Fagbevægelsen siger, at 50.000 personer deltog i store bededag-demonstration. Men kan det passe?

50.000 demonstrerede søndag på Christianborg Slotsplads for at bevare store bededag. Sådan lød det fra en række af de organisationer, der deltog. Det store tal har dog fået flere til at undre sig. Derfor har Berlingske fået en professor til at køre billederne fra demonstration igennem en såkaldt 3D-imagescanning – en metode, som giver et meget præcis tal for, hvor stor en folkemængde er.

Fagbevægelsens demonstration »Bevar store bededag« på Christiansborg Slotsplads i København søndag den 5. februar 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag var der »propfyldt« på Christiansborg Slotsplads af mennesker, som demonstrerede mod regeringens planer om at afskaffe store bededag som helligdag.

Sådan lød det i en pressemeddelelse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) sendte ud med overskriften »50.000 danskere sender klar besked til regeringen: ‘Hold nallerne fra store bededag!’«.

Tallet blev viderebragt i flere medier med fagbevægelsen som kilde.

Det er fagbevægelsen selv, som står bag estimatet, oplyser FH til Berlingske.

Ved demonstrationens start anslog arrangørerne, at 30.000 personer var mødt op. Senere på eftermiddagen lød vurderingen på 50.000, har Ritzau skrevet.

Nogle brugere på Twitter sår imidlertid tvivl om tallet.

»Jeg har ingen aktier i det her, men 50.000 er simpelthen et useriøst tal at melde ud,« skriver en bruger eksempelvis.

Berlingske har forsøgt at tjekke, om det kan passe, at 50.000 personer var til stede ved søndagens demonstration.

Dengang Black Lives Matter sagde 50.000

Det er utvivlsomt, at »bededagstyveriet« vækker stærke holdninger.

Et borgerforslag om at bevare store bededag og samtidig sænke politikernes løn med ti procent nåede 30. januar op på over 50.000 underskrifter. Det betyder, at spørgsmålet skal tages op i Folketinget.

Fagbevægelsen har sin egen underskriftindsamling på bevarstorebededag.dk, hvor det oplyses, at 466.668 i skrivende stund har skrevet under på, at regeringen bør droppe planerne.

Men det betyder selvsagt ikke, at estimatet på 50.000 personer rammer plet. Arrangører kan tage fejl.

Ved en Black Lives Matter-demonstration i 2020 i kølvandet på drabet på amerikaneren George Floyd påstod arrangøren ligeledes, at 50.000 var mødt op. Politiet anslog, at tallet var cirka 15.000.

DR undersøgte sagen og havde fat i en britisk ekspert, som specialiserer sig i at tælle folkemængder.

Hans team nåede frem til mellem 9.500 og 15.000 personer. Altså markant færre end arrangørens estimat.

Sådan så slotspladsen ud

Københavns Politi har tidligere haft for vane at offentliggøre tal for antallet af deltagere ved demonstrationer. Det gør man ikke længere, oplyser politikredsen til Berlingske.

Her er et de billeder, som viser slotspladsen søndag.

»Bevar store bededag«-demonstrationen på Christiansborg Slotsplads søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Det er alment kendt, at billeder taget fra siden giver indtryk af en større menneskemængde end billeder taget oppefra.

Denne dronevideo filmer i højere grad oppefra.

Sitet MapChecking.com giver mulighed for at måle et geografisk areal og estimere det maksimale antal personer, som kan opholde sig på arealet.

Når man markerer Christiansborg Slotsplads, som Berlingske har gjort, viser markeringen, at der kan være 15.000 personer, hvis man regner med, at pladsen »crowded«, det vil sige, at der står der to personer pr. kvadratmeter.

Hvis man i stedet regner med, at der er »pakket« med fem personer pr. kvadratmeter, kan der være 39.000-40.000 personer, viser MapChecking. Cykelstien er inkluderet, men ikke kørebanen, hvor der også stod mennesker.

Barnevogne og cykler

Men i det scenario kræver det, at mængden står mere sammenpresset, end det var tilfældet på Christianborg Slotsplads søndag. Her var der både barnevogne og demonstranter med cykler.

Et eksempel på en folkemængde, der står anderledes tæt sammen, er området foran Orange Scene på Roskilde Festivalen. Her kan der ifølge festivalens hjemmeside være op til 60.000 til de helt store koncerter, når deltagerne er presset tæt sammen. Tallet svarer også nogenlunde til, hvad MapChecking kommer frem til.

Til de helt store koncerter kan der står op mod 60.000 foran Orange Scene. Her Roskilde Festivalens hovedscene set fra luften i 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Laursen/Ritzau Scanpix.

Men at der kan være 60.000 på pladsen foran Orange Scene er ikke bare, fordi publikum står tættere. Området i Roskilde er også næsten dobbelt så stort som den del af Christiansborg Slotsplads, hvor der søndag var demonstration.

MapCheking giver dog stadig ikke et helt præcist svar på, hvor mange der faktisk var til demonstrationen søndag.

Derfor har Berlingske fået hjælp af et andet måleinstrument til store folkemængder – de såkaldte 3D-imageanalyser. På DTU sidder professor Anders Bjorholm Dahl og forsker i den teknologi. Ifølge ham giver den metode et meget præcist tal for, hvor stor en folkemængde er.

3D-analyse

Årsagen er, at analysen gennemgår oversigtsbillede og kan registrere hver eneste person, som deltager i et arrangement.

Ud fra højopløselige billeder, der viser hele demonstrationen, kommer DTU-forskeren frem til, at der var 5.832 demonstranter til stede på det tidspunkt, hvor der var flest på slotspladsen. Tallet afspejler, at mængden ikke står tæt, som de for eksempel ville have gjort til en koncert på Roskilde.

Beregninger fra DTU er væsentlig under det, som blev meldt ud søndag, men altså også kun et øjebliksbillede for det tidspunkt, hvor flest var til stede.

FH fastholder deres tal på 50.000, fordi vurderingen her er, at mange kom og gik i løbet af dagen.

I et skriftligt svar oplyser FH følgende:

»Baseret på vores egen optælling sammenholdt med tidligere opgørelser fra demonstrationer på samme lokation nåede vi frem til antallet på de 50.000. Vores estimat dækker det samlede antal deltagere i løbet af demonstrationen og tæller derfor også de, der er kommet og gået. Vores optælling tager også højde for, at politiet måtte lukke vejene omkring slotspladsen, da der også her stod tilhørere.«