Første dag med flere test: »Det er så vigtigt at vide, om man kan tage på arbejde eller ej«

Torsdag kunne danskere med milde og moderate symptomer på covid-19 for første gang blive testet på landets hospitaler. Berlingske har besøgt Nordsjællands Sygehus i Hillerød og Aarhus Universitetshospital, hvor der begge steder i dag var kø til at blive testet.

På Hillerød sygehus kunne man torsdag mærke danskernes interesse for at blive testet for covid-19. Flere pårørende måtte vente på parkeringspladsen flere timer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Ved Nordsjællands Sygehus i Hillerød er der stor interesse for at blive testet for covid-19. To politibetjente guider bilerne ind ad den rigtige indgang for at undgå propper og sikre, at ambulancerne stadig kan rykke uforstyrret ud.

I bilerne på parkeringspladsen sidder ventende pårørende, som af sundhedsmæssige hensyn ikke må følge med deres familiemedlemmer ind på hospitalet.

Nogle af dem har siddet der længe, for torsdag er en travl dag på hospitalet.

For første gang kan personer med milde eller moderate symptomer på coronavirus nemlig blive testet for covid-19.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm åbnede på et pressemøde onsdag op for, at hospitaler og sygehuse ville teste endnu flere borgere - også dem med lette symptomer.

Og det kan mærkes i Hillerød.

Bruno Andersen på 73 år ventede i 3 timer i sin bil ved Hillerød sygehus Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

73-årige Bruno Andersen sidder på førersædet i sin bil og venter på sin kone. Han kigger op fra sin avis og ser på uret.

»Der går lang tid, synes jeg,« siger han.

Bruno Andersen har torsdag eftermiddag brugt knap to en halv time foran sygehuset, da avisens udsendte banker på hans rude.

»Vi var her nok kvart i 11 i hvert fald. Min kone har haft nogle symptomer, så vi tænkte, at det nok var bedst at blive undersøgt. Men man får jo ikke noget at vide her, og jeg må jo ikke gå med ind. Så jeg venter,« siger han.

Hospitalet er ikke på fuldt beredskab. Ikke endnu. Men de hvide modtagetelte står klar og omringer parkeringspladsen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Alt står klart. Medicinsk ventetelt ved Hillerød sygehus. I tilfælde af at sygehuset ikke kan følge med i hospitalets bygninger kan patienter vente på videre behandling i opvarmede telte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

60-årige Helle Poulsen står ved siden af sin bil. Hun holder sig på afstand i disse tider, og tager i det hele taget situationen meget alvorligt. Det samme gør hendes mand, og det ham, hun venter på.

»Jeg er taget med min mand herind. Han ville gerne have mig med, men jeg har ikke kørekort, så jeg kunne ikke køre. Så jeg står og venter herude. Han har fået at vide af lægen, at han skulle komme før, så ventetiden ikke var så lang. Jeg har vel ventet en time nu. Han fik at vide, at han kunne vente én til to timer,« siger hun.

Helle Poulsen hørte om den udvidede mulighed for at få taget prøver i radioen. Uanset hvad havde hun nok sat foden ned, og krævet af sin mand, at der nu skulle ske noget, at han nu skulle undersøges.

»Min mand havde over 39 i feber og har næsten haft det en lille uges tid. Derfor slog vi til nu. Det skal jo ikke ende med, at vi skal ringe 112,« siger hun:

»Det er ikke okay at have det så dårligt. Jeg kender ham jo, og han siger aldrig noget, og på de 35 år jeg har kendt ham, har han været syg tre-fire gange. Så jeg ved godt, hvornår den er gal. Vi har været hjemme hele tiden og har isoleret os. Vi har ikke engang set vores sønner eller noget. Vi passer meget på.«

Interesse i hele landet

Nordsjællands Sygehus i Hillerød er ikke et enestående eksempel. På flere af landets hospitaler har man torsdag mærket interessen for at blive testet.

I Aarhus holder fem-seks biler i kø til et stort hvidt telt på parkeringspladsen foran Aarhus Universitetshospital. Teltet bliver brugt som teststation, og når en bil har været igennem, slutter en ny sig til i køen.

Ved Aarhus Universitetshospital har der hele dagen været biler i kø til det hvide telt på parkeringspladsen, hvor borgere kan blive testet for covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederikke Palmu Johansen.

Sådan har det set ud hele dagen, fortæller pressechef Lars Elgård Pedersen. Han vurderer, at man har haft to-tre gange så mange igennem torsdag i forhold til tidligere.

»Vi har godt kunnet mærke det. Der kommer rigtig mange, og der kommer flere hen ad dagen, så vi har også en forventning om, at det er en stigning, der fortsætter de næste par dage. Det kan vi fornemme,« siger han.

Flere sygehuse har samme oplevelse.

Ledende oversygeplejerske på Bispebjerg Hospital Charlotte Rahbek fortæller, at de regner med at komme op på over 500 test torsdag sammenlignet med 201 test onsdag.

»Vi har over de sidste par dage set en stigning af folk, der skulle testet, og vi har toppet i dag. Der er et øget pres på vores telefoner,« siger hun.

På Odense Universitetshospital tegner der sig samme billede. Kommunikationsrådgiver Helene Hedegaard Vesterbæk oplyser, at hospitalet torsdag har haft tre gange så mange podninger i forhold til om onsdagen.

»Det giver så stor en tryghed«

I teltet på parkeringspladsen ved Aarhus Universitetshospital går det hurtigt med at få patienterne igennem. Fra en bil er kørt ind, går der tre-fire minutter, før den suser ud på den anden side og køen rykker frem.

Personerne bliver siddende i deres bil, mens personalet poder dem i halsen og spørger ind til symptomer.

Selvom sluserne er åbne for alle, der mærker symptomer på coronavirus, møder Berlingske udelukkende sundhedspersonale ved teststationen.

En af dem, der bliver testet, er 40-årige Mette Bjerg, der arbejder på et plejehjem.

»Jeg har haft hoste og haft ondt i halsen i dag. Det giver så stor en tryghed, at jeg kan blive testet, for jeg arbejder med ældre mennesker i plejeboliger, og det er så vigtigt at vide, om man kan tage på arbejde eller ej,« siger hun.

Patricia Fredsøe, 42 år Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederikke Palmu Johansen.

En sølvgrå bil triller ud af teltet efter Mette Bjerg har forladt parkeringspladsen. Bag rattet sidder 42-årige Patricia Fredsøe, der arbejder på en Øre-næse-halskirurgisk klinik. Hun har haft symptomer på covid-19 i to-tre dage.

»Det kan give mig en vished i forhold til, om jeg må gå på arbejde igen. Jeg har en kritisk funktion, og de har brug for mig på arbejdet. Det kan jo give noget ro. Også over for vores små børn, som jeg jo ikke håber bliver ramt.«

Katrine Ramsdahl, 31 år Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederikke Palmu Johansen.

31-årige Katrine Ramsdahl er ikke langt fra sin arbejdsplads, da hun forlader teltet efter sin test. Hun arbejder som jordemoder på Aarhus Universitetshospital.

»Jeg har haft symptomer i tre dage. Jeg har hostet og været mega træt. Det har været meget mildere end en almindelig influenza, men på grund af mit arbejde skal jeg testet ved det mindste. Jeg håber, at testen er negativ, så jeg kan gå på arbejde igen,« siger hun.