Extinction Rebellion: Vi bruger ikke-voldelig civil ulydighed

Mandag blokerede en gruppe demonstranter fra Extinction Rebellion Christiansborgs hovedindgang. Demonstrant forklarer, at bevægelsens metode er ikke-voldelig civil ulydighed. Alligevel opstod der tumult på trappen.

Extinction Rebellion har gennem hele ugen demonstreret i flere lande. Her en del af bevægelsen fotograferet i London. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKLAS HALLE'N

Mandag blokerede syngende aktivister fra den danske del af bevægelsen Extinction Rebellion den ene af Christiansborgs indgange.

Folketingsmedlem fra Socialdemokratiet Kaare Dybvad Bek forsøgte at komme gennem gruppen, da han skulle på arbejde, hvilket førte til tumult på trappen. Til Berlingske fortalte Kaare Dybvad Bek i går, at han havde fundet situationen »ubehagelig«.

Ina Nyrup Clausen, der er en del af bevægelsen Extinction Rebellion, deltog selv i demonstrationen i mandags. Hun var også til stede under episoden, hvor der var tumult på trappen.

»Jeg vil ikke gå i detaljer om den konkrete episode, men det er klart, at vi opfattede det noget anderledes. Folk er selvfølgelig velkomne til at se videoen selv. Hovedbudskabet fra os er, at den metode vi bruger ved vores demonstrationer altid er ikke-voldelig civil ulydighed,« siger Ina Nyrup Clausen.

Hun fortæller, at bevægelsen Extinction Rebellion globalt har et fælles aktionskonsensus om, at man optræder fredeligt og ikke voldeligt under demonstrationerne.

»Det er aldrig vores intention, at nogen skal komme til skade, når vi demonstrerer. Derfor forsøgte vi også at mane hinanden til ro, da der var tumult på trappen. Vi forsøgte at deeskalere situationen med det samme,« siger Ina Nyrup Clausen.

Symbolsk aktion at blokere indgang

Extinction Rebellions mærkesag er et »retfærdigt samfund, der ikke ødelægger nuværende og kommende generationers muligheder for at leve«. Gruppen »forlanger«, at samfundet og politikere tager ansvar for klimaudviklingen.

Ina Nyrup Clausen forklarer, at man valgte at blokere den indgang, som folketingspolitikerne normalt bruger for at komme på arbejde, fordi Extinction Rebellion »er bekymrede for fremtiden«.

»Det var en symbolsk aktion at blokere den ene indgang til Christiansborg. Vi blokerede den ene indgang, fordi vi vil sætte fokus på vores store bekymring for fremtiden og vores ønske om, at politikerne handler efter forskernes anvisninger,« siger Ina Nyrup Clausen.

Folketingspolitikker: Demonstranter var ikke imødekommende

Mens demonstranterne fra Extinction Rebellion sad på trappen til Christiansborg sang de. Blandt andet kunne man høre melodien til den antifascistiske »Bella ciao« - dog med Extinct Rebellions egen tekst til.

Ina Nyrup Clausen forklarer, at bevægelsen var i dialog med flere af Christiansborgs ansatte i løbet af mandagens demonstration. Ifølge hende var der ikke andre, som havde problemer med at komme ind, fordi de valgte at benytte Christiansborgs anden indgang, som ellers er tiltænkt besøgende.

»Vi talte med flere, og de benyttede bare den anden indgang, hvor man fint kunne komme ind,« siger Ina Nyrup Clausen.

Da Berlingske fortalte, at Yildiz Akdogan, der er også er Folketingsmedlem for Socialdemokratiet,også oplevede stemningen som ubehagelig, og at demonstranterne »ikke havde virket imødekommende«, forklarer Ina Nyrup Clausen, at den trykkede stemning var en del af demonstrationens pointe.

»Jeg er ked af, hvis hun (Yildiz Akdogan, red.) har følt, at vi udsendte en ubehagelig stemning. Men demonstrationen var ment som et  begravelsesoptog, og derfor havde vi også en kiste med. Det var helt bevidst, at stemningen skulle være trist og dyster,« siger Ina Nyrup Clausen.

Om Extinction Rebellion igen vil blokere indgangen til Christiansborg er endnu for tidligt at sige noget om.

»Jeg skal ikke kunne sige noget om, hvordan vores kommende demonstrationer kommer til at forløbe. Men det er helt sikkert, at det bliver under samme koncept med ikke-voldelig civil ulydighed,« siger Ina Nyrup Clausen.