Fremtidsforskere: Danskerne kan komme til at lide af »posttraumatisk coronastress«

Mange risikerer at blive ramt af en varig mental lidelse på grund af coronakrisen, alt efter hvor hurtigt, der kommer en vaccine, og hvor gode danskerne generelt er til at håndtere genåbningen.

Ifølge Instituttet for Fremtidsforskning kan befolkningen komme til at lide af PTSD-lignende symptomer. Lignende tilfælde er set under andre store kriser i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge fremtidsforskere risikerer Danmark at blive ramt af en ny varig lidelse: »PTCSD« eller »corona-PTSD«.

Det viser en analyse foretaget af Instituttet for Fremtidsforskning. I analysen når man frem til, at »Post Traumatisk Corona Stress Syndrom« vil kunne ramme mange i samfundet. Analysen bygger på erfaringer fra andre store kriser, som verden har været igennem, og ud fra dem har Instituttet for Fremtidsforskning formuleret fire scenarier.

Scenarierne beror på to kritiske usikkerheder: vacciner og socialt beredskab – med andre ord afbødningsstrategier.

Altså: Finder verden en vaccine, og kan vi gøre den offentligt tilgængelig inden for de første to år, eller kan vi først gøre den tilgængelig efter to år. Og er det sociale beredskab tilstrækkeligt til at holde virussen i ave, eller er det ikke tilstrækkeligt.

»En af de store stressfaktorer, vi ser lige nu, er, at folk mister deres job. I Danmark har vi et godt velfærdssystem, men i andre dele af verden udgør det at miste sit job en kæmpe stressfaktor for mange mennesker, som man faktisk kan sammenligne med posttraumatisk stress,« siger associeret direktør ved Instituttet for Fremtidsforskning Thomas Geuken.

Instituttet for Fremtidsforskning, der blev gundlagt i 1969, er en nonprofit forsknings- og konsulentvirksomhed. Analysen baserer sig på tværfagligt arbejde inden for 10-12 videnskabelige discipliner som sociologi, sundhedsvidenskab, finansiering og datavidenskab.

»Vi kiggede blandt andet på den finansielle krise, hvor vi kunne se, at der i New York alene var 10.000 selvmord, der knyttede sig til noget jobrelateret. Der er en stærk relation mellem den krise, der er, og befolkningens velbefindende,« siger Thomas Geuken.

Frygten for det uvisse

Lignende er set i USA. Amerikanske studier har vist, at én ud af fire amerikanere i 2016 havde PTSD-lignende symptomer, som relaterede sig til deres økonomi. Frygt for at blive hjemløs eller jævnligt være bagud med regningerne har store konsekvenser for folks mentale helbred, konkluderede en undersøgelse, der var foretaget af lånudbyderen Payoff Inc.

Den nye psykiske lidelse kan ifølge Instituttet for Fremtidsforskning opstå i en situation, hvor der går mere end to år, før en virkningsfuld vaccine er udbredt, og de generelle sundhedsråd om fysisk afstand og hygiejne fortsat skal opretholdholdes.

»Samtidig med at corona fører rigtig mange ud i isolation, kan vi se scenarier, hvor danskere oplever belastningsgrader, der kan minde om posttraumatisk stress,« siger Thomas Geuken.

»Men scenarierne er ikke lig med, at sådan bliver virkeligheden. Virkeligheden kommer til at blive et mix mellem dem. Det kan måske give os nogle tanker om, hvordan vi kan fremtidssikre nogle af vores beslutninger – også i forhold til, at en økonomisk krise kan udvikle sig til en humanitær krise. Her ligger der en stor opgave i at forhindre, at det udvikler sig sådan,« siger han.