Guide til det bedste våben mod coronavirus

Hygiejnesygeplejerske på Rigshospitalet Lisbeth Kyndi giver vejledning i, hvordan man bedst vasker sine hænder.

 
Korrekt håndvask Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronavirussen covid-19 er kommet til Danmark. Heldigvis kan man selv gøre meget for at undgå smitte.

Overlæge ved Statens Seruminstitut Anders Fomsgaard sagde forleden til Berlingske, at »regelmæssig og grundig håndvask er det mest effektive våben mod smitten«.

Derfor har Berlingske lavet en guide til, hvordan man bedst vasker sine hænder.

Lisbeth Kyndi er koordinerende hygiejnesygeplejerske i Infektionshygiejnisk Enhed på Rigshospitalet. Hendes job er blandt andet at undervise læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale i, hvordan de bedst vasker og spritter deres hænder for at undgå smittespredning. Her er hendes guide til korrekt håndvask.

Måske kunne man forledes til at tro, at håndsprit var det mest effektive. Men det virker kun, hvis hænderne i forvejen er frie for snavs. Derfor anbefaler Lisbeth Kyndi håndvask, hvis man er i nærheden af en vask.

»Hvis man vasker sine hænder grundigt, er det fuldt ud tilstrækkeligt, men hvis man ikke er i nærheden af en håndvask, kan man bruge håndsprit,« siger hun.

Fødselsdagssang og rene håndklæder

Hvis man troede, at varmt vand var bedst, kan man godt tro om igen:

»Effektiviteten ved håndvask er den samme, uanset vandtemperatur, men lunkent eller koldt vand er bedst for huden. Først putter man vand på hænderne, derefter tager man sæbe på, som man får til at skumme. Så vasker man i rækkefølge håndflader, håndrygge, mellem fingrene, fingerspidserne, tommeltotte og håndled. En håndvask, som gøres ordentligt, tager omkring et minut fra start slut, og selve indsæbningen skal mindst tage 15 sekunder,« siger hun, og kommer med et tip:

»Som tommelfingerregel tager det cirka 15 sekunder at synge et vers af »Happy Birthday«, så den kan man jo nynne for sig selv imens.«

Hvis muligt kan man med fordel lukke for vandhanen med albuen eller et papirhåndklæde. Bagefter skal hænderne som bekendt tørres af, og her er der én metode, der klart er at foretrække:

»Papirhåndklæder fra en dispenser er bedst, dernæst rene stofhåndklæder og til sidst elektriske håndtørrere. De elektriske håndtørrere spreder tit vandet ud i luften, og nogle af de moderne er lavet sådan, så de samler snavs nede i, og iøvrigt kan det være svært at undgå at røre ved dem,« siger hun.

Hun understreger, at håndklæderne derhjemme skal være rene og tørre, og at almindelige familier derfor skal skifte dem et par gange om ugen.

Hvis man tager sine forholdsregler, er fast sæbe ligeså god som flydende:

»Man kan sagtens bruge fast sæbe, hvis man opbevarer den sådan, så vandet kan løbe af den. Enten ophængt eller i en sæbeholder hvor vandet kan løbe helt af og væk.«

Håndspritten er hurtigere og mere skånsom for hænderne, da håndsprit indeholder hudplejende midler. Men det skal gøres ordentligt og grundigt:

»Hænderne skal være våde af sprit i 30 sekunder. Spritten gnides på håndflader, håndrygge, mellem fingrene, fingerspidser, tommeltotte og håndled.«

Hvis man hverken har sæbe eller håndsprit, kan man stadig godt vaske hænder:

»Det er bestemt bedre end ingenting bare at vaske med vand fra en rindende hane.«