Fik for meget gigtmedicin: 12 patienter er døde efter fejlbehandling

Patienterstatningen har opgjort antallet af sager, hvor ofre for fejldosering med Methotrexat – eller deres efterladte – har fået tilkendt erstatning. Øget indsats for at forebygge fejl ser ud til at virke.

Der sker jævnligt fejl i medicinhåndteringen i det danske sundhedsvæsen. I en opgørelse når Patienterstatningen frem til, at 12 patienter over en årrække er døde efter fejldosering med et gigtmiddel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række patienter er døde, efter at de ved en fejl har fået en for høj dosis af gigtmedicinen Methotrexat.

Andre er kommet alvorligt til skade, efter at sundhedspersonale er kommet til at give dem forkerte doser, men nu ser en øget indsats for at forebygge doseringsfejl ud til at have reduceret problemet.

Det oplyser Patienterstatningen, der har opgjort antallet af sager, hvor ofre for fejldosering – eller deres efterladte – har fået tilkendt erstatning.

Opgørelsen, der er foretaget efter medieberetninger sidste år om alvorlige konsekvenser af forkert brug af præparatet, viser, at Patienterstatningen i 17 tilfælde har givet erstatning for fejldosering med Methotrexat.

Typisk er det sket ved, at patienterne har fået daglig dosis af medicinen i stedet for den ordinerede ugentlige dosis – altså syvdobbelt dosis.

I 12 tilfælde døde patienterne af den forkerte dosis, oplyser Patienterstatningen.

Opgørelsen bygger på data fra perioden 1997, hvor den første fejldosering af Methotrexat blev anmeldt til Patienterstatningen, til maj 2018, hvor den seneste skade er fra.

Der har i flere år været mistanke om, at der kunne være problemer med korrekt dosering af Methotrexat, og at der i nogle tilfælde skete en forveksling af dags- og ugedosis af lægemidlet, som blandt andet anvendes til patienter med leddegigt eller psoriasisgigt.

Det fik sidste år Apotekerforeningen og Styrelsen for Patientsikkerhed til at sætte gang i en kampagne for at undgå doseringsfejl, som forekommer såvel i hjemmeplejen som på sygehuse og hos speciallæger.

Plejepersonale er blevet gjort ekstra opmærksom på risikoen for overdosering i form af et advarselskort i medicinposen på apoteket og i medicinrum.

»Det er afgørende med en aktiv forebyggelse af fejlmedicinering, og heldigvis er den sidste skade om denne problemstilling, vi har set i Patienterstatningen, da også fra maj 2018. Hvis skaden alligevel sker, er det dog vigtigt, at personalet informerer om muligheden for at søge erstatning, da patienten eller beboeren på plejehjem kan have krav på erstatning,« siger Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen, i en pressemeddelelse.

Problemer med at få givet patienter den rette medicin i de rette doser er langtfra noget særsyn i det danske sundhedsvæsen.

Hvert år indberetter personale i sundhedsvæsenet langt over 100.000 utilsigtede hændelser, hvor noget er gået galt eller har været tæt på at gå galt.

Flest indberetninger kommer der netop om fejl i medicinhåndteringen, og Sundhedsstyrelsen har også haft fokus på såkaldt risikomedicin.

En rapport viste for eksempel, at der fra 2004 til 2006 er blevet indrapporteret i alt 662 alvorlige »hændelser« med risikomedicin som for eksempel hjertemedicin, insulin og en række smertestillende midler.

I langt de fleste tilfælde var der tale om »potentielle« hændelser uden tilskadekomst, fordi patienten enten var meget robust, eller ulykken blev afværget i sidste øjeblik.

Men i 26 tilfælde var det »faktuelle« hændelser, som havde haft alvorlige konsekvenser for patientens helbred.

For eksempel døde en dreng, da han blev indlagt med epileptiske kramper og fik en alt for stor dosis af et bestemt præparat, fordi personalet overså i Lægemiddelkataloget, hvordan medicinen skulle gives.