Frank Jensen trækker sig som overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet

Frank Jensen trækker sig som overborgmester i København efter årelange krænkelsessager, fortalte han på et pressemøde mandag klokken 12.

 
Krænkelsessagerne skygger for det politiske arbejde. Derfor trækker Frank Jensen sig som overborgmester i København. Det meddelte han på et pressemøde på Islands Brygge mandag. Video: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 11 år trækker Frank Jensen (S) sig som overborgmester i København efter sagerne om krænkelser, der for nylig er blusset op.

»Jeg ville gerne have fortsat (...) Selv om jeg igennem de seneste uger på baggrund af de konkrete sager, der er rettet mod mig, gerne ville være en del af løsningen, har jeg indset, at det ikke kan lade sig gøre. Derfor trækker jeg mig som overborgmester,« fortalte Frank Jensen på pressemødet mandag.

»Nu forlader jeg, Frank Jensen, overborgmesterkontoret. Og det gør jeg fra i dag,« sagde han og slog fast, at det er hans egen afgørelse.

Frank Jensen bestred indtil mandag også posten som næstformand i Socialdemokratiet, men den post trækker han sig også fra nu, oplyser han. Lars Weiss (S) fra Borgerrepræsentationen i København bliver fungerende overborgmester, efter at Frank Jensen er trådt tilbage.

Den nu forhenværende overborgmester ønsker ikke at gå ind i de sager, der i de seneste dage er beskrevet om ham.

»Jeg bakker op om #metoo, jeg bakker op om, at der ikke skal være en krænkelseskultur, men jeg siger, at man skal passe på med jagten,« sagde han på pressemødet.

Frank Jensen gentog flere gange, at han aldrig er blevet taget i at lyve om sagerne, men at han har været ærlig hele vejen igennem.

»Jeg skal ud og finde et arbejde, selvfølgelig skal jeg det,« sagde Frank Jensen ved pressemødet.

Flere gamle og nye sager

Sagerne er en blanding af gamle og nye. I alt har 12 sager været fremme i medierne, og der er angiveligt flere, der strækker sig mere end 20 år tilbage.

Frank Jensen blev for første gang medlem af Folketinget for Socialdemokratiet i 1987 og skabte sig en karriere, der bød på magtkampe, et tabt formandsopgør med Helle Thorning-Schmidt i 2005, ministerposter og den højeste borgmesterpost i Københavns Kommune i 2009.

Den første sag, som på nuværende tidspunkt er fremme, stammer tilbage fra 2004. Dengang var Frank Jensen politisk ordfører for Socialdemokratiet og måtte efter en julefrokost undskylde over for en studentermedhjælper for nogle grænseoverskridende tilnærmelser.

»Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt. Det er jeg selvfølgelig ked af,« sagde han dengang til Se og Hør.

Ved en julefrokost på Københavns Rådhus i 2011 følte flere kvinder sig krænket af overborgmesteren. Frank Jensen skulle ifølge Ekstra Bladet have slikket to kvinder på øre og hals og forsøgt at kysse andre.

Efter et seminar i 2012 samledes en gruppe socialdemokrater på et værtshus i Nyhavn i København. Den dengang 23-årige organisationssekretær Maria Gudme endte ved siden af Frank Jensen, som ifølge Gudme lagde sin hånd på hendes lår og førte den under hendes kjole.

Maria Gudme fortalte om sagen til Jyllands-Posten fredag, otte år efter hændelsen.

En gruppe politikere mødtes i 2017 til en øl efter et møde på Rådhuset i København, og her nussede Frank Jensen benet på en kvinde, der i flere år har siddet i bystyret for et andet parti end Socialdemokratiet. Hun har fortalt sin historie til Jyllands-Posten, men har valgt at være anonym.

Da hun rejste sig og gik på toilettet, fulgte Frank Jensen efter og ville med, hvilket han dog ikke kom. Den del af historien har Jyllands-Posten ikke kunnet få bekræftet, da kun kvinden og Frank Jensen var til stede.

Sagerne i Jyllands-Posten fik den konsekvens, at Frank Jensen indkaldte til krisemøde på Københavns Rådhus søndag.

Ifølge Jyllands-Posten er der yderligere otte sager om krænkende adfærd af Frank Jensen, som strækker sig tilbage fra slutningen af 1990erne og frem til 2019.

Syv kvinder har besluttet at kontakte den advokat, der er sat til at undersøge sexisme i Socialdemokratiet.

Støttepartier har opfordret Frank Jensen til at tage orlov, og forhenværende overborgmester i København Ritt Bjerregaard (S) sagde i går til DR, at hun har svært ved at forestille sig Frank Jensen som værende »en del af løsningen«.

Frank Jensen (S) forlader pressemødet, hvor han meddelte sin tilbagetrækning som overborgmester i København mandag d 19. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.