Flere smittetilfælde konstateret i næsten alle restriktionsramte kommuner. Også i København

Antallet af bekræftede smittetilfælde de seneste dage går fortsat i den forkerte retning for de fleste af de 18 kommuner, som er underlagt nye, særlige regler.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Ida Meesenburg og Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Det går fortsat den forkerte vej med antallet af konstaterede smittetilfælde i en række af de 18 kommuner, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på vegne af regeringen mandag indførte lokale restriktioner for.

Det viser et tjek, som Berlingske har foretaget.

Restriktionerne indebærer blandt andet, at forsamlinger i det offentlige rum med flere end 50 personer er forbudt i de 18 kommuner.

Det er naturligvis for tidligt at konkludere, hvilken effekt restriktionerne har på smittespredningen. Men nøjes blot man med at betragte den seneste udvikling i, hvor mange der konstateres smittet, så tyder tallene ikke på, at det går den rigtige vej.

Opgørelsen er lavet på dag for dag på baggrund af data for de foregående syv dage.

Ud af de 18 kommuner med restriktioner er det kun i to kommuner, nemlig Brøndby og Lyngby-Taarbæk, hvor antallet af nye, bekræftede tilfælde pr. uge er faldet siden mandag.

I Københavns Kommune er antallet af konstaterede smittetilfælde vokset med 351 personer den seneste uge. Det er en brat stigning siden i mandags, hvor regeringen lancerede rækken af nye påbud og opfordringer. På det tidspunkt lød tallet for København på 263 nye, bekræftede tilfælde de foregående syv dage.

De 351 personer i København svarer til 55 nye, bekræftede tilfælde pr. 100.000 indbyggere den seneste uge.

Dermed overstiger incidensen klart myndighedernes opmærksomhedsgrænse på 20 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

I Vallensbæk er antallet af konstaterede smittetilfælde vokset med 20 personer den seneste uge. I mandags lød den ugentlige stigning på 13 nye, konstaterede tilfælde.

Bemærk, at tallene adskiller sig en smule fra de officielle tal, fordi de er opgjort efter offentliggørelsesdato og ikke efter prøvetagningsdato.

Vi har her ikke set på, i hvilken grad stigningerne kan hænge sammen med, at der testes flere personer. Berlingske har i flere andre artikler afdækket spørgsmålet.

I de tre grafer nedenfor kan du se udviklingen over tid i de 18 kommuner, hvor der er indført restriktioner.

Kommuner er inddelt efter, hvor høj incidensen er i dag.

Vi begynder med at se på de kommuner med en incidens på over 60 nye tilfælde pr.100.000 indbyggere den seneste uge.

Her finder vi en del vestegnskommuner.

Går vi videre til de kommuner, der har en incidens mellem 30 og 60 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere, så finder vi København, Gladsaxe og Frederiksberg.

Det er værd at bemærke, at en række kommuner, der ikke er blandt de 18 kommuner med særlige restriktioner, også har en høj incidens. Det gælder særligt Slagelse Kommune og Roskilde Kommune.

I den sidste gruppe finder vi blandt andet Dragør, hvor der den seneste uge kun er konstateret et enkelt smittetilfælde.