Forsker i skarp corona-kritik: Sundhedsmyndighederne gør ikke nok

Fredag kom meldingen om en kinesisk kvinde, der er kørt på hospitalet med symptomer på corona-virus, en mistanke, der dog viste sig grundløs. Men sundhedsmyndighederne har huller i deres værn mod virussen, mener virolog Allan Randrup Thomsen.

 

Gør Danmark nok for at gardere sig mod den dødbringende coronaepidemi?

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er en af landets førende forskere i virologi på Københavns Universitet, er svaret nej.

For mens epidemien er kategoriseret til en international krise og er på vej til at blive en pandemi – en verdensomspændende sygdom, er de danske myndigheders tiltag tvivlsomme, mener forskeren.

»For få dage siden fik vi 15 danskere hjem, som man med stor hurlumhej forsøgte at analysere og sortere, og så sendte man nogle af dem i hjemmekarantæne,« slår han fast og siger:

»Allerede her hopper min kæde af. Jeg har ikke meget tillid til begrebet hjemmekarantæne. Det er meget at stole på, at folk gør nøjagtigt, som de får besked på. I alle andre sammenhænge ved vi, at folk stort set ikke gør det.«

Fredag i sidste uge holdt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) et pressemøde med direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

På mødet udlagde ministeren systemet med hjemmekarantæne, som han sagde var et efterprøvet system, som de danske myndigheder normalt har gode erfaringer med. Og det er sikkert sandt, siger Allan Randrup Thomsen, men mener, at situationen i øjeblikket er langt fra normal.

»Det kan da godt være, at man har gode erfaringer med hjemmekarantæne, men i mange sammenhænge i vores samfund, når det handler om ting, der er farlige, prøver vi at sætte sikkerhedsgrænserne ti gange højere,« siger han.

Allan Randrup Thomsen, der også gæstede P1 Debat torsdag middag, fortæller at han hurtigt er kommet til at fremstå som en »hardliner« og den hårde hund, der ønsker så skrappe tiltag som muligt.

Det mener han imidlertid ikke, at han er, men siger, at der er ting, som for ham at se er svære at forklare for myndighederne.

»Man lader en mulighed stå åben for, at folk ikke følger det. Det kan godt være, at de følger det den første uge, men når man har siddet lukket inde i sin lejlighed i en uge uden at måtte gå uden for en dør, så begynder det at trække i en,« siger han.

Karantænen er trods alt bedre end ingenting, siger Allan Randrup Thomsen, men for ham at se er der huller i sundhedsmyndighedernes værn mod epidemien. Huller som bliver tydelige, når kinesiske turister lander i de danske lufthavne.

»Hvis epidemien fortsætter, som den har gjort indtil nu, så bliver det svært at undgå, og så er det et spørgsmål om tid, før vi får den første smittebærer ind i landet, og om hvor hurtigt, vi kan opfange ham eller hende i systemet og få dem isoleret,« siger Allan Randrup Thomsen.

Tidligere fredag formiddag kom meldingen om, at en kvindelig kinesisk turist er blevet kørt på Hvidovre Hospital og indlagt i højisolation på grund af coronalignende symptomer.

Kvinden henvendte sig selv til lufthavnens personale, da hun fik det dårligt i lufthavnen, men undersøgelser viste, at hun ikke var ramt af virussen.

Senere på eftermiddagen fredag tjekkedes endnu en person på Hvidovre Hospital for mistanke om coronasmitte.