Enden er nær: »Jeg tror, at vi kan sige endegyldigt farvel til covid-19 som samfundskritisk sygdom«

Står det til Epidemikommissionen, skal covid-19 ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, så nu er det ved at være slut, mener to professorer. Alligevel lyder det: »Vi skal huske, at det ikke er overstået endnu. Bølgen er jo ikke overstået, bare fordi man siger det.«

Lone Simonsen er leder af PandemiX Centeret på Roskilde Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart er det slut med frygt for sygdom og død. Sygdommen bliver afkategoriseret, afdramatiseret, og denne gang er det ikke bare en bølgedal.

»Det skal i hvert fald blive meget, meget, meget slemt, før vi igen ser en sygdom kategoriseret som samfundskritisk sygdom,« siger professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard.

Selvom smittetallene aldrig har været højere, følger Epidemikommisionen nu forskere og sundhedsøkonomer, som gennem de seneste uger har talt om flokimmunitet og ophævelse af covid-19 som en samfundskritisk sygdom. Samfundskritisk er den ikke længere, ifølge Epidemikommissionen.

Det er fuldstændigt logisk, mener Lone Simonsen, som er leder af PandemiX Centeret på Roskilde Universitet.

»Det måtte jo ske. Om det lige skulle ske 31. januar eller senere, det var uvist, men det er den vej, det er gået, når vi har set den her afkobling mellem smittetal og alvorlige sygdomsforløb,« siger hun:

»Antallet af intensivpatienter er gået ned, selvom vi har de her astronomiske smittetal. Det er simpelthen meget mildere sygdomsforløb, vi ser. Antallet af dødsfald er også stabilt, selvom smittetallene er mere end ti gange højere end ved tidligere bølger.«

Lone Simonsen har studeret historiske pandemier, og covid-19 følger et mønster. Pandemien rammer, hærger to år og efterlader så stor immunitet i befolkningen, at sygdommen bliver endemisk og blot bryder ud i sæsonepidemier.

Dermed er det også slut med mundbind og det enorme antal daglige test.

»Jeg tror, at nu har vi set enden på pandemifasen, og nu får vi så forudsigelige sæsonepidemier. Jeg tror, at vi kan sige endegyldigt farvel til covid-19 som samfundskritisk sygdom,« konkluderer hun, men siger så:

»Vi skal huske, at det ikke er overstået endnu. Bølgen er jo ikke overstået, bare fordi man siger det. Vi skal først om på den anden side.«

Farlig splittelse

Ifølge Jes Søgaard, der ligesom Lone Simonsen sidder i regeringens såkaldte faglige referenceudvalg, er det nu slut med at kategorisere covid-19 som samfundskritisk sygdom. Han tager naturligvis forbehold for noget helt uventet. Selvom virologer og epidemiologer taler om en solid og bred immunitet gennem en kombination af vacciner og smitte, så kan alt teoretisk set ske.

»Men det skal være virkelig slemt. Det må ikke være sådan, at næste gang vi får en grim influenza, så lukker vi samfundet ned. Det ville virkelig ødelægge meget,« siger Jes Søgaard og gør opmærksom på, at de nedlukninger, som har fulgt i kølvandet på kategoriseringen af covid-19 som samfundskritisk sygdom, efterhånden har haft store konsekvenser.

Ikke kun for de 20 procent svageste skoleelever, der er blevet sat mere eller mindre af under nedlukninger og hjemmeundervisning. Ikke kun for de ældste borgere, som har levet livet farligt de seneste to år. Og ikke kun for det hårdt pressede personale på landets sygehuse.

For samfundet som sådan er konsekvenserne ved at forplante sig.

»Vi er simpelthen nødt til at komme tilbage til en eller anden form for normalitet, for ellers bliver folk skøre i hovedet. Jeg oplever selv i min ellers kloge bekendtskabskreds alle mulige former for underlig adfærd. Det er lige fra folk, der er bange, til folk, der mener, at det hele grænser til fascisme,« fortæller han.

Derfor forestår der nu et større reparationsarbejde.

»Det er nu, det bliver svært, for omkring 25 procent af befolkningen er stadig ret bange for den her sygdom. På den anden side er der også mange, der bliver bekræftet i deres tro på, at det hele bare har været noget, som regeringen og myndighederne bare har gjort for at vise, at de har magt. Vi har et stort behov for at komme tilbage til normaliteten, og det bliver ikke helt let,« siger Jes Søgaard.

»Nu har vi vist, at vi kan håndtere en pandemi, men det har den ondelyneme haft en pris. Det har skabt en polarisering i det danske samfund, som det er godt at få stoppet. Der skal virkelig være gode årsager til at genindføre kategoriseringen samfundskritisk sygdom,« siger han.

Derfor advarer sundhedsprofessoren mod tanker om, at nu har Danmark fundet en standardløsning på epidemisituationer.

»Vi må for gud skyld ikke sige, at nu ved vi, hvad der virker, for det kan give de forkerte politikere forkerte ideer. Risikoen er, at det kan blive for let at gøre det hele igen,« siger han.

Epidemikommissionen anbefaler, at covid-19 pr. 5. februar ikke længere skal være kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og de restriktioner, der knytter sig til kategoriseringen som samfundskritisk sygdom, bør bortfalde pr. 31. januar.