Fængslet Islamisk Stat-medlem nægter sig skyldig i anklager om terror

Jacob El-Ali poserede med afhuggede hoveder og Islamisk Stat-skrårem på Paradispladsen i Raqqa i 2014. Tidligere har han forklaret, at han blev presset til at være medlem, og at han i virkeligheden spionerede mod terrorbevægelsen. Fredag blev han fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret.

Jacob El-Ali på pladsen i Raqqa, som – før Islamisk Stat overtog byen – hed Paradispladsen, hvor han poserede med skændede lig, efter at terrorbevægelsen i et voldsomt angreb havde dræbt mindst 80 soldater fra den syriske hær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tætbyggede 32-årige Syrien-jihadist, Jacob El-Ali – som delte billeder af sig selv på Facebook med afhuggede hoveder fra Raqqa – nægter sig skyldig i alle anklager mod ham om terrorisme.

Det gjorde han fredag formiddag klart under et grundlovsforhør i Københavns Byret, hvor han havde taget plads i vidneskranken – nyklippet med trimmet skæg og iført sorte joggingbukser, en sort, langærmet T-shirt og sorte kondisko.

Jacob El-Ali landede sidst på eftermiddagen torsdag denne uge i Danmark med fly fra Tyrkiet, hvorefter han blev anholdt af dansk politi.

Han er sigtet efter terrorparagrafferne i straffeloven for blandt andet at tilslutte sig Islamisk Stat, for at billige terrorhandlinger og for at hverve en anden mand, Enes Ciftci, til Islamisk Stat. Siden vendte Ciftci tilbage til Danmark, hvor han blev dømt og udvist til Tyrkiet for netop at tilslutte sig Islamisk Stat.

Den danske statsborger med palæstinensisk baggrund er vokset op i Ishøj på Københavns Vestegn, men har ikke været i landet siden 2013. Han blev anholdt 9. januar i år nær byen Kilis ved grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, og siden har han siddet fængslet i Tyrkiet.

Jacob El-Ali rejste til Syrien i 2013 for efter eget udsagn at bekæmpe den syriske præsident, Bashar al-Assad. Han har bekræftet over for blandt andet Berlingske i et interview, at han senere tilsluttede sig Islamisk Stat, angiveligt fordi han blev presset til det, men han nægter sig altså skyldig i alle anklager om terrorisme.

Erkender ophold i konfliktzonen

Det eneste anklagepunkt, han erkender, er at have opholdt sig i konfliktzonen efter september 2016, hvor det i sig selv blev gjort strafbart.

I et interview til Weekendavisen har han derudover forklaret, at han under sin tid i Islamisk Stat spionerede mod terrorgruppen og leverede oplysninger om forestående IS-angreb til den syriske opposition.

Jacob El-Ali er langtfra den første danske Syrien-jihadist, som stilles for en dommer herhjemme, men hans sag skiller sig blandt andet ud, fordi han i juli 2014 på sin Facebook-profil delte en række makabre billeder fra den syriske by Raqqa, som på det tidspunkt var blevet indtaget af Islamisk Stat.

Billederne viste ham selv i Syrien ved siden af blødende, hovedløse lig og afhuggede hoveder: Jacob El-Ali med stort skæg, tørklæde om panden og sort tøj, med et våbenbælte, pistol og en håndgranat, en bæltetaske fra Lacoste samt en skrårem over brystet med påskriften: »Islamisk Stat for Irak og Levanten«.

På et af billederne sidder han på knæ og peger med højre hånd på et afhugget hoved. På to andre står han ved et hegn og peger på afhuggede hoveder, der er anbragt på spyd, mens hovedløse kroppe hænger fastgjort til hegnet.

Under grundlovsforhøret fredag formiddag kom det imidlertid frem, at anklagemyndigheden ligger inde med yderligere materiale, som angiveligt belaster Jacob El-Ali. Da grundlovsforhøret blev afholdt for lukkede døre, får offentligheden på nuværende tidspunkt ikke indblik i, hvilket materiale der er tale om.