Er det en overreaktion?: Disse tal kan forklare, hvorfor Norge fraråder rejser til Region Hovedstaden

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) efterspørger norske beregninger, der ligger til grund for at fraråde ikkenødvendige rejser til Region Hovedstaden. Hun kalder Norges beslutning for en overreaktion.

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, kalder Norges beslutning om at fraråde rejser til København for »en overreaktion«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) undrer sig over, at Norge har besluttet at fraråde ikkenødvendige rejser til Region Hovedstaden.

Fra 22. august vil Region Hovedstaden indgå på Norges »røde« coronaliste, har det norske udenrigsministerium bekræftet over for VG.

Men ifølge Sophie Hæstorp Andersen tyder det på, at Norge »overreagerer«. I en opdatering på Twitter kalder hun smittetallet i Region Hovedstaden »meget lavt«.

Men hvad er op og ned? Er tallet rent faktisk lavt, og hvordan kom Norge frem til, at smittetallene i Region Hovedstaden i Danmark er over grænsen. Berlingske har tjekket tallene for nye, bekræftede tilfælde i de 29 kommuner i Region Hovedstaden.

Der er mange tal, men hæng på.

Den seneste uge – 13. til 19. august – er 271 personer i Region Hovedstaden konstateret smittet med coronavirus. Incidensen ligger dermed på 14,6 nye, bekræftede tilfælde pr. 100.000 indbyggere, viser Berlingskes beregninger. (271 divideret med regionens 1.845.939 indbyggere * 100.000).

Tallet i sig selv tyder dermed ikke på, at der er problemer.

Når det danske Udenrigsministerium fraråder unødvendige rejser til udlandet, bygger det på en beregning af, om smittetallene er lave. Danmark arbejder med en grænse på 20 nye tilfælde pr. uge.

Fem kommuner, herunder Brøndby, har ganske vist over 20 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere i løbet af den seneste uge. Men da den samlede incidens i Region Hovedstaden stadig er lavere end 20 nye tilfælde, så er regionen altså umiddelbart på den rigtige siden af talgrænsen.

Ifølge Berlingskes tal blev der i forrige uge – fra 6. til 12. august – konstateret 194 nye tilfælde i Region Hovedstaden. Det svarer til en incidens på cirka ti nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Her er der altså heller ingen problemer. I Danmark bliver incidensen beregnet pr. uge som et gennemsnit over to uger, viser en opgørelse fra SSI.

I Norge er man ifølge VG nået frem til, at Danmark har 24 nye tilfælde totalt de seneste to uger. Der er altså tale om to forskellige beregningsmetoder. Ved den ene metode tager man gennemsnittet af to uger, i den anden lægger man ugerne sammen.

Norge havde oprindeligt samme kriterier som Danmark, men Norge valgte efterfølgende at stramme dem, så de blev groft sagt dobbelt så restriktive.

Lægger man de to uger sammen, er der tale om 465 nye tilfælde fra 6. til 19. august i Region Hovedstaden. Det giver en incidens på 25 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere ifølge Berlingskes tal.

Her ender Region Hovedstaden altså over den grænse på 20, som Norge ifølge VG opererer med.

Artiklen er opdateret 20. august kl. 10 med oplysninger om Norges ændring af kriterier.