Forsvarets store undersøgelse af seksuelle overgreb overser værnepligtige: »Ledelsen og offentligheden kommer ikke til at kende til omfanget, før de værnepligtige også bliver undersøgt«

Forsvaret undersøger nu for første gang i 15 år omfanget af seksuelle overgreb blandt de ansatte. De værnepligtige vil dog først indgå i en undersøgelse næste år.

De værnepligtige bliver først i 2020 inkluderet i Forsvarets undersøgelse af seksuelle overgreb. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvaret har for få dage siden indledt en omfattende undersøgelse, der skal kaste lys over omfanget af seksuelle overgreb og krænkelser i Forsvaret. Både Forsvarets øverste chef, Bjørn Bisserup, og forsvarsminister Trine Bramsen (S) har fremhævet undersøgelsen som et afgørende første skridt for at få klarlagt problemet, som har plaget Forsvaret i årtier.

Undersøgelsen foregår i praksis som en tillægsundersøgelse til Forsvarets almindelige arbejdspladsvurdering. Men arbejdspladsvurderingen omfatter kun de fastansatte i Forsvaret. Det udelukker den store gruppe af værnepligtige, som hvert år passerer gennem Forsvaret.

»Ved ikke at tage de værnepligtige med overser man en stor gruppe, der formentlig er den mest udsatte i Forsvaret. Man må rose Forsvaret for, at de rent faktisk gør noget. Men ledelsen og offentligheden kommer ikke til at kende til omfanget af overgreb, før de værnepligtige også bliver undersøgt,« siger Sara la Cour, forkvinde for foreningen Kvindelige Veteraner, som har modtaget talrige henvendelser fra kvinder, der har oplevet krænkelser i Forsvaret.

I stedet vil Forsvaret gennemføre en ny undersøgelse blandt de værnepligtige i 2020.

Forekommer også mod værnepligtige

Som Berlingske har dokumenteret gennem de seneste dage, oplever kvinder i Forsvaret grove overgreb. Forsvarsministeriets Auditørkorps har på fem år behandlet i alt 31 sager om seksuelle overgreb, heraf 11 sager bare i 2018. Og Auditørkorpsets dokument viser, at også de værnepligtige bliver udsat for overgreb.

Sidste år blev en konstabel dømt for at tage nærbilleder af en kvindelig værnepligtigs blottede bryster, bagdel og kønsdele, mens hun sov nøgen på sit værelse på Skive Kaserne. Kvinden fik efterfølgende tilsendt billederne på sin mobiltelefon sammen med et billede af konstabelens eget erigerede lem.

I en sag fra 2016 har en overordnet angiveligt tilsneget sig til samleje med en værnepligtig på Antvorskov Kaserne, som forvekslede ham med en anden. Det sidste kunne ikke bevises, så Auditørkorpset måtte opgive sagen. Det er dog heller ikke tilladt for overordnede at have sex med værnepligtige, så sagen har kørt som disciplinærsag. I et andet tilfælde blev en værnepligtig berørt på kinden og brystkassen af en kollega på Aalborg Kaserne, mens hun sov.

Forsvaret har i adskillige år kæmpet med at rekruttere kvinder. Og netop overgreb under værnepligten er for mange unge kvinder afgørende for, at de fravælger en karriere i Forsvaret, siger Sara la Cour.

»Jeg har talt med flere kvinder, som fortæller, at de efter værnepligten ikke gad at finde sig i det mere; så de vælger ikke at gøre karriere i Forsvaret,« siger hun.

»Det er meget unge mennesker, vi har i vores varetægt«

Hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse bekræfter direktør Laila Reenberg, at overgreb blandt de værnepligtige først vil blive undersøgt næste år.

»De værnepligtige er i første omgang ikke omfattet af den undersøgelse, vi igangsætter. Det skyldes, at det har været vigtigt for os at komme hurtigt ud af starthullerne og få belyst det her område. Der er arbejdspladsvurderingen den hurtigste og bedste måde,« siger hun.

Hun bekræfter, at de værnepligtige står i en særligt udsat situation i Forsvaret.

»Det er meget unge mennesker, vi har i vores varetægt. Og derfor har vi også nultolerance over for krænkelser mod værnepligtige. Det er vigtigt, at vi passer godt på vores værnepligtige,« siger Laila Reenberg.

Hun oplyser, at den planlagte undersøgelse blandt de værnepligtige i 2020 bliver lige så tilbundsgående som undersøgelsen for de fastansatte. Det er imidlertid vanskeligt at få andet end et øjebliksbillede af omfanget af seksuelle krænkelser og overgreb blandt de værnepligtige, eftersom de kun er ansat i Forsvaret i kort tid.

»Vi er nødt til at at tage højde for, at de værnepligtige i nogle tilfælde kun er inde i fire måneder. Så hvordan og på hvilket tidspunkt skal vi spørge, og hvornår har vi flest muligt inde samtidig? Det kan være, man skal spørge alle hold i løbet af et år, så vi kan få dækket en så stor gruppe som muligt. Så vi er ikke mindre optaget af at afdække problemet hos de værnepligtige end hos de fastansatte. Vi skal bare have nogle teknikaliteter på plads først,« siger Laila Reenberg.

Den sidste store undersøgelse af krænkelser i Forsvaret blev gennemført i 2003. Den viste, at stort set alle kvinder i Forsvaret blev udsat for krænkende adfærd. 90 procent af de militært ansatte kvinder i undersøgelsen havde oplevet såkaldt uønsket seksuel opmærksomhed, 16 procent var blevet taget på mod deres vilje, og tre procent var blevet udsat for voldtægtsforsøg.