For flere år siden førte Frank Jensen en hånd op ad S-politikers inderlår: »Her får jeg det rigtig ubehageligt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

»Så fortsætter hans hånd jo. Den bevæger sig helt op af mit inderlår. Her får jeg det rigtig ubehageligt,« fortæller Maria Gudme, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden (S), i en anklage mod Københavns overborgmester Frank Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til lørdagens nyhedsoverblik. Den seneste uge har været præget af tvisten i Radikale Venstre – og sådan vil det også blive i den kommende tid, nu hvor partiet i morgen holder krisemøde.

Vi har ikke meget nyt om situationen i de Radikale i dette nyhedsoverblik. Det skulle lige været dette dobbeltportræt af R-politikerne Ida Auken og Jens Rohde. Men til gengæld har vi en bred vifte af nyhedshistorier, som vil blive præsenteret for dig lige straks. En af dem handler om Frank Jensen, overborgmester i København (S), som to kvinder nu retter nye anklager imod.

Men først skal vi runde dagens coronatal. Som altid både de danske og de internationale.

Dagens tal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 34.441 (+418)
Indlagte: 110 (+6)
Indlagte på intensiv: 16 (-1)
Antal døde: 677 (0)
Bekræftede smittede på verdensplan: 39.002.007
Døde på verdensplan: 1.099.409

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

S-politiker om Frank Jensen: »Det handler dybest set om magtmisbrug«

Sent fredag aften offentliggjorde Jyllands-Posten en historie, der giver mindelser om den, som endte med at koste Morten Østergaard sin formandspost i Radikale Venstre. Maria Gudme, mangeårigt medlem af Socialdemokratiet, retter i avisen anklager mod Københavns overborgmester Frank Jensen (S). Hun beskriver, hvordan overborgmesteren under en bytur lagde en hånd på hendes lår. I situationen frøs hun.

En anden – dog anonym – anklager ligeledes Frank Jensen for en krænkelse. Partiet kendte til den af sagerne, skriver mediet.

»Så fortsætter hans hånd jo. Den bevæger sig helt op af mit inderlår. Her får jeg det rigtig ubehageligt,« fortæller Maria Gudme til Jylland-Posten og understreger i samme ombæring, at »det dybest set handler om magtmisbrug«.

Fredag aften strøg Frank Jensen til tasterne på Facebook, hvor han skriver, at han er »forfærdelig ked af, at der har været episoder, hvor kvinder har følt sig krænket af min opførsel«.

»Der har været en usund kultur, blandt andet i mange politiske miljøer. Den har jeg i høj grad selv været en del af,« skriver overborgmesteren og fortsætter:

»De sidste år har vi været igennem en vigtig og afgørende forandring, som også har gjort, at jeg har taget min egen opførsel op til overvejelse. Og jeg er helt klar over, at jeg åbenlyst har begået fejl.«

Reaktionerne på historien stod klar. Fra organisationen Everyday Sexism Project Danmark kom meldingen prompte.

»Vi opfordrer endnu engang til at flere ser deres egen adfærd i øjnene og tager ansvar. Det gælder også den ledelse, der ligesom i S har vidst, at der lå flere klager, og det gælder personerne selv,« skriver organisationen på Facebook.

Danmark sender ubrugelige telte til kriseramt flygtningelejr: »Skammeligt«

Først ramte en omfattende brand. Dernæst silede regnen ned, så lejren blev oversvømmet. Der er tale om flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos, hvor 13.000 flygtninge og migranter opholder sig. Nu viser det sig, at Danmark har sendt 40 »ubrugelige« campingtelte afsted mod øen, hvor en »humanitær katastrof« hersker.

Danmark har i alt sendt 2.900 uldtæpper, ti oppustelige telte (som i øvrigt kan varmes op) og 40 lette campingtelte. Det er de sidstnævnte, som nu betegnes som »ubrugelige«.

»Jeg ved, vi har meget bedre udstyr end de elendige telte, vi har sendt. Det lyder mærkeligt, hvis Grækenland har bedt os sende 40 ubrugelige campingtelte. Det er skammeligt. Vi bor i et af verdens rigeste lande, og det er uhyggeligt, at vi ikke engang kan finde ud af at gøre det her ordentligt,« siger Mette Nielsen, der arbejder frivilligt i NGOen Team Humanity. Organisationen er aktiv på Lesbos.

Du finder hele historien her.

Søren Pind: Jeg er i stigende grad bekymret

De seneste dage har der været fokus på de sociale medier i forlængelse af det massive fokus på #metoo. Især er det sociale medie Jodel, hvor brugere har spredt rygter om navngivne politikere og mediefolk, vakt opsigt og debat. I en kommentar i Berlingske skrider tidligere V-minister Søren Pind nu ind over for de sociale mediers magt i vores samfund.

For de sociale medier skaber skyggesider, lyder det fra Søren Pind. Og han er i stigende grad bekymret.

»Jeg tror ikke, at vi har stået overfor en lignende udfordring i menneskehedens historie,« skriver den tidligere V-minister, der har et spørgsmål:

»Hvor er demokratiet i kampen for den menneskelige individuelle selvstændighed?«

Du finder hele kommentaren her.

Forældre er bekymrede over indholdet på Youtube

Et stort flertal af danske forældre er bekymrede over den type indhold, som deres børn bliver præsenteret for på YouTube. Det viser en undersøgelse, som Berlingske beskriver lørdag. Samme undersøgelse peger på, at det bestemt ikke er alle forældre, der bruger egentlig ganske enkle metoder til at regulere de små poders YouTube-adfærd.

»Der er nogle youtubere, der bruger meget grimme ord i deres videoer, som Daniel tager til sig uden at vide, hvad det betyder. Det bryder jeg mig ikke om, og der synes jeg ofte ikke, at videoerne er alderssvarende,« siger en forælder, som Berlingske har talt med.

Og fra Stine Liv Johansen, formand for Medierådet for Børn og Unge, understreger, at »forældre burde regulere deres børns brug af YouTube«.

»Det er alt for få, der benytter sig af de her simple metoder,« siger hun.

Hele historien og metoderne, Stine Liv Johansen henviser til, finder du lige her.

Hele historien finder du her.

Skolelærer dræbt i Paris-forstad efter fremvisning af karikaturtegninger

Fredag eftermiddag blev en fransk skolelærer dræbt ved at få skåret halsen over i en forstad til den franske hovedstad Paris. Fredag aften skød og dræbte det franske politi en mistænkt gerningsmand. Og nu efterforskes begivenheden som »et drab med forbindelse til en terrororganisation«, lyder det fra fransk antiterror-politi.

Ofret var en mandlig skolelærer, som i undervisningen på mellemskoleniveau havde vist karikaturtegninger af profeten Muhammed, lyder politiets melding. En kilde beretter, at den dræbte blev halshugget. Det er imidlertid ikke blevet bekræftet.

»Vores sammenhold og vores beslutsomhed er de eneste svar, når vi står over for den islamistiske terrorismes uhyrligheder,« skriver den franske uddannelsesminister Jean-Michel Blanquer ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hele historien læser du her.

Det sker i dag

  • Radiokanalen P3 hylder i dag dansk musik med den årlige prisuddeling P3 Guld, skriver Ritzau. Showet skulle oprindeligt have været afholdt tilbage i marts, men måtte udskydes på grund af coronavirus. Til festen bliver der uddelt priser i kategorierne P3 Prisen, P3 Talentet og P3 Lytterhittet. De nominerede til P3 Prisen er Jada, Clara og ArtigeArdit, mens Ganger, Patina, Tessa og Joyce er indstillet til P3 Talentet.
  • Lørdag er det Hjemløsedagen 2020. Den finder sted på Rådhuspladsen i København fra 12 til 16.
  • Der kommer vanen tro nye coronatal. Det sker som sædvanlig klokken 14.

Og trænger du til en god læseoplevelse, finder du her et interview med TV-værten Niels Krause-Kjær, som er aktuel med en ny roman.

»Der skal nogle gange så lidt til, at noget kan gå galt i vores liv, og nogle gange er vi ikke bevidste om, at livet kan være meget skrøbeligt, og derfor skal vi huske at tage os sammen – det gælder både i forhold til os selv, vores land og vores vestlige verden,« siger han blandt andet.

God weekend!