En foruroligende Blå Bog om studenterkammeraterne fra Frederiksberg, der blev Syrien-jihadister

Flere og flere oplysninger kommer frem om de to klassekammerater Basil Hassan og Rawand Dilsher Taher, der begge blev studenter fra Frederiksberg Gymnasium i 2006, for siden at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Arkivfoto af unavngivne medlemmer af terrororganisationen Islamisk Stat i den syriske by Raqqa. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden må have set lys ud for Basil Hassan og Rawand Dilsher Taher, da de blev studenter fra Frederiksberg Gymnasium i 2006, men den enes såkaldte Blå Bog skrevet af klassekammeraterne har med foruroligende præcision sat ord på begges senere skæbne.

Efter gymnasiet tilsluttede de to unge mænd sig angiveligt Islamisk Stat i Syrien, og mens Rawand Dilsher Taher blev dræbt i et amerikansk droneangreb i 7. december 2015 ifølge USAs Forsvarsministerium, er Basil Hassan siden blevet sigtet for attentat-forsøget mod islamkritiker Lars Hedegaard i 2013, og senest har det amerikanske udenrigsministerium udpeget ham til i øjeblikket at have en ledende rolle i at planlægge terrorbevægelsens operationer uden for Syrien.

Drengenes sider i gymnasieklasses Blå Bog er de seneste dage blevet lagt på Facebook af debattør og redaktør på Weekendavisen Søren K. Villemoes med en følgende livlig debat på det sociale medie.

Villemoes skriver, at hans lillebror gik i klassen, og at han selv har stået med eksemplaret af den Blå Bog i hænderne, så siderne er autentiske.

»Bliver leder for den nye islamiske stat oprettet af ham selv«

På siden om Rawand Dilsher Taher står der, at han er klassens »religiøse leder og/eller terrorist«, og om hans fremtid har klassen skrevet: »Bliver leder for den nye islamiske stat oprettet af ham selv og hans gode ven og undersåt Basilimus aka. Mohammed«.

Klassens råd lyder »pas på PET!«, og klassen mener, Rawand Dilsher Taher ville tage »en AK47, Koranen, boksehandsker« med på en øde ø. Under punktet »kan findes« står der: »På Nørreport metrostation ledende efter sin »glemte« taske«.

Politikens journalist Jakob Sheikh, der for et år siden blev hædret med Berlingske Fonds Journalistpris for at give indblik i parallelsamfund og lukkede radikaliserede miljøer i Danmark, skrev i oktober et portræt af Rawand Dilsher Taher, hvor siden i den Blå Bog også indgår i fortællingen om den unge mands vej til Syrien.

Jakob Sheikh skriver desuden, at Rawand Dilsher Taher inden sin død nåede at blive et så betroet medlem af Islamisk Stat, at han ifølge flere kilder blev en del af terrororganisationens særlige efterretningstjeneste for eksterne anliggender, kaldet Amn al-Kharji eller Emni. En særlig efterretningstjeneste, som ifølge flere vestlige efterretningstjenester stod bag planlægningen af angrebene i Paris i november 2015 og i Bruxelles i marts 2016.

Rektor: Vi kunne ikke have gjort noget anderledes

Opslaget fra Blå Bog er blandt andet blevet bemærket af journalist og forfatter David Trads, der spørger, hvorfor i alverden kammeraterne skrev, som de gjorde.

»Hvorfor skrev kammeraterne alt dette - og meget mere, læs selv? Var det for sjov? Eller var de oprigtigt bekymrede? Hvad tænkte lærerne, hvis de ellers hørte det samme i klassen? Det er i hvert fald uhyggelig læsning i dag,« skriver han.

Jannik Johansen, der var rektor på gymnasiet indtil august, hvor han gik på pension, mener ikke, gymnasiet havde en chance for at forudse, hvordan det ville gå. I et interview med Jyllands-Posten fra december sagde han, at »klassen var sød og rar, og de spillede fodbold sammen, som drenge nu gør«. Han afviser, at der allerede var tegn på radikalisering på gymnasiet.

»Vi hører om dette med 10 års forsinkelse, og jeg har svært ved at se, at vi kunne have gjort noget anderledes. De rendte jo ikke rundt med bomber i deres kasketter. At de så åbenbart senere er kommet de forkerte steder og er blevet radikaliseret, kan man kun dybt beklage på det danske samfunds vegne,« siger han til Jyllands-Posten.

»Flytter til Bollywood og laver kærlighedsfilm«

Kaster man endnu et blik i gymnasieklassens Blå Bog og slår op på siden med Basil Hassan, har klassekammeraterne haft en mindre profetisk hånd. Her skriver de, at han bliver en fremtidig basketball-stjerne, og om hans fremtid lyder det, at han »flytter til Bollywood sammen med (...) og laver kærlighedsfilm, hvor basketball har en stor betydning for filmens handling«.

Desuden står der, at han er en »flink og rar gut, altid smilende«, og »han kommer for det meste ud af det med alle mennesker«.

Imens Rawand Dilsher Taher menes at være blevet dræbt, formodes Basil Hassan stadig at være aktiv i ledelsen hos Islamisk Stat i Syrien.

Dansk politi gav ellers de tyrkiske myndigheder et tip om, at han ville være i Atatürk-lufthavnen i Tyrkiet i april 2014, men selvom Tyrkiet anholdt og fængslede ham, hvorefter Danmark bad om at få ham udleveret i Lars Hedegaad-sagen, blev han siden løsladt. Tyrkiet har bekræftet løsladelsen, men landet har ikke ønsket at oplyse, om Basil Hassan indgik i en fangeudveksling, som Tyrkiet formodes at have lavet med Islamisk Stat.