Forsvaret gennemfører 2.500 personer stor øvelse trods covid-19: »Det er en kæmpe, kæmpe risiko«

Mens anden bølge af covid-19 ruller gennem landet, har Forsvaret samlet over 2.500 soldater til en rekordstor øvelse med deltagelse af tre lande. Det skaber bekymring blandt de ansatte. Brigadegeneral erkender, at der kan være en risiko for smittespredning, men øvelsen foregår under en række forholdsregler.

Øvelsen Brave Lion i Sydvestjylland skal træne soldaterne med et simuleret angreb, hvor fjenden har kastet soldater ned med faldskærm og er gået i land i Nordjylland. Foto fra øvelsen i 2019.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Fredslund/Forsvarsgalleriet

Mens sundhedsmyndighederne opfordrer til at holde afstand, og forsamlingsforbuddet nu er nede på 50 personer, har Forsvaret i øjeblikket samlet 2.500 soldater ved det militære øvelsesterræn Oksbøl i Sydvestjylland.

De har siden mandag deltaget i den årlige øvelse Brave Lion sammen med kolleger fra Estland og Litauen.

Forsvaret har i forvejen meldt ud, at 1. Brigade, som gennemfører øvelsen, har taget adskillige forholdsregler i tråd med sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Materialer skal sprittes af, og ved møder er der begrænsninger på deltagerantal og varighed, ligesom der er krav om mundbind, når øvelsen kræver mindre end en meters afstand mellem soldaterne.

Bekymrede fra starten

Berlingske har imidlertid talt med flere kilder, som beretter om bekymringer blandt de ansatte om smittefaren.

»Det er en kæmpe, kæmpe risiko at tage på 14 dages øvelse ude i skoven,« siger en militært ansat, som ikke ønsker at stå frem med navn.

»Vi har været bekymrede fra starten, og vi har talt om, hvorfor i alverden man ikke aflyser øvelsen i år. Der kommer soldater fra hele landet, samlet på et sted. Med deltagere fra to andre nationer. Øvelsen foregår selvfølgelig på et stort område, men man kan ikke undgå, at man nogle steder ikke kan overholde restriktionerne,« siger han til Berlingske.

»Ved operationsmøder skal der mange mennesker ind og ud af telte. Og i felten er der rigtig mange ting, som bliver rørt ved af mange mennesker. Ammunition, feltrationer, drivmidler til køretøjer; der er så mange kontaktflader. Så hvis nogen er smittet med covid, kan det gå meget hurtigt,« siger han.

Brigadeøvelsen omfatter enheder fra otte regimenter fra hele landet med deltagelse af Flyvevåbnets kampfly og helikoptere. Øvelsen løber frem til 2. oktober.

Brave Lion skal træne soldaterne med et simuleret angreb, hvor fjenden har kastet soldater ned med faldskærm og er gået i land i Nordjylland.

Brave Lion, som gennemføres hvert pår, er med over 2.500 deltagere hærens største øvelse. Foto fra 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Fredslund/Forsvarsgalleriet.

»Vi kan ikke sætte hele verden i stå på grund af covid-19«

Chefen for 1. Brigade, brigadegeneral Henrik Lyhne, erkender, at der kan være en risiko for smittespredning ved at samle 2.500 soldater fra tre lande. Han er dog tryg ved brigadens forholdsregler.

Har I overvejet at aflyse øvelsen i år?

»Ja, det har vi overvejet. Men det er ganske enkelt en operativ nødvendighed at gennemføre Brave Lion. Det er jo ikke sådan, at verdens konflikter og krige ophører, fordi vi er under pres fra covid-19. Vi har et ubetinget behov for at uddanne vores soldater, fordi vi har nogle internationale forpligtelser, vi skal overholde,« siger Henrik Lyhne.

Henrik Lyhne, brigadegeneral

»Jeg underkender ikke, at der er en risiko. Men det er altså en risiko, der følger med at være professionel soldat. Vi kan ikke sætte hele verden i stå på grund af covid-19.«


»Og ja, der er mange ting, vi rører ved under øvelsen. Og mange potentielle muligheder for at komme i kontakt med hinanden. Men det er altså et af funktionsvilkårene ved at være professionel soldat og indgå i en professionel organisation, der har nogle forpligtelser,« siger han.

»Jeg er også relativt tryg ved vores forholdsregler. Vi er nu på dag fire i øvelsen, og vi har til dato ikke haft et eneste tilfælde af covid-19 blandt soldaterne på øvelse herude. Jeg underkender ikke, at der er en risiko. Men det er altså en risiko, der følger med at være professionel soldat. Vi kan ikke sætte hele verden i stå på grund af covid-19,« siger brigadegeneralen.

Er det ikke en kynisk tilgang til beskyttelsen af de ansatte?

»Det mener jeg ikke. Vi skal selvfølgelig tage alle de forholdsregler, vi kan, for at beskytte vores soldater bedst muligt. Men sideløbende gennemfører Rusland en øvelse med flere tusinde soldater i Kaukasus, og i det Sydkinesiske Hav gennemføres der også kæmpestore øvelser. Vi kan ikke bare lægge os på ryggen og lade være med at uddanne os, fordi det er for farligt. Det er potentielt farligt at være soldat. Vi sender jo også soldater til Afrika velvidende, at vi ikke kan vaccinere os ud af alle de sygdomme, der findes dér,« siger Henrik Lyhne.