En tidligere direktør »maler vinduer«, mens hans institut står over for stor udfordring

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Foto: Philip Davali

God-fredag-morgen og velkommen til denne helligdags morgenoverblik.

Og selv om de fleste danskere måske prøver så vidt muligt at holde en pause fra corona i påskeferien, så kommer dette overblik altså til at handle en del om netop virussen, der har påvirket hele verden.

Vi begynder med lidt af en gyserhistorie, for det spøger på Seruminstituttet.

Eller rettere: Frasalg og ledelseskaos spøger, skriver Berlingske, og det betyder, at Seruminstitut er svækket i kampen mod coronaen.

Årsagerne er blandt andet skæbnesvangre frasalg af dele af SSIs virksomhed, primært vaccinefabrikken, der nu betyder, at seruminstituttet ikke selv kan producere vaccinerne, men er afhængige af at skulle finde eksterne parter midt i krisen.

Desuden har flere centrale chefer med lægefaglig baggrund og stor erfaring i blandt andet vacciner på det seneste sagt op, været hjemsendt eller på orlov, hvilket ifølge en række kilder reelt betyder, at store dele af SSIs ellers verdensberømte vaccineforskning for tiden er hæmmet.

Den hjemsendte SSI-direktør Mads Melbye vil ikke kommentere seruminstituttets aktuelle udfordringer. I en e-mail til Berlingske skriver han om sin egen situation:

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er uvirkeligt for mig at gå herhjemme og male vinduer i denne svære tid, hvor det institut, jeg har levet og åndet for i 30 år, står over for sin hidtil største faglige udfordring.«

Læs hele historien her.

Dagens tal

Antal bekræftede smittede i Danmark: 5.635 (ud af 62.210 testede personer).
Antal bekræftet døde i Danmark: 237
Antal bekræftet overstået infektion: 1.736
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 1.601.984
Antal døde på verdensplan: 95.731

Slut med håndtryk for evigt?

»Jeg synes ikke, at vi nogensinde skal give håndtryk igen ... for at være helt ærligt. Ikke alene vil det være godt i forhold til at forhindre coronavirus: Det vil formentlig også nedbringe antallet af influenzatilfælde i dette land drastisk,« siger Anthony Fauci, der er direktør for USAs National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Det skriver Berlingske.

Derudover er han en af nøglepersonerne i Det Hvides Hus' task force, der skal bekæmpe coronavirus.

Økonomisk nedtur

Regeringens milliarddyre hjælpepakker kan holde hånden under en række danske virksomheder og arbejdspladser, men en stor del af Danmarks økonomiske skæbne vil blive afgjort uden for landets grænser.

Det skriver Berlingske.

I et hæsblæsende tempo har regeringen den seneste måned lanceret den ene hjælpepakke efter den anden. Betalingsfrister for skat og moms er blevet udsat, statsgaranterede låneordninger er blevet oprettet, og der er etableret flere store kompensationsordninger.

Men problemet for regeringen er, at vores skæbne i coronakrisen i høj grad også afhænger af, hvad der sker i den internationale økonomi. Danmark er det, man kalder en lille åben økonomi med masser af eksport, og hvis coronavirus giver en lang og ubehagelig nedtur i den globale økonomi, vil det også slå hårdt i Danmark.

»Det afgørende for, hvordan coronakrisen udvikler sig i Danmark, er dels, hvad der sker med smitten, når vi åbner økonomien igen. Det vil være en katastrofe for os, hvis vi senere skal til at lukke igen. Det andet forhold er, hvad der sker i udlandet,« siger tidligere overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer.

Dagens portræt

Står Politiken for, og du kan læse det lige her. Det handler om sundhedsminister Magnus Heunicke, der i kredsen af sundhedsordførere ligefrem – halvt i sjov, halvt i alvor – bliver kaldt for »Coronakongen«.

Det er interessant læsning, og du kan bl.a. blive klogere på, hvilke kvaliteter ministeren besidder. Men også hvilke områder, han lader meget tilbage at ønske ifølge kilderne.

Det kan du læse her.

Tak, fordi du læste med. Nyd nu påskedagene.