Endnu et tilfælde af abekopper er fundet i Danmark

Der er nu konstateret to tilfælde af abekopper her i landet, men flere tilfælde er ved at blive undersøgt, oplyser Statens Serum Institut.

Mandag blev det første tilfælde at abekopper konstateret på dansk jord. Tirsdag er endnu et tilfælde fundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: CYNTHIA S. GOLDSMITH, RUSSELL RE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et tilfælde af abekopper er blevet konstateret i Danmark.

Det oplyser professor og overlæge Statens Serum Institut Anders Fomsgaard  TV 2-programmet Go'Morgen Danmark, skriver TV 2 på sin hjemmeside.

»Det er ligesom i de andre europæiske lande, der får flere tilfælde på samme tid, hvilket er højst usædvanligt,« siger Anders Fomsgaard i programmet.

Personen er netop hjemvendt fra Spanien. Det var også tilfældet med den mand, der i går som det første danske tilfælde blev testet positiv for abekopper. Han havde været på en rejse til den spanske ø Gran Canaria.

Derudover er yderligere tre tilfælde ved at blive undersøgt.

Smitteopsporing er i gang

I går oplyste Statens Serum Institut, at abekopper var fundet hos 83 personer i Europa. Sammen med Storbritannien og Portugal er Spanien et af de lande, hvor der er konstateret flest smittetilfælde.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyste mandag, at den er i gang med smitteopsporing af abekopper i Danmark, efter det første tilfælde blev konstateret.

Mandag aften skrev mediet NBC News ifølge Ritzau, at man er i gang med at undersøge, om de mange tilfælde af abekopper i Spanien har forbindelse til et Gay Pride-arrangement, der netop fandt sted på Gran Canaria.

Det er dog uvist, hvorvidt de to smittede har været til det arrangement, og det er også uvist, om de kender hinanden eller har været i kontakt med hinanden.

Sundhedsmyndighederne har tidligere oplyst, at de ikke forventer udbredt samfundssmitte i Danmark.

Kendt sygdom i Afrika

Indtil nu har sygdommen, som er kendt fra Central- og Vestafrika været ganske forudsigelig.

Virussen stammer fra dyr, men kan smitte mennesker og har gjort det i begrænsede og kontrollerede udbrud de seneste 50 år.

De få gange, der er konstateret smitte i USA og Europa har haft forbindelse til Afrika, men udviklingen har taget en drejning de seneste uger.

Som det er nu, er de fleste smittede uden for Afrika mænd, og fra USA er der indicier på, at en del har fået smitten gennem seksuelle netværk.

Det stemmer overens med den viden, man allerede har fra Afrika – at abekopper først og fremmest smitter mellem mennesker ved udpræget nærkontakt.