Enhedslisten: Det bliver ikke en besparelse at ændre styreform i kommunerne

Regeringen vil ændre styreformen i landets fire største byer. Tiltaget vil angiveligt give en besparelse på 250 millioner kroner, men det forholder Enhedslisten sig skeptisk over for.

Regeringen vil ændre styreform i København, Odense, Aarhus og Aalborg. Billedet er fra Københavns Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Regeringen vil gøre op med den adskilte forvaltning og administration i landets fire største byer.

Det bekræfter Social- og Indenrigsministeriet i en e-mail til Berlingske.

I både København, Aarhus, Odense og Aalborg er rådmænd og fagborgmestre i dag øverst ansvarlige for deres egne forvaltninger. Men regeringen vil i stedet samle den administrative ledelse af forvaltningen i den enkelte kommune under en fælles administrativ ledelse. Den skal bestå af rådmænd eller fagborgmestre med borgmesteren som formand.

»Vi bevarer modellen med borgmestre og rådmænd i de store byer, men samler den administrative ledelse. Det sparer administration, mindsker dobbeltarbejde og frigiver penge til borgernær velfærd,« udtaler social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en e-mail.

Over for Jyllands-Posten udtaler ministeren, at regeringen vil gøre op med »den silodelte forvaltning«.

»Vi lægger op til en ny styrereform i de store byer, så vi gør op med den silodelte forvaltning, der er i dag,« siger hun til Jyllands-Posten.

Forslaget kommer ifølge Avisen Danmark som en del af regeringens udspil til en reform af udligningsordningen. Ifølge avisens oplysninger vurderer regeringen, at den pågældende ændring af styreformen i de fire største byer vil give en besparelse på cirka 250 millioner kroner i administrationen.

Både rådmænd og fagborgmestre får lov til at beholde titel og løn, lyder det.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er overrasket over tiltaget.

»Det kommer som et lyn fra en klar himmel. Det er ikke noget, man har gået og diskuteret i den kommunale verden,« siger han til Avisen Danmark.

Ikke en besparelse

VI kender endnu ikke forslagets detaljer, men Enhedslisten er klar til at forhandle på området, hvis regeringen kan argumentere for, at tiltaget er vigtigt af indholdsmæssige grunde.

Det oplyser Enhedslistens kommunalordfører, Jette Gottlieb.

Kommunalordføreren mener dog ikke, at tiltaget vil medføre den betydelige besparelse, som regeringen ellers har vurderet vil være omkring en kvart milliard kroner.

»Det er en overvurdering, hvis de tror, der kommer penge ud af det. Den omstilling, det vil give anledning til – hvis det skal gøres kvalificeret – skal det ske over en periode på fem-ti år. Det er ikke et quickfix,« siger hun.

Til Jyllands-Posten fortæller social- og indenrigsminister Astrid Krag, at pengene, der bliver sparet, »kan gå til den borgernære velfærd i børnehaver, folkeskoler og ældreplejen«.

»Jeg anser det som fuldstændig urealistisk, hvis Socialdemokratiet antager, at det er en vigtig finasieringskilde fra første år. Det er helt hen i vejret,« siger Jette Gottlieb til Berlingske.

Lektor ved statskundsskab på Syddansk Universitet, Niels Opstrup, vurderer over for Avisen Danmark, at den samlede vurderede besparelse »må være behæftet med en vis usikkerhed«.

»Der vil være stordriftsfordele, men der er mange mennesker, som man ikke bare kan sløjfe,« siger han til avisen.

Jette Gottlieb påpeger desuden, at det er vigtigt at inddrage de fire kommuner i drøftelserne af ændringerne.

Mere til de mindre

Regeringens forslag er en del af den såkaldte udligningsordning, en omlægning af den økonomiske fordeling mellem landets kommuner, som vil blive præsenteret torsdag.

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere ifølge Ritzau tilkendegivet, at de store byer skal betale mere til de mindre.

Tidligere har skiftende regeringer under både tidligere statsministre Helle Thorning Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) været interesserede i at ændre styret i de større byer. Hver gang er eventuelle reformer dog udeblevet.