Det er en rigtig god idé at fjerne okse-, kalve- og lammekød fra de måltider, der bliver serveret i alle københavnske skoler og daginstitutioner.
Det mener den grønne tænketank CONCITO. Tænketanken reagerer på, at et flertal i Københavns Kommune umiddelbart vil stemme ja til et forslag om at fjerne de pågældende kødtyper fra måltider i københavnske skoler og daginstitutioner.
Der var flertal for forslaget, da kommunens børne- og ungdomsudvalg stemte om det i dag, onsdag, men Venstre gjorde brug af retten til at sende sagen videre til behandling i Borgerrepræsentationen.
Det røde kød udgør omkring 0,6 procent af de fødevarer, der indkøbes til hovedstadens skoler og daginstitutioner.
I 2022 resulterede det røde kød i Københavns skoler, børnehaver og vuggestuer i en CO₂-udledning på cirka 1.400 ton. Havde man erstattet kødet med 38 ton bælgfrugter, ville det have betydet en CO₂-udledning på 57 ton, fremgår det af indstillingen fra forvaltningen.
Det er ikke nogen bemærkelsesværdig besparelse i København Kommunes samlede CO₂-regnskab, har eksperter tidligere sagt til DR.
Programchef for Fremtidens Fødevarer i CONCITO, Michael Minter, erkender, at tiltaget ikke vil have nogen stor effekt på det samlede klimaregnskab i kommunen. Hvis man virkelig ville begrænse CO₂-udledningen markant, skulle man i stedet se mod områder som bygning og transport, siger han.
Ikke desto mindre mener han, at det er et fornuftigt forslag:
»Man skal huske, at vi skal have adresseret alle forbrugsområder for at opnå vores klimamål, og det her er et område, som er forholdsvist nemt og billigt at tage fat i. Du kan opnå en hurtig effekt uden at skulle investere i dyre teknologier for eksempel,« siger han.
Han sender således roser afsted mod forvaltningen, der står bag forslaget, men han er en anelse uforstående over for, at politikerne på rådhuset ikke selv har foreslået at fjerne okse-, kalve- og lammekød fra de måltider, som de selv får serveret under udvalgsmøder:
»Det ville være flot, hvis Borgerrepræsentationen gik forrest og gjorde det samme. Nu starter de så med skoler og daginstitutioner, og det er bedre end ingenting, men det bør også gælde for dem selv,« siger han.
Berlingske har tidligere spurgt medlem af Børne- og Ungdomsudvalget Laura Rosenvinge (S), om man også bør fjerne okse-, kalve- og lammekød fra politikernes måltider på rådhuset. Hun svarede: »Nu handler det her forslag om skoler og institutioner.«
Michael Minter mener ikke kun, at forslaget bør udbredes til politikernes måltider:
»Jeg mener, at man bør bruge samme tilgang overalt og få reduceret forbruget af oksekød, lammekød og kød i det hele taget. For der er både en klimagevinst og en sundhedsgevinst forbundet med det, og det er oplagt at gøre på kantineordningen, for de ansatte skal nok få spist de officielle kostråds anbefalede indtag kød hjemme i privaten. Det vil være anbefalingen herfra. Det ville medføre en større reduktion, så det burde man helt klart gøre.«