Folk strømmer til butikkerne i København: »Det er helt sindssygt«

Massevis af mennesker var ude og shoppe i de fysiske butikker på Strøget i København mandag eftermiddag. »Det her er helt sindssygt,« lyder det fra en af dem, der på åbningsdagen selv begav sig ud i den store menneskemængde.

 
Nu kan man igen tage en spadseretur ned ad gågaderne og slentre ind og ud ad de åbne butikker - dele af den danske detailhandel er nemlig åben igen efter at have været tvangslukket i 67 dage. Video: Philip Davali, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Efter måneder, hvor Strøget har ligget øde hen, er der igen gennemstrømning af københavnere på den store shoppinggade.

Mandag eftermiddag strømmede det nemlig til med personer, der på åbningsdagen for de fysiske butikker skulle ud og bytte gaver fra julen eller mærke varen i hænderne inden et køb.

Markus Jess Hansen på 18 år er en af dem, der har været ude og shoppe. Han har netop besøgt butikken Foot Locker, hvortil der var flere meters kø ned ad Amagertorv, da Berlingske fanger ham siddende på en bænk med sine tre jævnaldrende venner.

»Det er jo helt sindssygt, så mange mennesker der er ude i dag. Jeg må indrømme, at jeg ikke havde regnet med, at der ville være så mange,« siger han.

Foto: Nils Meilvang.

Hans kammerat William Schmidt Kampmann har mundbind på, selvom han er udendørs, hvilket han har besluttet sig for at holde fast i, før han ikke er i nærheden af den store menneskemængde.

»Vi har talt om, at vi godt kunne forestille os, at der er ret mange smittede efter en dag som i dag. Alle rører ved de samme ting i butikkerne, og folk går mega tæt. Jeg ved ikke, hvor stor smitterisikoen er, ved at man rører ved de samme sko i butikken, men man kan ikke lade være med at tænke over det. Man kan i hvert fald godt blive lidt utryg,« siger en tredje af vennerne, Jacob Lund Olsen.

»Forsamlingsforbud på fem personer? Der er da væsentligt flere over det hele her.«

Men I er her jo selv?

»Ja, vi blev også overvældede af menneskemængden. Jeg havde nok ikke tænkt ordentligt over, at det er første dag, og at der selvfølgelig ville komme mange. Jeg ved sgu ikke, om det var den rigtige beslutning at tage herind,« siger Markus Jess Hansen.

Foto: Nils Meilvang.

På en anden bænk lidt længere væk fra menneskemængden sidder parret Sara Christensen og Niclas Møller på henholdsvis 24 og 26 år og spiser en sandwich.

Niclas Møller har byttet en julegave, og Sara Christensen fulgte bare med, men endte med selv at shoppe lidt tøj, når hun alligevel var ude.

»Der har været lockdown så længe, så jeg havde nok forventet, at folk ville gå bananas. Vi tænker selv over smitterisikoen, og derfor går vi rundt med mundbind, når vi ikke lige sidder her og spiser vores sandwich. Også selvom det er udenfor,« siger Niclas Møller.

»Jeg har ikke trang til at pege fingre ad nogen. Jeg forstår godt, at folk har behov for at komme ud og føle, at livet er lidt normalt. Man har savnet at komme ud og opleve noget andet,« siger Sara Christensen.

De er begge enige om, at de ikke er forargede over menneskemængden, så længe folk tænker over at holde afstand, og butikkerne håndterer det ordentligt. Og det synes de umiddelbart ser ud til at fungere nogenlunde.

»Der har været lockdown så længe, så jeg havde nok forventet, at folk ville gå bananas,« siger Niclas Møller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

I en af de længste køer, der fører hen til butikken Zara, står 18-årige Rose Tanev og Ingeborg Skånstrøm. De er cirka halvvejs gennem køen og har stået der i næsten ti minutter.

»Det er payday. Vi har lige fået SU. Pengene skal brændes af,« lyder det fra Rose Tanev.

»Man havde regnet med, at der ville være en del mennesker. Jeg går nok ikke selv så meget op i corona for at være ærlig. Man er ung, og man savner at være ude og se nogle mennesker. Det er dejligt at komme ud og mærke livet og mennesker igen. Folk er trætte af at gå rundt om Søerne. Dét vejer måske lidt højere lige nu end risikoen for at blive smittet her.«

»Men det er altså lidt underligt, at vi må være 115 mennesker sammen inde i Zara, når vi ikke må komme tilbage i skole,« siger Ingeborg Skånstrøm til venstre. Rose Tanev til højre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

De pointerer begge flere gange, at det er dejligt at være iblandt mange mennesker igen, og at de har savnet at føle, at hverdagen er normal.

»Hvis man er meget bange eller er i familie med en, der er i risikozonen, så kan man jo vælge at holde sig hjemme. Der er ikke nogen, der siger, at man skal gå igennem Strøget i dag, hvor alt åbner,« siger Rose Tanev.

Ingeborg Skånstrøm indskyder:

»Men det er altså lidt underligt, at vi må være 115 mennesker sammen inde i Zara, når vi ikke må komme tilbage i skole.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, men det har i skrivende stund ikke været muligt.

Foto: Nils Meilvang.