Forskere: Nye corona-mutationer kan betyde mundbind i flere år frem

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Deprimerende nyt om coronda, men også en positiv nyhed. Dit overblik her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-tirsdag-morgen og velkommen til dagens overblik!

Vi lægger benhårdt ud med dagens coronatal, hvor det er værd at bemærke, at man i går rundede 2000 døde i Danmark.

Dagens coronatal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 192.296
Indlagte: 738 (+13)
Indlagte på intensiv: 123 (-1)
Antal døde: 2.010 (+27)
Bekræftede smittede på verdensplan: 99.706.375
Døde på verdensplan: 2.139.803

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Skille-mig-minkadu

Mandag aften landede en aftale om støtte til landets minkavlere, der blev tvunget til at aflive deres besætninger som følge af coronapandemien.

Bag aftalen står regeringen, Venstre, SF, de Radikale og Liberal Alliance.

Aftalen koster op mod 19 milliarder kroner.

Fødevareminister Rasmus Prehn sagde i forbindelse med præsentationen af aftalen, at han ønsker at behandle udbetalingerne så hurtigt som muligt, men at der kan gå adskillige måneder, før de helt store udbetalinger bliver virkelighed.

Han regner med at kunne udbetale tempobonus i februar, ligesom han håber det samme for erstatningen for de dyr, der er slået ned i 2020.

Den større erstatning kræver et administrativt setup, som tager tid, siger han. Regeringen arbejder på at få pengene udbetalt hurtigt, men inden for det næste halve år vil der allerhøjest være tale om et forskud, siger fødevareministeren.

Du kan læse mere om aftalen her.

Det eneste fornøjelige, der er kommet ud af dét forløb, er den her sang. Den er til gengæld også ret sjov:

Ugens – måske – mest deprimerende nyhed om fremtiden med corona

Ja, nu skal det sandelig heller ikke blive for festligt, og derfor sikrer Politiken i dag, at du kan roligt kan fortsætte i den deprimerede tåge.

Ingen ved nemlig endnu, om vaccinerne virker godt nok på nye slags corona i Brasilien og Sydafrika, og derfor vil mundbind og test være hverdag i flere år frem, frygter forskere ifølge Politiken.

»Det er 484 K, vi taler om på alle ledermøder på topniveau globalt lige nu. Og som bekymrer«, siger overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren, som også er ordførende professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet til avisen.

Den sydafrikanske variant har den faglige betegnelse B. 1.351. En bestemt mutation af den er 484 K, der den mutation, som vacciner kan have en svækket effekt imod.

Selvom det fortsat er usikkert, så frygter forskerne, at mutationerne kan smitte mennesker, der har haft fået vaccinen.

Artiklen er ikke ude digitalt endnu, men du kan læse den i Politikens papiravis her.

Også Berlingske er dykket ned i mutationerne.

Her maner Rune Hartmann, professor og immunolog ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet, til mere ro, hvad angår vaccinernes effekt på de nye varianter.

»Hverken jeg eller mine kolleger forestiller os, at vi står i marts måned herhjemme og opdager, at vacciner er totalt virkningsløse, fordi nye varianter måtte begynde at blive dominerende. Der vil stadig være en stor gavnlig effekt af at blive vaccineret,« siger

Mandag offentliggjorde medicinalfirmaet Moderna afgørende nyt; firmaets vaccine har sværere ved at nedkæmpe den sydafrikanske variant end for eksempel den engelske, som den godt kan bekæmpe.

Det kan du læse mere om her.

Små butikker raser over lukning

Mens tusindvis af danske butikker skal holde lukket, kan de se dagligvarebutikkerne sælge tilsvarende varer. Det bliver kaldt både »konkurrenceforvridende« og »monopoldannelse« af de nedlukkede brancher, der frygter for konsekvenserne af den manglende omsætning, skriver Berlingske.

For i store dagligvarebutikker som Føtex og Bilka kan du stadig købe alt fra tøj til maling, legetøj og elektronik.

Det er dog stærkt konkurrenceforvridende, mener en række af den øvrige detailbranches aktører.

»Hvis du køber gryder, trøjer eller computere i supermarkederne, køber du ikke samme ting en gang til, når verden åbner igen. Det oplever både de helt små og store butikker som helt skævt og ude af proportioner,« siger Jens Birkeholm, administrerende direktør i Dansk Detail.

Den historie kan du læse her.

Lidt opløftende at gå til kaffen med

Danske forskere er opløftede over tal fra Israel, der viser, at vaccinerede ældre over 60 år blev markant mindre inficerede og syge af coronavirus sammenlignet med en kontrolgruppe. Kurven knækkede cirka to uger efter første stik.

Det skriver Jyllands-Posten.

Israel har verdens mest effektive vaccineudrulning. Over 40 procent af landets befolkning har fået den første vaccinedosis, og nu synes kurverne at knække for landet.

Eksperterne udlægger udviklingen som det første bevis for, at vaccinerne ikke bare virker i videnskabelige forsøg, men også i den virkelige verden.

»Det er meget overbevisende,« siger professor og pandemiforsker ved Roskilde Universitet Lone Simonsen til avisen.

Du kan læse historien her.

Det sker i dag

11:00-13:00 Radikale Venstre holder gruppemøde. Mon ikke, der vil være en journalist eller to udenfor døren efter mandagens afhopperi.

Dagens afhopper

Er i virkeligheden gårsdagens afhopper. Dansk politik er trods alt ikke så spændende, at der er en ny hver dag.

Jens Rohde forlod de Radikale for at blive løsgænger. Om fremtiden byder på et nyt parti – i så fald hans tredje – ved vi endnu ikke, men et »interessant ordvalg« fik en politisk kommentator til at overveje en konkret mulighed.

Nysgerrig? Klik her.