Fem danske børn i en syrisk fangelejr skal ikke til Danmark. Nu advarer regeringens rådgiver i et brev udenrigsminister Kofod

Regeringen og et politisk flertal besluttede i maj at hjemtage 14 danske børn og deres mødre fra syriske fangelejre. Fem danske børn må blive i lejrene, men det kan vise sig at være ulovlig forskelsbehandling, advarer Institut for Menneskerettigheder i et brev til udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Udenrigsministeriet understreger, at alle 19 børn er tilbudt evakuering.

Børn af ukendt nationalitet leger på en af jordvejene i den kurdiske fangelejr al-Roj i det nordøstlige Syrien. Det er i denne lejr, at 19 danske børn opholder sig. 14 af dem skal efter planen hentes til Danmark med deres mødre. De fem af børnene, som efter planen ikke evakueres til Danmark, er mellem to og fem år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark risikerer på to centrale punkter at krænke fem danske børns menneskerettigheder, når 14 andre danske børn efter planen bliver hentet fra syriske fangelejre til Danmark.

Det advarer Institut for Menneskerettigheder om i et uopfordret brev sendt 24. september til udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

For det første er det ifølge regeringens rådgivende instans på området »tvivlsomt«, om danske myndigheder i praksis kan afkræve mødre i syriske fangelejre et såkaldt informeret og frivilligt samtykke til adskillelse fra deres børn.

Den bekymring nævnte Institut for Menneskerettigheder allerede i et høringssvar til Folketinget i maj. Og den gentager instituttet i brevet til Jeppe Kofod, som Berlingske har læst.

Instituttet »har i sit høringssvar til afrapporteringen gjort gældende, at en mor i en situation som denne, hverken efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention eller dansk ret vil kunne afgive et frit og informeret samtykke om adskillelse fra sit barn med henblik på barnets evakuering«.

Det tilføjes i brevet, at »hvis barnets tarv taler imod det, så kan det heller ikke være inden for Danmarks internationale og nationale forpligtelser at basere en evakuering af et barn uden dets mor på et ugyldigt samtykke«.

Det omtalte samtykke er en præmis for regeringens politik. På et åbent samråd i sidste uge gentog udenrigsminister Jeppe Kofod, at regeringen »er indstillet på at evakuere alle 19 børn«.

»Om vi får mulighed for at handle på det, det er op til mødrene,« sagde ministeren med henvisning til, at mødrene til fem børn med dansk indfødsret fortsat afviser at give samtykke til adskillelse fra deres børn og dermed lade dem evakuere til Danmark.

Regeringens læge- og børnefaglige eksperter, som i foråret tilså mange af børnene i de syriske lejre – herunder tre af de børn, som ikke skal til Danmark – lød anbefalingen, at de hurtigst muligt blev placeret i trygge rammer, udredt psykiatrisk og tilset af læger.

Eksperterne vurderede også, at det ville yderligere traumatisere børnene at adskille dem fra deres primære omsorgsperson, mødrene.

Regeringen – som ellers havde stået fast på, at ingen af de danske børn skulle til Danmark – ændrede i maj holdning og besluttede med et folketingsflertal i ryggen, at 14 ud af 19 danske børn skal hjemtages med deres mødre, som alle er danske statsborgere.

De sidste fem danske børns mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab. Derfor har disse børn ifølge regeringen alene mulighed for at komme til Danmark uden deres mødre, som altså skal give det, der juridisk kaldes for et »informeret og frivilligt samtykke«.

Berlingske har spurgt Udenrigsministeriet, om Jeppe Kofod eller ministeriets jurister har en anden vurdering af, hvorvidt det er muligt at afgive et frivilligt samtykke fra en fangelejr.

I en e-mail til avisen henviser ministeriet til et afsnit i afrapporteringen fra den såkaldte Task Force Evakuering, hvor det fremgår, at Danmark såvel som andre lande tidligere har evakueret børn fra syriske fangelejre med forældrenes samtykke. Det påpeges i afsnittet også, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ikke har taget stilling til et konkret tilfælde som de danske børn.

» … hvorfor den vurdering, der vil skulle foretages, vil være behæftet med en betydelig usikkerhed«.

Ulovlig forskelsbehandling?

​Det kan ifølge brevet til Kofod også potentielt krænke de fem danske børns menneskerettigheder, at de bliver efterladt i Syrien, mens 14 andre danske børn skal til Danmark.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder træder nogle regler i kraft, så snart danske myndigheder laver en såkaldt myndighedsudøvelse over for en eller flere borgere.

Hvis hjemtagelsen af 14 danske børn og deres mødre kan anses for at være en myndighedsudøvelse, kan det vise sig at være forskelsbehandling i strid med børnekonventionen og dansk ret at lade de sidste fem børn blive i Syrien.

»Direkte forskelsbehandling af fem danske børn i ekstrem nød på baggrund af, om mødrene har fået frataget deres statsborgerskab administrativt, må anses for at kræve meget vægtige grunde,« lyder det i brevet til Kofod.

Adspurgt, om det kan regnes for at være »meget vægtige grunde«, at man ikke ønsker børnenes ikkedanske mødre til Danmark, siger direktør i Institut for Menneskerettigheder, Louise Holck:

»Det vil det næppe være.«

Ifølge direktøren har instituttet sendt brevet til Kofod uopfordret, »fordi vi mener, det kræver yderligere belysning af de her spørgsmål at sikre, at Danmark fuldt ud lever op til vores nationale og internationale forpligtelser«.

Berlingske har spurgt udenrigsminister Jeppe Kofod, om ministeren mener, det er muligt at lade fem danske børn blive i den syriske fangelejr uden ulovligt at forskelsbehandle børnene på baggrund af deres forældres status.

Ministeren ønsker ikke at stille op til et interview om sagen, og Udenrigsministeriet afviser at svare på spørgsmålet. I en e-mail til avisen lyder det fra departementet:

»Der er netop ikke tale om, at evakuering kun tilbydes de 14 børn og ikke de fem. Som regeringen gentagne gange har meldt ud, er man indstillet på at evakuere samtlige 19 børn. De tre mødre, der har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt, har imidlertid indikeret, at de ikke på nuværende tidspunkt er indstillet på at samtykke til evakuering af deres børn. Mødrene uden dansk statsborgerskab vil ikke blive tilbudt evakuering, netop fordi de ikke er danske statsborgere.«

De 14 danske børn og deres mødre, som det i maj blev politisk besluttet at evakuere til Danmark, opholder sig fortsat i en syrisk fangelejr. På samrådet i sidste uge bemærkede udenrigsminister Kofod dog, at »det er nært forestående«.