet. Jeg synes, det er befriende, at de reagerer ved klart at vise deres utilfredshed. Det synes jeg er et godt og sundt træk, som jeg har al mulig sympati for,« siger Per Clausen.

Naturligt at reagere med vrede

Berlingske skriver, at eleverne udover buhråb råbte »luder« efter ministeren. Men den version af historien kender Per Clausen ikke til.

»Jeg synes ikke, at man skal kalder folk for luder. Hvis de gjorde det, er det selvfølgelig forkert. Det er ikke noget jeg har læst om, så det er ny information for mig. Men derudover synes jeg det er helt naturligt, at man reagerer med vrede, når det er en minister, der er i færd med at ødelægge ens uddannelse, der dukker op,« siger han.

Men bør man ikke vise respekt for sine medmennesker, selvom man er uenige?

»Det er ikke særlig respektfuldt at buhe, men det er jo ikke ministeren som menneske, de buher af, men ministeren som repræsentant for nogle politiske handlinger, hun har været med til at gennemføre. Hvis man ikke kan tillade sig at buhe af en minister, så synes jeg ærligt talt, at vi er blevet lidt for sarte i den politiske debat i Danmark,« siger Per Clausen.