Sognepræst og minister blev buhet ud fra gymnasium: »De unge blev overgearede og voldsomme«

En debat om demokratisk dannelse gik så galt på Ørestad Gymnasium, at undervisningsminister Merete Riisager til sidst trak stikket. »Det var jeg glad for, at hun gjorde,« siger sognepræst Kathrine Lilleør, der var med. Rektor undskylder.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) besøgte torsdag tre gymnasier i København. Det sidste besøg på Ørestads Gymnasium var hun nødt til at afbryde, da hundredvis af elever buhede ministeren ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Artiklen er opdateret med en præcisering. Undervisningsministeriet vil gennemse videoovervågning for at se, om der blev kastet med mønter, skriver TV2.

Et ellers opbyggeligt debatarrangement på Ørestad Gymnasium om demokratisk dannelse kørte torsdag så meget af sporet, at sognepræst Kathrine Lilleør tænkte, at det kunne ende voldeligt.

Undervisningsminister Merete Riisager afbrød mødet, før det var kommet i gang.

»Først var det overrumplende, og derefter var det ubehageligt. Det var så ulykkeligt, at der ikke var en rektor eller lærere, der greb ind,« siger sognepræst Kathrine Lilleør, der var inviteret med til debatten som formand for ministeriets Rådet for Demokratisk Dannelse.

Lilleør fortæller, at hundredvis af elever havde taget opstilling i aulaen med skilte og bannere, da delegationen ankom, og de råbte slagord i kor og buhede.

Det ses også på et videoklip fra episoden offentliggjort af TV2 Lorry. Her ser man Merete Riisager stoppe op på vej op ad trappen for at diskutere med en elev.

»I kommer kørende hertil i en Porsche, og i kommer kørende i en BMW, og så sparer I to procent, der gør, at vi mister otte medarbejdere. Vi er ikke bare tal,« siger eleven.

Undervisningsministeren svarer, at man »engang imellem må stramme ind, så pengene passer«.

På videoklippet diskuterer de for en stund, før ministerens delegation fortsætter op ad trappen mod klasseværelset.

Højrøstede og provokerende

Men da de når frem, fortæller Kathrine Lilleør, står det klart, at debatten om demokratisk dannelse på Ørestad Gymnasium ikke er realistisk at gennemføre. Klasseværelset, hvor debatten skulle foregå, var af glas, og udenfor stillede de hundredvis af elever sig op.

»De går hen til glasvæggen og står i flere lag og banker på den. Stadig gør ingen noget. Og skulle vi have en samtale om demokratisk dannelse, mens de står udenfor og banker på glasvæggen og bliver mere og mere højrøstede og provokerende? Der besluttede ministeren så, at vi skulle gå, og det var jeg glad for,« siger Kathrine Lilleør.

Undervisningsminister Merete Riisagers særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, bekræfter forløbet over for Altinget. Han tilføjer, at der blev kastet mønter efter ministeren og råbt »luder«. Altinget har seneret præciseret, at deres kilder oplyser, at der var tale om en mønt - og altså ikke mønter i flertal. Kathrine Lilleør oplyser, at hun ikke er sikker på, om det var en mønt eller en kapsel, der blev kastet. Undervisningsministeriet har bedt om at få udleveret videoovervågning fra skolen for at afklare sagen.

»Det var intimiderende. Protester er helt på sin plads og en vigtig del af demokratiet. Det er truende adfærd og skældsord ikke. Der blev råbt luder efter en minister. Det er altså alvorligt,« siger Søren Poul Nielsen til Altinget.

Kathrine Lilleør fortæller, at hun vurderede, at situationen kunne ende galt.

Var du nervøs for, at eleverne kunne finde på at blive fysiske?

»Ja. Det kunne komme til puf, og der kunne blive smidt noget ned på os. Vi gik i sådan en aula, der nærmest indbyder til at smide ting ned i hovedet på folk, hvis man er i det humør. Der var ved at bygge sig en stemning op, hvor man ikke var tryg. Skoleledelsen så simpelthen passivt til, mens en minister blev kanøflet, ganske enkelt. Det var helt rigtigt set, da Merete Riisager besluttede, at nu skulle vi væk derfra. Stemningen var ved at koge over, det er der ingen tvivl om.«.

Mener du, at ministeren og dig selv var i fare?

»Jeg mener, at havde det ikke været for ministerens umiddelbare handlekraft, så kan det ikke udelukkes, at der var sket noget i går på Ørestad Gymnasium. For en stemning af den slags kan gribe om sig. Det var derfor, vi gik. Det var meget overrumplende for os selv, at vi var nødt til at gå, for der skal meget til. Men det føltes ikke trygt«.

På vej ud fra gymnasiet lykkedes det ministeren for en stund at kalde eleverne til ro og sige et par ord til dem, fortæller Kathrine Lilleør.

»Så det kunne altså lade sig gøre at kalde dem til ro, men ingen gjorde noget,« siger hun.

Rektor undskylder

Undervisningsministerens besøg på Ørestad Gymnasium var et af flere besøg på gymnasier i hovedstadsområdet. Tidligere på dagen var ministeren forbi Christianshavns Gymnasium og Frederiksberg Gymnasium, hvor alt ifølge Kathrine Lilleør foregik i ro og orden.

Kathrine Lilleør ærgrer sig mest af alt over, at rektor på Ørestad Gymnasium, der fulgtes gennem aulaen med delegationen, ikke skred ind.

»Ingen gjorde noget. Det, der står tilbage i går aftes, da det havde bundfældet sig for mig, var ikke, at de unge blev overgearede og voldsomme, for sådan kan unge mennesker være. Men at de ikke havde nogen voksne til at vejlede sig. Det er rystende,« siger hun og fortæller, at hun efterfølgende har fået en undskyldning fra rektor på en e-mail.

Berlingske har set korrespondancen, hvor rektor fortæller, at han har talt episoden igennem med elevrådet, der angiveligt ikke kendte noget til demonstrationen, og at elevrådet efterfølgende har været rundt i klasserne for at tale med eleverne om, at »man ikke udtrykker sin utilfredshed på udemokratiske måder«.

Kathrine Lilleør er ikke imponeret.

»Hold nu op. Det er endnu et tegn på, at han slet ikke tager det her alvorligt,« siger hun.

Talt med store bogstaver

Rektor Jonas Lindelof forsikrer over for Berlingske, at han tager situationen dybt alvorligt. Fredagen, fortæller han, skal bruges i klasserne, hvor der vil blive talt med store bogstaver.

»Det er jo ikke en demokratisk samtale, når man råber af hinanden. Det er vi helt klar over, og derfor skal jeg rundt i klasserne nu,« siger rektoren, der ærgrer sig over kritikken fra Lilleør.

»Det er jeg ked af, at hun skriver. Selvfølgelig forsøgte jeg at gribe ind. Men elevernes reaktion kom lige så meget bag på mig som på ministeren. Normalt har vi et velfungerende elevdemokrati og et godt samarbejde,« siger Jonas Lindelof.

Han så ikke selv eksempler på, at der var optræk til, at eleverne ville blive fysiske over for ministerens delegation.

»Jeg bemærkede ikke det, men jeg var ikke alle vegne. Hvis det er den oplevelse, de havde, så er jeg ked af det. Vi forsøgte at gribe ind det bedste, vi kunne, men det var ikke nok,« siger han.