Greta Thunberg får stor pris af dansk rigmand og donerer den til kampen mod coronavirus

Den dansk-iranske rigmand Djaffar Shalchi tildeler den unge klimaaktivist nystiftet pris sammen med 100.000 dollar. Pengene donerer hun til FNs børnefond i kampen mod coronavirus. Djaffar Shalchi kvitterer med et tilsvarende beløb til børneorganisationen.

Klimaaktivisten Greta Thunberg har modtaget en pris af den dansk-iranske rigmand, Djaffar Shalchi. Prisen har hun modtaget for sin forbilledlige indsats i kampen mod klimaforandringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Greta Thunberg modtager et stort dansk hædersbevis for sin kamp mod klimaforandringerne. Sammen med prisen følger en pengesum på lige knap 700.000 kr.

Det er den dansk-iranske rigmand, Djaffar Shalchi og hans fond, Human Act, som står bag den nystiftede pris: Human Act Award.

Formålet med Human Act Award er ifølge Djaffar Shalchi at skabe opmærksomhed omkring FNs Verdensmål, og prisen skal gives til personer, som har gjort en særlig indsats i kampen mod klimaforandringer, fattigdom, ulighed og krig. Derfor mener Djaffar Shalchi, at Greta Thunberg er den helt rigtige til modtage den første udgave af prisen.

»Fremtiden tilhører vores børn og børnebørn, og det er en stor ære at give prisen til Greta Thunberg for hendes helt utrolige arbejde med at få politikere og beslutningstagere til at lytte til videnskaben. Hun har været med til at sætte fokus på en meget vigtig sag og mobiliseret millioner af mennesker,« siger Djaffar Shalchi.

Donerer prisen til bekæmpelse af coronavirus

Greta Thunberg har valgt at donere pengene til FNs børnefond, UNICEF, i organisationens kamp mod coronapandemien, og Djaffar Shalchi har besluttet at donere et tilsvarende beløb, så organisationen modtager i alt knap 1,4 millioner kroner. Sammen med UNICEF sætter Djaffar Shalchi og Greta Thunberg gang i en international kampagne, der skal hjælpe børn og sårbare grupper under coronakrisen.

Rigmanden, Djaffar Shalchi, er stifter af organisationen Human Act, der kæmper for en mere fredelig og retfærdig verden. Hvert år vil organisationen give 100.000 dollars til en person som har gjort en særlig indsats for menneskeheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt /Ritzau Scanpix.

»Ligesom klimakrisen er coronapandemien en krise for børnenes rettigheder. Den vil påvirke alle børn, nu og her og langsigtet, men sårbare grupper vil blive påvirket mest. Jeg beder alle om at bakke os op i vores støtte til UNICEFs vitale arbejde for at redde børns liv og helbred og holde gang i uddannelserne,« siger Greta Thunberg ifølge en pressemeddelelse.

UNICEF skriver til Berlingske, at de har nået en halv milliard mennesker med information om, hvordan man forhindrer coronavirus i at smitte. Derfor vækker det ekstra glæde, at både Greta Thunberg og Djaffar Shalchi sætter fokus på en kampagne som alle kan donere til.

»I UNICEF er vi enormt glade for, og stolte af, at både Greta Thunberg og Djaffar Schalchi støtter vores arbejde. Det er en flot anerkendelse, der virkelig betyder noget for verdens børn. Vi knokler for at skaffe rent vand, informere om hvordan man stopper Coronasmitte, og beskytte de børn, der desværre bliver ofre i denne krise - Djaffar og Gretas bidrag giver os et kæmpe rygstød,« siger Karen Hækkerup, generalsekretær hos UNICEF i Danmark.

Prisen uddeles hvert år, frem til 2030, på den internationale »Earth Day«, der sætter fokus på klimaet. Earth Day falder hvert år den 22. april. Djaffar Shalchi og Human Act har har afsat 1 million dollar, som skal gives til vindere de næste ti år. Vinderen af prisen skal sammen med Human Act være med til at finde den næste modtager af prisen. Dermed er Greta Thunberg med til at kåre næste års vinder.