Endnu en Syrien-jihadist må vinke farvel til sit pas

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har taget statsborgerskabet fra endnu en Syrien-jihadist. Dermed har i alt tre personer med dobbelt statsborgerskab mistet deres pas.

For tredje gang på en uge har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) benyttet sig af muligheden i ny lovgivning for administrativt at fratage personer statsborgerskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var der den 25-årige dansk-kurder SK, der i mere end et år forsøgte at komme til Danmark fra Istanbul for at tage sin straf for det, han selv har tilstået: At han tilsluttede sig terrorgruppen Islamisk Stat som »kæmper.«

Så var der den 30-årige AA, der sidder i en kurdisk lejr med sine to små børn – hvis de stadig er i live, det er ikke sikkert – efter at hun flyttede til kalifatet og giftede sig først med en dansk terrorist, siden en afghansk IS-kriger.

Og mandag har endnu en dansk statsborger mistet sit pas og retten til at kalde sig dansker, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har således for tredje gang på en uge benyttet sig af muligheden i ny lovgivning for administrativt at fratage personer, primært folk med dobbelt statsborgerskab, det danske, hvis de har udvist en adfærd, der er i strid med Danmarks »vitale interesser«. Det vil i praksis sige, at personen har været jihadist i Syrien eller på anden måde har tilsluttet sig eller støttet Islamisk Stat.

Den tredje persons nærmere identitet er endnu ikke kendt.

Tidligere var det alene domstolene, der i forbindelse med en dom kunne inddrage danske statsborgerskaber.

Men det har ændret sig, efter at regeringen 24. oktober med opbakning fra partierne i den blå blok ved en hastebehandlet lov gjorde det muligt administrativt at tage statsborgerskabet og indfødsretten fra personer, som eksempelvis har tilsluttet sig en terrorbevægelse i udlandet. I praksis inddrages statsborgerskabet af udlændingeministeren, men spørgsmålet kan bagefter indbringes for Københavns Byret. De pågældende, der mister statsborgerskabet, skal imidlertid selv finde og betale en advokat.

SK den første

Den første, der mistede statsborgerskabet, for otte dage siden, var SK, en 25-årig mand, der opholder sig i Tyrkiet og i 2016 blev fængslet in absentia i Danmark for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Derpå fulgte den 30-årige AA, der for fire år siden forlod Danmark og rejste til Syrien, hvor hun opholdt sig fire år hos Islamisk Stat (IS). Hun var gift med en af de mest eftersøgte danske terrorister, Rawand Taher, en nær ven og skolekammerat til lederen af Islamisk Stats droneprogram, Basil Hassan. Og da han mistede livet i et amerikansk droneangreb i december 2015, rettet direkte mod ham, giftede hun sig efterfølgende med en afghansk IS-kriger.

Gravid

AA, den 30-årig kvinde, som Berlingske kun omtaler ved hendes initialer, fortalte i foråret en del af sin historie i et interview med Weekendavisen, som mødte hende og hendes dengang knap halvandet år gamle søn i en fangelejr i det nordøstlige Syrien.

AA var højgravid og fortalte selv, at hun var bange for, at hendes danske statsborgerskab var i fare.

Da Islamisk Stat begyndte at miste sit greb om de besatte områder, blev den 30-årige AA ifølge Berlingskes oplysninger i november 2018 taget til fange af Den Frie Syriske hær og spærret inde i en kurdisk fangelejr.

Da Weekendavisen i marts 2019 besøgte den kurdiskkontrollerede lejr og interviewede AA, sagde hun om tiden i IS-kalifatet:

»Jeg fandt min feminine side i Raqqa … I Danmark kørte jeg bil selv og studerede, men du kan ikke være feminin i Danmark. I Raqqa fandt jeg min plads som kone, mor, kvinde og søster. Jeg følte mig virkelig beskyttet … Vi kommer aldrig til at føle den samme frihed som i kalifatet.«

Den 30-årige kvinde har ifølge Berlingskes oplysninger en sundhedsfaglig uddannelsesbaggrund fra Danmark og arbejdede angiveligt på en kvindeklinik i Raqqa under Islamisk Stat.

Islamisk Stat-krigeren fra Danmark, som AA først var gift med og ifølge flere kilder ikke fik børn med, er Rawand Taher, der helt tilbage fra sin gymnasietid i Danmark havde en tæt forbindelse til en anden højtplaceret dansker i Islamisk Stat, Basil Hassan.

Basil Hassan bliver i en aktuel DR-podcastserie af samme navn omtalt som »dronekrigeren« og var ifølge anklagemyndigheden hovedarkitekten bag Islamisk Stats droneprogram. Ved hjælp af et netværk af hjælpere i Danmark fik han angiveligt sendt avancerede droner og kameraer til Islamisk Stat, som brugte dem til at forberede og eksekvere militære angreb.

I retssagen mod dronenetværket, der fredag blev kendt skyldige i terrorisme, er AAs afdøde mand Rawand Tahers navn også dukket op. Ifølge forklaringer fra to af de tiltalte i dronesagen havde Rawand Taher i 2013 fra Danmark kontakt til sin gymnasieven Basil Hassan, som befandt sig hos Islamisk Stat, skriver DR.

Rawand Taher kom senere til selv at spille en central rolle hos Islamisk Stat i Syrien. Ifølge USAs forsvarsministerium blev han 7. december 2015 dræbt i et amerikansk droneangreb.

Dengang fortalte den amerikanske oberst Steven Warren til Berlingske, at Rawand Taher af amerikanerne blev anset for at havde været »en katalysator for eksterne operationer« og »et betroet medlem af Islamisk Stat«.

Ifølge den syriske aktivistgruppe Raqqa Is Being Slaughtered Silently havde Rawand Taher kontakt til gerningsmændene bag IS-terrorangrebene i Paris, som i 2015 dræbte 130 personer med automatvåben og bomber.

»Han kendte til hver eneste detalje i Paris-angrebene og var i kontakt med nogle af gerningsmændene både før og efter angrebene,« sagde et medlem af gruppen i december 2015 til Berlingske.

Blå bog

AAs afdøde mand, Rawand Taher, læste i Danmark Marine Engineering and Technology Management, og han arbejdede i lufthavnen i København samtidig med Basil Hassan, der er den formodede gerningsmand bag attentatforsøget på Lars Hedegaard.

Rawand Taher og Basil Hassan gik også i klasse sammen på Frederiksberg Gymnasium, hvor klassekammeraterne i årgangens Blå Bog kom med en foruroligende forudsigelse.

Rawand Taher blev beskrevet som klassens »religiøse leder og/eller terrorist«. Om hans fremtid skrev klassekammeraterne: »Bliver leder for den nye islamiske stat oprettet af ham selv og hans gode ven og undersåt Basilimus aka. Mohammed«.