Flere lærere bruger magt over for elever

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland

Lærere anvender oftere magt over for elever i folkeskolen, fortæller udvalgsformand i Danmarks Lærerforening til Jylland-Posten Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er søndag, og efterårsferien nærmer sig sin afslutning. Hér kan det måske være udbytterigt at give sig i kast med dagens nyhedsoverblik, der bringer os vidt omkring – fra en ledende DF-politikers kritiske blik imod en række kendte forskere på Københavns Universitet over et interview med Maria Brixtofte, datter af Peter Brixtofte, til regeringens store satsning på at skaffe 1.000 ekstra sygeplejersker, som ikke er blevet den forventede gevinst ude på de trængte hospitalsafdelinger.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Messerschmidt har søgt i forskeres løn, rejser og forhold til fremmede magter

Vi starter med en historie om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, der har rettet et yderst kritisk blik imod en række kendte forskere på Københavns Universitet.

Berlingske kan afsløre, hvordan den profilerede politiker har søgt aktindsigt i en række personlige oplysninger om syv navngivne islam- og mellemøstforskere på Københavns Universitet og i oplysninger om det institut, hvor de er ansat. Blandt andet bad han om oplysninger om lønforhold, tjenesterejser og udgifter dertil.

Ifølge universitetet kan aktindsigten ikke tolkes som andet end et øget pres på forskerne. Det siger Annika Hvithamar, institutleder på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

»Når der har været en så heftig debat om mellemøstforskningen, og der kommer en aktindsigtsag, som fokuserer på forskernes løn, udlandsrejser og brug af mobiltelefoni, så kan jeg ikke læse det som andet end et pres,« siger Annika Hvithamar.

Morten Messerschmidt forklarer selv, at han søgte aktindsigten, efter at han i forlængelse af en debat i Folketinget havde fået flere tip om instituttet og flere af dets forskere, men at han ikke selv fandt »en rygende pistol«, da han havde fået akterne tilsendt fra universitetet.

»Det handlede blandt andet om, hvorvidt der havde været fagligt indhold på udlandsophold. Det var naturligt at undersøge de spor nærmere, men jeg er meget ked af det, hvis nogen på instituttet mener, at deres omgang med skatteydernes penge skulle være undtaget for aktindsigt,« siger Morten Messerschmidt.

Læs den historie her.

»I stedet for at være krænkede burde de være stolte over, at der er andre uden for forskningsverdenen, der interesserer sig for deres virke. Min aktindsigt er alene drevet af nysgerrighed,« siger Morten Messerschmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Flere lærere bruger magt overfor elever

Danmarks Lærerforening melder om flere sager, hvor lærere anvender magt over for elever i folkeskolen, beretter Jyllands-Posten.

»Vi oplever, at der er lærere, der bliver politianmeldt i sager, hvor de har grebet ind over for udadreagerende elever. Heldigvis er det stadig få af de sager, der ender som straffesager,« fortæller Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening.

Der nævnes blandt andet et eksempel med en større elev, der opfører sig voldsomt over for en yngre elev, og hvor læreren ikke har tid til at »slå op i en bog og læse, hvordan vedkommende bedst løser situationen«. Hér må der handles hér og nu.

Direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er enig i, at lærere kan være nødt til at anvende magt over for elever i visse situationer.

Denne historie kan læses hér

Marie Brixtofte: Politik trumfer alt

Marie Brixtofte – datter af den tidligere Farum-borgmester og folketingsmedlem Peter Brixtofte (V) – er midt i sin første valgkamp i Gentofte Kommune, hvor hun er kandidat for De Radikale.

I et interview med Berlingskes Kasper Kildegaard fortæller Marie Brixtofte om alkoholen, der kostede hendes far livet – og også kastede hende ud i et voldsomt misbrug.

Hun fortæller om en livslang kamp med sig selv. Om alvorlige svigt, der stadig kan gøre hende vred. Og om hvorfor hun er på vej ind i politik, selvom det var med til fortære hendes far, mens hun så magtesløst til.

Marie Brixtofte elsker at føre valgkamp og være i politik. Men hun kan også allerede nu mærke, hvor farligt det er.

»Politik er som et stof. Det trumfer alt. Jeg kan mærke, at jeg bliver passioneret og kommer op at køre på en måde, der skræmmer mig. Forleden spurgte jeg min mand, om han tror, det kan gøre noget ved mig, som det også gjorde ved min far. Om det kan gøre mig ustabil,« siger hun:

»Vi blev enige om, at jeg ikke er ham. Men jeg frygter det, ligesom jeg frygter alkohol – fordi det er så vanedannende, fordi det er så forloren en verden, og fordi det er farligt for sådan en som mig, der har lavt selvværd. Jeg ved, at jeg skal passe på mig selv, og heldigvis har jeg som psykolog lært hvordan.«

Læs interviewet her.

Da den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, prikkede Marie Brixtofte på skulderen og spurgte, om hun kunne tænke sig at stille op til kommunalvalget, sagde hun nej med det samme. Sporene efter hendes far var for uhyggelige. Men efter nogle dages betænkningstid endte hun med at sige ja. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Danskere valfarter til influenzavaccine

Danskerne opsøger i store tal apotekerne for at blive vaccineret mod influenza.

Alene de seneste tre uger har apotekerne vaccineret lige så mange danskere i risikogruppen, som de gjorde hele sidste sæson – i alt 200.000 danskere. Det oplyser Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen til TV 2.

»Myndighederne har særligt i år været ude at anbefale, at man får influenzavaccinen, fordi der stadig cirkulerer covid-19 i samfundet. Det har vi virkelig kunnet se på tilslutningen,« siger hun ifølge TV 2.

Nye sygeplejersker er endt udenfor travle afdelinger

De omkring 1.000 ekstra sygeplejersker, der er blevet ansat efter regeringens stort anlagte og dyre kampagne, er langtfra blevet den store gevinst for patienterne på de trængte og fortravlede sygehusafdelinger, som det var forventet.

En stor del af sygeplejerskerne er nemlig ikke havnet ude på afdelingerne, men er i stedet blevet ansat i den enorme vaccinations- og testindsats, der er opbygget for at håndtere covid-19-epidemien. Det fremgår af tal fra Region Hovedstaden og skaber en betydelig skuffelse blandt sygeplejerskerne.

»Resultatet viser mest af alt, at sygeplejersker, der i forvejen løber stærkt, bare slider endnu mere og tager endnu flere vagter. Det løser slet ikke de alvorlige problemer med sygeplejerskemangel nu og fremover,« siger formanden for Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins, til Berlingske.

I regionerne understreges det, at der aldrig har været så mange sygeplejersker ansat som nu. Men man erkender også, at resultatet af den ekstraordinære indsats ikke har levet helt op til forhåbningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup .

Dagens citat:

»Jeg tror ikke, markedet kan løse alt. Han (Peter Brixtofte, red.) gik ind for brugerbetaling hos lægen og på biblioteket. Det bliver for liberalt for mig,«

Marie Brixtofte, som stiller op til kommunalvalget

Dagens coronatal:

Det sker i dag:

Knæk Cancer-ugen indledes i dag til fordel for Kræftens Bekæmpelse og kulminerer med indsamlingsprogrammet »Knæk Cancer Live« på lørdag.

I Superligaen mødes Brøndy og FCK (kl. 14) samt Silkeborg og OB (kl. 14).

Den danske Oscar-komité mødes klokken 16.00 for at vælge den film, der skal være Danmarks bidrag til Oscar-kapløbet i kategorien International Feature Film.