Forundringen over regeringens restriktioner var stor – og nu har blå blok fået nok

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

En række politikere fra blå blok ønsker grundlaget for beslutningen om at lukke barerne kl. 22 fremlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Godmorgen til en tirsdag og et nyhedsoverblik, der som så mange gange tidligere i 2020 står i coronavirussens tegn.

Der bliver dog også tid til at vende et andet af tidens aktuelle emner, sexisme eller seksuelle krænkelser, akkurat som overblikket kommer en tur forbi restaurantrestriktioner og en politigaranti.

Selv om tælleren ikke nåede det inden dette nyhedsoverbliks deadline, så blev mandagen formentlig dagen, da verden rundede en million coronarelaterede dødsfald ifølge amerikanske Johns Hopkins University.

Det er, som Berlingskes Lars Henrik Aagaard beskriver det, »ikke bare et meget symbolsk tal. Det er en fordobling på mindre end tre måneder og en 25-dobling på præcist et halvt år«.

Herhjemme er der siden januar i år registreret 649 covid-19-relaterede dødsfald, fremgår det af de seneste tal opgjort mandag af Statens Serum Institut.

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 27.072
  • Antal indlagte: 110
  • Antal indlagte på intensiv: 17 (11 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 649
  • Antal bekræftet overstået infektion: 19.942
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 33.282.969
  • Antal døde på verdensplan: 1.000.867

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Smittestop-app skal laves om

Som beskrevet i Berlingske har flere danskere oplevet, at appen Smittestop ikke helt virker, som den skal.

Appen skal give brugere besked om, at personer i deres netværk er smittet med coronavirussen, hvis disse melder sig som testet positiv i appen.

I et tilfælde omtalt af Berlingske meldte et par sig begge som smittede i appen.

De fik dog aldrig besked fra appen om, at de havde været udsat for en smitterisiko fra hinanden, selv om de var nære kontakter.

Men nu bliver appen lavet om, skriver TV 2.

Fejlen skyldes »en uhensigtsmæssighed i implementeringen af den bagvedliggende teknologi i appen«, skriver Sundheds- og Ældreministeriet til TV 2.

Ministeriet forklarer TV 2, at ændringen i appen er sket i dialog med Google og Apple.

Ændringerne betyder ifølge ministeriet, at »appen nu vil give besked til flere personer«, der har været udsat for mulig smitte.

Blå blok har fået nok

Blå blok i Folketinget mere end undrer sig over, hvorfor regeringen valgte at gennemføre lige præcis de restriktioner for blandt andet restaurantbesøg, som den tidligere på måneden indførte i først hovedstadsområdet og siden resten af landet.

Derfor kræver de blå partier ifølge Berlingske nu fuld indsigt i grundlaget for beslutningerne og de faglige argumenter for at lukke dele af erhvervslivet ned.

»Det burde jo være en smal sag at lægge dokumentationen frem,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Dansk Folkepartis (DF) Hans Kristian Skibby tilføjer, at »når man tilbageruller noget af den kontrollerede genåbning og lukker restauranter og barer delvist ned igen, hvilket har store økonomiske konsekvenser, skylder man at fremlægge en valid dokumentation for beslutningen«.

»Det har regeringen ikke gjort, og det synes jeg, at de skal tvinges til på en eller anden måde,« siger han.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

»Uønsket seksuel opmærksomhed«

Berlingske kan tirsdag afsløre, at et af landets mest respekterede advokatfirmaer, Gorrissen Federspiel, inden for de sidste to år haft tre sager om »uønsket seksuel opmærksomhed«.

Den ene af de tre sager endte med en fyring, de to andre med en advarsel.

»Det er vigtigt for os som arbejdsgiver at sikre et godt og trygt arbejdsmiljø ... Vi tolererer derfor ingen former for seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladsen,« skriver kommunikationschef Katrine Prien til Berlingske.

Berlingske kunne mandag fortælle om et andet stort advokatfirma, Bruun og Hjejle, der har fyret en partner efter seksuelle krænkelser.

For nylig skrev direktør for brancheorganisationen Danske Advokater Paul Mollerup på sin blog, at det var »naivt at tro«, at sexisme ikke fandtes i advokatbranchen.

Derfor er han heller ikke overrasket over, at sager om sexisme i advokatbranchen nu ser dagens lys.

»Jeg tror, sexisme findes i alle brancher på tværs af samfundet. Så det ville være mærkeligt, hvis det ikke også fandtes hos os,« siger han.

Krav om politigaranti

På forsiden af tirsdagens udgave af Jyllands-Posten kræver Venstre det, der bliver kaldt en politigaranti.

Altså at borgere og virksomheder skal have en garanti for, at politiet rykker ud, når de henvender sig.

Ifølge avisen er det et hovedkrav fra Venstre i de aktuelle forhandlinger om en flerårig politiaftale.

Venstre sammenligner en politigaranti med behandlingsgarantien i sundhedsvæsenet.

Der skal dog være en nedre grænse for garantien, som for eksempel ikke skal gælde i forbindelse med cykeltyverier.

»Har man brug for politiet, skal politiet dukke op. Har der været indbrud, vold eller et trafikuheld – helt gængse ting – så mener vi, at politiet altid skal rykke ud,« siger Venstres retsordfører og fungerende formand, Inger Støjberg, til Jyllands-Posten.

Dagens (døde) dyr: De tre havørne, der 21. september blev fundet døde under en rede på Tåsinge, blev forgiftet. Det oplyser Fyns Politi med henvisning til, at en undersøgelse på DTU afslører, at giftstoffet carbofuran er fundet i alle tre fugle.

Dagen i dag i 2005: Den tyske supermarkedskæde Lidl åbner 13 butikker samtidig i en række danske byer.

Det sker i dag:

Kl. 13.00: Dansk Industri (DI) samler normalt over 1.000 virksomheder, politikere og andre beslutningstagere, når organisationen holder topmøde. I år bliver det dog et digitalt topmøde på grund af coronavirussen. Emnet er, hvordan Danmark kommer tilbage på rette spor efter coronakrisen. Blandt talerne til topmødet er statsminister Mette Frederiksen (S) og Ursula von der Leyen, der er formand for Europa-Kommissionen.

Kl. 18.40: SAS genoptager i dag flyvninger til Shanghai i Kina. Ruten åbnes på grund af efterspørgsel efter erhvervsrejser og transport af varer mellem Skandinavien og Kina. Der har ikke været direkte fly til Kina siden 31. januar. I oktober planlægger SAS også at genåbne den direkte rute til Beijing.