Facebooks kontroversielle beslutning er fuldt lovlig: »Facebook er en privat virksomhed, der selv bestemmer sine vilkår«

Facebooks beslutning om forskellige grænser for politikere og almindelige brugere har fået danske politikerne op i det røde felt, men beslutningen er ikke ulovlig efter dansk ret. Reglerne om ytringsfrihed gælder kun mellem stat og borger, siger juraprofessor.

Facebook betragter Tommy Robinson som en hadprædikant og har lukket hans profil. Den kontroversielle brite har mest af alt skabt sig et navn ved at fortælle om sin voldsomme misbilligelse af muslimsk indvandring og islam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Scanpix

Uanset, hvad de danske politikere måtte mene om Facebooks differentiering mellem politikere og almindelige brugere, har Facebook retten på sin side.

Det fortæller professor og specialist i medieret Søren Sandfeld Jakobsen fra Copenhagen Business School, efter at det har vakt bestyrtelse blandt danske politikere, at Facebook vil give Folketingets 179 politikere lov til at skrive om den højreorienterede britiske aktivist Tommy Robinson, mens almindelige brugere kan få deres profiler på det sociale medie lukket for at gøre det samme.

»Det korte svar er, at Facebooks adfærd ikke er ulovlig efter dansk ret. Facebook er en privat virksomhed, der selv bestemmer sine kontraktvilkår med brugerne af tjenesten, herunder hvornår og i forhold til hvem Facebook er berettiget til at fjerne eller slette indhold, som brugerne uploader,« siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Regler om ytringsfrihed gælder mellem stat og borger

Alene det at skrive Tommy Robinsons navn på Facebook kan resultere i, at profiler bliver lukket. Det er netop, hvad der skete for Lars Hedegaard og Aia Fog fra Trykkefrihedsselskabet, der efter at have delt et link med hans navn ikke længere kunne få adgang til deres Facebook-konti.

Sagen er landet på justitsminister Nick Hækkerups (S) bord, idet ministeren er blevet bedt om at redegøre for, om Facebooks beslutning er i strid med dansk lovgivning.

Sagen har blandt andet affødt, at Nye Borgerliges Pernille Vermund, her sammen med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), vil kalde statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om Facebooks vilkår i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Reglerne om ytringsfrihed, som indgår i Menneskerettighedskonventionens artikel 10 og i Grundlovens paragraf 77, gælder kun i forholdet mellem stat og borger, siger Søren Sandfeld Jakobsen.

»Reglerne gælder ikke mellem to private som her, hvor sagen er mellem en privat virksomhed og private brugere,« siger han.

»En regulering må kunne indføres«

Men selv om Facebook har retten på sin side, efterlyser jurist og tidligere forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, muligheden for at gribe ind over for mediemastodonten.

Oluf Jørgensen, tidl. forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

»Det er ikke så ligetil, når vigtige dele af samfundets infrastruktur til kommunikation ejes af meget store private virksomheder.«


»Sagen er grotesk, som alle politikere også siger med forskelligt ordvalg,« siger han.

»Det er ikke så ligetil, når vigtige dele af samfundets infrastruktur til kommunikation ejes af meget store private virksomheder. En regulering må kunne indføres, men jeg har ikke præcis viden om, hvilke juridiske overvejelser, der gøres i Danmark, andre lande og EU,« siger Oluf Jørgensen.

Baggrunden for sagen er, at Facebook betragter Tommy Robinson som en hadprædikant og sidste år lukkede hans profil med over en million følgere. Den kontroversielle brite har mest af alt skabt sig et navn ved at fortælle om sin voldsomme misbilligelse af muslimsk indvandring og islam.

Robinson er tidligere leder af den stærkt islamkritiske gruppe English Defence League og dømt for adskillige kriminelle forhold, og så er han ikke fan af etablerede medier, hvilket han ikke lagde skjul på, da Berlingske mødte ham under hans nylige besøg i København.