Nu kan også folk med lette symptomer blive testet for coronavirus

På et pressemøde kl. 14 meddelte Sundhedsstyrelsen, at folk med lette symptomer nu kan blive testet for coronavirus. Formanden for de praktiserende læger meddeler, at folk godt må ringe til lægen med andre ting end coronavirus. Følg dækningen af pressemødet her.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere

Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil skulle have deltaget ved pressemødet, men det var ikke tilfældet.

Kl. 14 var der pressemøde i Eigtveds Pakhus.

På mødet deltog formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kommunikationsdirektør for Rigspolitiet, Anders Frandsen og direktør for Udenrigsministeriets borgerservice, Erik Brøgger.

Hovedpointerne fra pressemødet var:

  • Rigspolitiet opfordrer til stadig at overholde retningslinjerne og blive hjemme så vidt som muligt. Politiet udskriver bøder, til grupper på flere end ti personer.
  • Sundhedsstyrelsen åbner nu for, at flere danskere kan blive testet.
  • De praktiserende læger er tæt på normal drift og opfordrer syge danskere til at kontakte deres læge. Med en app kan man komme til videokonsultation hos lægen.
  • 1.800 danskere er fortsat strandet i udlandet. 200 kommer hjem fredag med et særfly fra Peru.

Flere kan blive testet

Nu bliver der åbnet for, at patienter også med lette symptomer kan blive testet, siger Søren Brostrøm på pressemødet. Fremover kan man blive visiteret til test af sin egen læge. Man vil så blive testet på hospitaler og får svar fra sin egen læge.

»Vi runder de 100 dødsfald,« sagde Søren Brostrøm, og understregede, at dødsfaldene er folk, som dør med og ikke nødvendigvis af coronavirus. Ifølge Søren Brostrøm er der grund til optimisme.

»Vi ser en stagnation af antallet af registrerede smittetilfælde og antallet af indlagte på hospitalerne,« sagde Søren Brostrøm, som også sender tanker til covid-19-ofrenes pårørende.

Ring til lægen

Formanden for de Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag, opfordrer folk til at gå til lægen – særligt dem, som ikke mistænker coronavirus, men som mistænker, de fejler noget alvorligt, skal ikke tøve med at kontakte deres læge, sagde han.

»Til alle jer, der måske holder jer lidt tilbage i god mening: Vi har tid til jer. Kontakt din egen læge, hvis dit helbred ikke er, som det burde være, de sidder klar på telefon, mail og video,« sagde Christian Freitag. Man kan også tilgå lægen via appen »Min Læge«, der er blevet udvidet til også at kunne facilitere videokonsultationer, sagde Christian Freitag.

Særfly fra Peru får ikke alle med hjem

Erik Brøgger tog herefter ordet. Der er stadig 1.800 danskere, som er strandet i udlandet. 200 danskere, som har været strandet i Peru forventes at lande fredag morgen med et særfly fra LIma, sagde Erik Brøgger. Der er stadig 100 danskere i Peru, som ikke kan nå særflyet. Derfor flyver en medarbejder til Peru for at hjælpe dem hjem:

»Vi får en af vores egne medarbejdere med til Lima, som bliver derude, og som vil være der, indtil vi har alle danskere hjemme igen. Udover Peru holder vi øje med en lang række lande. Jeg peger på Thailand. Landet er gået i undtagelsestilstand, og det lukker helt ned,« sagde Erik Brøgger.

»Kom hjem,« siger Erik Brøgger til de danskere, der befinder sig i Thailand.

Erik Brøgger blev på pressemødet spurgt til den karantæne, som danskere, som vender hjem fra udlandet, opfordres til.

»Der er en klar opfordring til at blive hjemme, når man kommer hjem fra udlandet, men ingen bliver frihedsberøvet,« sagde Erik Brøgger, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet. Hjemvendte rejsende opfordres til at blive hjemme i 14 dage.

224 smittede sundhedsansatte i to regioner

Søren Brostrøm blev spurgt til de 224 sundhedsansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som er smittet med covid–19.

»Det er bekymrende af to grunde: Personalet skal være trygge ved at gå på arbejde, og at deres arbejde ikke er farligt. Sygehusene, regionerne og kommunerne skal sikre, at deres personale har, hvad de skal bruge af værnemidler,« sagde Søren Brostrøm.

Desværre mangler der nogle steder de værnemidler, der netop skal beskytte sundhedspersonale mod smitten, melder både praktiserende læger og sundhedspersonale på hospitalerne.

»Der er en mangelsituation på værnemidler, det har vi sagt, og der er et kæmpe arbejde i gang mellem statslige myndigheder for at sikre forsyningen og fordelingen. Vi har en kæmpe udfordring,« sagde Søren Brostrøm. Det er arbejdsgivernes ansvar, at sørge for værnemidler til sundhedspersonale.

Søren Brostrøm bev også spurgt til genåbningen af samfundet.

»Man skal ikke forvente, at vi går tilbage til det liv, vi havde før epidemien. Det kan være særlige krav i forhold til, hvor mange der må være samlet. Det kan være krav i forhold til overvågning af smittespredning og -tryk,« sagde Søren Brostrøm.

»Det betyder også, at det tager nogle uger, før man ser effekten af tiltag. I lang tid vil vi holde fast i anbefalingerne om at holde afstand og god håndhygiejne,« sagde Sundhedsstyrelsens direktør.

»Så går den nok«

Muligheden for en langsom genåbning af samfundet efter påske blev luftet af Mette Frederiksen på et pressemøde i forgårs.

På pressemødet i Eigtved Pakhus opfordrede kommunikationsdirektøren for Rigspolitiet, Anders Frandsen, til, at folk ikke af den grund holder op med med at følge myndighedernes anvisninger.

»Det er vigtigt ikke at tænke: »Så går den nok« – for tværtimod, det er vigtigere end nogensinde, hvis vi skal komme tilbage til den hverdag, vi kender,« sagde Anders Frandsen.

Gå til lægen hjemme hos dig selv

I en pressemeddelse kl. 13 blev en ny online-videoløsning til lægekonsultationer præsenteret, og Christian Freitag nævnte den igen på pressemødet.

Videokonsultationer gennem appen »Min Læge« skal mindske den fysiske kontakt mellem patienter og praktiserende læger, og dermed mindske risikoen for at sprede coronasmitte hos de praktiserende læger.