Forbud ophævet: Nu kan TV 2 vise skjulte optagelser fra plejehjem

En dokumentar, der viser dybt kritisable forhold på to plejehjem, får alligevel lov til at se dagens lys, da et fogedforbud mod dokumentaren er blevet ophævet.

Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus-bydelen Viby er blevet skarpt kritiseret for uværdig behandling af den demente 90-årige Else. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Siden begyndelsen af juli har plejehjemmet Kongsgården i Aarhus Kommune været på manges læber.

Årsagen var et klip fra en TV 2-dokumentar, der viste den 90-årige demente Else blive hejst op i en lift i syv minutter for derefter at blive udsat for fornedrende kommentarer og behandling. Billederne rørte mange, men blev kun lagt frem for offentligheden, efter at Ekstra Bladet havde fået fat på klip fra dokumentaren og udgav dem.

TV 2 var nemlig på Aarhus Kommunes foranledning blevet ramt af et fogedforbud mod at vise dokumentaren. Det skulle efter sigende være for at beskytte Else, der ikke selv kunne tage stilling til at optræde på de skjulte optagelser.

Nu kan TV 2 for første gang vise optagelserne i dokumentaren »Plejehjemmene bag facaden«, der giver et indblik i dagligdagen for to ældre på to danske plejehjem, skriver mediet selv.

På klippet, der blev lækket 6. juli, ser man 90-årige Else, som har fået konstateret blærebetændelse. En plejehjemsansat er opsat på, at Else skal have afføring på en ble, der ligger på sengen under hende, og den ansatte beordrer ad flere omgange den demente kvinde til at presse, selv om Else fortæller, at hun ikke kan. Fra sin stilling i liften klager Else sin nød, for det gør ondt på hende.

»Av, det gør ondt, av, det gør ondt. Det gør ondt, det gør ondt. Nu må I stoppe. Nu må I stoppe, det gør ondt. Av, det gør ondt, av, av. Jeg har ondt i mine ben. Må jeg godt komme ned?« siger hun, mens hun sidder i liften.

Tre personer fra personalet er til stede i rummet med Else. Én person forlader rummet og griner.

Efter at klippet blev lækket, har debatten om ældrepleje kørt på højt blus. Alle kan blive enige om, at det, Else blev udsat for, ikke skal kunne finde sted i det danske velfærdssystem. Alle partier har været på banen, men der er ikke enighed om, hvad løsningen er.

Venstre har eftersøgt et »360-graders eftersyn« af hele ældreområdet, SF mener, at det vidner om et ledelsesmæssigt svigt, Nye Borgerlige mener, at der skal være bedre betingelser for private plejehjem, og Socialdemokratiet mener ikke, at man kan komme uden om at tilføre flere ressourcer til området.

Elses familie har under hele forløbet kæmpet for, at dokumentaren skulle frem i lyset.

Til TV 2 siger barnebarnet Charlotte Ahm:

»Jeg er oprigtigt glad og lettet. Det er afsindigt, at vi skulle igennem sådan en lang proces. Nu får folk lov til at se det hele, og det er virkelig en øjenåbner. Jeg håber, vi får skabt et fokus på, at der er problemer i ældreplejen.«

TV 2 skriver, at dokumentaroptagelserne fra Elses lejlighed viser, at plejerne aftaler at lyve om, at de har skiftet hendes ble, hvis nogen spørger:

»Altså, hvis hun bliver ved med at skide, så er det åndssvagt at stå og gøre det her nu, så må vi bare sige: »Hey, vi kan ikke lugte det«. Der er ikke nogen, der kan lugte det,« siger en plejer i dokumentaren ifølge TV 2.

Dokumentaren bliver sendt torsdag aften klokken 20.50.