Flygtningenævnet slår fast: Forholdene i Damaskus er så gode, at syrere kan sendes hjem

Situationen i Syriens hovedstad, Damaskus, er nu så god, at asylansøgere kan sendes hjem. Det har Flygtningenævnet besluttet i tre sager om syriske kvinder, der har ansøgt om asyl i Danmark.

(ARKIV) Aylcenter i Sandholmlejren 1. december 2010. Tre syrere står til hjemsendelse efter, at de har fået afvist deres asylansøgning af Flygtningenævnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I tre sager har Flygtningenævnet stadfæstet Udlændingestyrelsens afgørelse vedrørende syriske statsborgere. Der er i alle tre tilfælde givet afslag på asyl i Danmark.

Sagerne er de første, hvor Flygtningenævnet stadfæster Udlændingestyrelsens afgørelse.

Det sker efter, at nævnet har »fundet, at der hverken er grundlag for en opholdstilladelse på grund af de generelle forhold eller efter en individuel vurdering«. Det skriver Flygtningenævnet i en pressemeddelelse.

Flygtningenævnet i tre afgørelse om syriske asylansøgere

»Nævnet (finder, red.) at de aktuelle forhold i Damaskus ikke længere er af en sådan karakter, at der er grundlag for at antage, at enhver vil være i reel risiko for at blive udsat for overgreb alene som følge af den blotte tilstedeværelse på området.«


Tidligere på året behandlede nævnet seks prøvesager. I alle seks sager fandt nævnet, at de syriske asylansøgere på baggrund af en individuel risikovurdering ikke kunne sendes hjem.

Men nu slår Flygtningenævnet altså fast, at de generelle forhold i Syriens hovedstad, Damaskus, er så gode, at der ikke kan tildeles asyl på det grundlag.

I de tre sager, som Flygtningenævnet behandlede mandag, kommer eller boede asylansøgeren i Damaskus. Alle tre har, ifølge afgørelsen, henvist til, at de »frygter den generelle situation i Syrien«.

I afgørelserne skriver nævnet, at situationen i Damaskus fortsat er »alvorlig og skrøbelig«, men »risikoen for civile tab som følge af kamphandlinger og lignende i Damaskus siden maj 2018 har ændret sig markant, og at der således over en længere periode har været en forbedring af forholdene i Damaskus«.

Til sidst konkluderer nævnet:

»Nævnet (finder, red.) at de aktuelle forhold i Damaskus ikke længere er af en sådan karakter, at der er grundlag for at antage, at enhver vil være i reel risiko for at blive udsat for overgreb i strid med EMRK’s artikel 3 alene som følge af den blotte tilstedeværelse på området. Der er herefter ikke grundlag for at meddele ansøgeren opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 3.«

Formuleringen går igen i alle tre aflsag på asyl.

EMRK er Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og artikel 3 tilsiger, at »ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf«.

Sagerne omhandler alene personer fra Damaskus. I afgørelserne skriver nævnet dog, at »visse andre steder i Syrien uden for Damaskus-provinsen er der fortsat en særdeles alvorlig sikkerhedssituation præget af vilkårlig og alvorlig voldsudøvelse, hvilket kan medvirke til at gøre situationen i Damaskus noget skrøbelig«.

Opdateres ...