Først gik det ud over Sverige. Nu Danmark. Det ved vi om striben af hackerangreb – flere ting peger mod Rusland

»Det uheldige land, vi vil angribe i morgen er: Danmark,« lød det tirsdag fra hackergruppen Anonymous Sudan. Og ganske rigtigt. Onsdag var flere af landets lufthavnshjemmesider lagt ned. Ifølge eksperter peger pilen i højere grad mod Rusland end Sudan.

Flere lufthavne har onsdag morgen og formiddag oplevet, at brugere ikke kunne tilgå hjemmesiderne. Blandt andet Københavns Lufthavn, som siger, at de »med største sandsynlighed« har været ramt af et overbelastningsangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Profilbilledet er en hætteklædt maskeret person i ørkenen.

På beskedtjenesten Telegram udsender hackergruppen, som kalder sig »Anonymous Sudan«, sine trusler.

Og umiddelbart efter har flere angreb i løbet af de seneste uger ramt hjemmesider tilhørende svenske lufthavne, hospitaler, mediehuse og universiteter.

Onsdag kom turen så til Danmark.

»Nå, det uheldige land, vi vil angribe i morgen er: Danmark. På grund af koranafbrændinger,« skrev Anonymous Sudan på Telegram dagen forinden.

Og ganske rigtigt. Flere lufthavne har onsdag morgen og formiddag oplevet, at brugere ikke kunne tilgå hjemmesiderne. Blandt andet Københavns Lufthavn, som siger, at de »med største sandsynlighed« har været ramt af et overbelastningsangreb.

Sådan lød det tirsdag aften på Anonymous Sudans Telegramkanal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Telegram.

Det er endnu ikke bekræftet officielt, at der er tale om hackerangreb. Ej heller, hvem der står bag.

Men allerede onsdag morgen tog Anonymous Sudan æren for postyret. Det gjorde de til billedet af en flyver, der er ved at styrte ned over en ørken samt en liste over 13 danske lufthavne.

»Infrastrukturen i de danske lufthavne er blevet lagt ned på grund af koranafbrændinger,« skriver gruppen.

Vil piske en stemning op

Angrebene mod svenske hjemmesider begrundes også med landets koranafbrænding.

Det svenske medie SVT, Skellefteå Lufthavn, SAS og flere hospitaler er blevet ramt, og torsdag i sidste uge gik nogle mindre togselskabers hjemmesider ned efter trusler om nye angreb.

Og det vil fortsætte, indtil Sverige officielt undskylder, lyder det.

»Hvis det er ytringsfrihed, er vores angreb også ytringsfrihed,« skriver gruppen på Telegram.

Men selvom hackergruppens navn peger på en sudanesisk afstamning, er eksperter, som SVT har talt med, ikke overbevist.

Pontus Johnson, professor i netværks- og systemteknik ved det tekniske universitet KTH, mener ikke, at det afrikanske land er »kendt for sine cyberevner«.

Han bakkes op af Marcus Murray, der er it-sikkerhedsekspert ved virksomheden Truesec. Han mener, at det i virkeligheden kan være et russisk it-angreb mod Sverige.

»Rusland har meget at vinde ved, at de muslimske lande er vrede på os på grund af koranafbrændingen. Erdogan sagde, at Tyrkiet ikke ville lukke os ind i NATO på grund af dem. Det er logisk, at russiske aktører ønsker at få de muslimske grupper til at fortsætte med at piske stemningen op mod Sverige,« siger Marcus Murray.

Russiske forbindelser

Der er flere ting, som peger mod Rusland.

Anonymous Sudans Telegramkanal blev oprettet 18. januar, og siden har gruppen i flere indlæg sendt støtte til russiske hackere – og indlæggene er skrevet på russisk.

I flere tilfælde bruges der også hashtags, som henviser til den belarusiske hackergruppe Infinity Hackers og den prorussiske gruppe Killnet.

Hashtags henviser til den belarusiske hackergruppe Infinity Hackers og den prorussiske gruppe Killnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Telegram.

Killnet har tidligere udført lignende hackerangreb på lande, der anses at have interesse for Rusland, og it-sikkerhedsekspert Marcus Murray har derfor en teori om, at det kan være en såkaldt »false flag operation«.

»Vores teori, som bare er en teori, er, at den russiske stat benytter sig af Killnet eller lignende kriminelle grupperinger, som udgiver sig for at være fra Sudan,« siger han.

Selv afviser gruppen at skulle have russiske forbindelser.

»Dette er rettet mod de idiotiske svenske eksperter. Rusland har intet at gøre med disse angreb,« lyder det på Telegram.