Fire kommuner har nu brudt vild coronagrænse – og de ligger alle lige omkring København

Smittetallene stiger fortsat. Særligt fire kommuner i hovedstadsområdet har krydset en bekymrende grænse.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Ida Meesenburg og Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu har mere end fire kommuner i hovedstadsområdet over 100 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Sundhedsmyndighederne har ellers længe arbejdet med en bekymringsgrænse på blot 20 smittede pr. 100.000.

De fire kommuner er Vallensbæk, Herlev, Ishøj og Albertslund.

Især smittetallet i Vallensbæk har tidligere været i fokus, da det i længere tid har været højt i kommunen. Her skal det nævnes, at Vallensbæk med sine godt 16.500 indbyggere er en relativt lille kommune, hvorfor få nye smittede hurtigt kan drive tallet op.

I skrivende stund er der 144,9 bekræftede smittetilfælde pr. 100.000 i Vallensbæk. I Herlev 141,6, Ishøj 122,5 og Albertslund 115,6. Til sammenligning er der i København 71,6 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere.

De bekymrende tal fik Vestegnens Politi til lørdag aften at afholde en pressebriefing om situationen. Her deltog også borgmestrene for Herlev og Vallensbæk kommune, Thomas Gyldal Petersen (S) og Henrik Rasmussen (K).

På pressemødet appellerede politiet og de to borgmestre til, at der gøres fælles sag mod coronavirus, »så vi undgår flere stramninger, restriktioner eller nedlukninger«.

»Vallensbæk og Herlev er desværre de kommuner, der oplever det suverænt højeste smittetryk netop nu,« sagde chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard på pressemødet.

Han forklarer, at politiet i den kommende tid vil blive ved med at kontrollere, at borgerne og bevillingshavere overholder restriktionerne og retningslinjerne. Hvis ikke kan bødeblokken komme frem, understregede politiinspektøren. Han opfordrede desuden til, at forældrene går forrest med det gode eksempel og tager en dialog med deres børn omkring retningslinjerne.

»Smittetallene er på samme niveau som 7. april. Så opfordringen lyder: Bliv i sofaen, nyd nogle dage med benene oppe og tænd TVet.«

I alt 45 kommuner overskrider sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse.