En teknikalitet i magtfuldt udvalg giver mindretal i Folketinget stor magt i coronaspørgsmål: »Dybt problematisk«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, siger til Jyllands-Posten, at det er »dybt problematisk, hvis regeringen vil gøre brug af mindretal til at indføre tvangsindgreb over for danskerne«. Hun understreger dog også til avisen, at en sag i sidste ende kan tages op i Folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God fredag morgen og glædelig sidste hverdag i denne uge.

Danmark har været helt eller delvist nedlukket i et år, og torsdag aften kom den måske største nyhed for mange danskere nok fra statsminister Mette Frederiksen.

»Jeg tror, at det i april er muligt at åbne op, så alle børn og unge i princippet har en nogenlunde normal skoledag,« lød det fra Mette Frederiksen under partilederdebatten på TV 2, som blev afholdt, i anledning af at det er et år siden, Danmark lukkede ned.

Læs mere om den nyhed her.

Inden vi når til dagens store historier, får du lige en status på coronasituationen, som den ser ud i Danmark lige nu:

Lange byggesager

Vi begynder med en historie i dagens Berlingske.

Lars Hansen og hans kone, Lone, har købt en byggegrund til drømmehuset i Allerød. Men et halvt år senere ved de stadig ikke, om de kan få lov at bygge nyt hus på grunden.

I det seneste halve år har parret derfor boet skiftevis hos venner og familie, mens de venter på, at Allerød Kommune kommer frem til en afgørelse om, hvorvidt de kan bygge huset på den nye grund.

Og de to er ikke de eneste, der må vente.

Flere kommuner i hovedstadsområdet plages således af lange sagsbehandlingstider på private byggesager, viser opgørelse.

Læs hele historien her.

Indgreb uden flertal

Vi fortsætter videre til forsiden på dagens Jyllands-Posten.

Avisen skriver i dag, at Folketingets Epidemiudvalg er lavet på en måde, så regeringen kan indføre corona-indgreb, selv om den ikke har flertal i Folketinget.

Det kunne man se i mandags, da DF og SF støttede regeringens forslag om pligt til isolation i Vollsmose. De tre partier har nemlig 11 af 21 pladser i Epidemiudvalget. Men i Folketinget har de blot 80 mandater i alt.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, siger til Jyllands-Posten, at det er »dybt problematisk, hvis regeringen vil gøre brug af mindretal til at indføre tvangsindgreb over for danskerne«. Hun understreger dog også over for avisen, at en sag i sidste ende kan tages op i Folketingssalen.

Ifølge Peter Bjerre Mortensen, der professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, virker udvalget ikke helt gennemtænkt.

»Når man giver udvalget så stor magt, så vil det være rimeligt, at det også afspejler magtfordelingen i Folketinget. Det er svært at forestille sig, at de helt har tænkt det her igennem,« siger han til Jyllands-Posten.

Læs hele artiklen her.

AstraZeneca eller ej?

Og nu til dagens forside på Politiken.

Avisen skriver i dag, at flere europæiske lande ryster på hovedet over Danmarks beslutning om at sætte AstraZeneca-vaccinen på pause i 14 dage. Det skete efter en række blodpropper, men det er endnu for tidligt at konkludere, hvorvidt der er sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

»Folk bør stadig tage imod deres vaccine, når de bliver bedt om det«, siger Phil Bryan, som leder afdelingen for vaccinesikkerhed i den britiske lægemiddelstyrelse, til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Tallis/Ritzau Scanpix.

Politiken skriver, at Østrig og Sverige eksempelvis fortsætter med at bruge AstraZeneca-vaccinen.

»Jeg kan ikke redegøre for, hvordan Danmark og de øvrige lande, der har suspenderet vaccinen, har ræsonneret. Men ud fra et nationalt perspektiv er der intet der tyder på, at der er nogen grund til at stoppe brugen af vaccinen«, siger enhedschef Veronica Arthurson fra Legemiddelverket til Politiken.

Og i Storbritannien er meldingen den samme:

»Folk bør stadig tage imod deres vaccine, når de bliver bedt om det«, siger Phil Bryan, som leder afdelingen for vaccinesikkerhed i den britiske lægemiddelstyrelse, til avisen.

Læs hele Politikens historie her.

Omstridte altaner på historisk bygning

Vi afslutter dagens store historier i Berlingske.

Avisen kan her til morgen berette om et speget altansag på Frederiksberg.

Johannes V. Jensen, der er forfatter til værket »Kongens Fald«, boede i Rahbekshus i 1944, da han modtog Nobelprisen i litteratur. Her ses bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Spørgsmålet er, om Rahbekshus, der er en historisk ejendom på Frederiksberg, skal have påsat en række omdiskuterede altaner.

Altanerne er leveret uden byggetilladelse og med en række fejl i udformningen, der ifølge kommunen vil skæmme den historiske bygning, når de hænges op.

Forvaltningen vil derfor skrotte altanerne, men et flertal i kommunalbestyrelsen med De Konservative i spidsen vil lade altanerne sætte op.

Læs hele historien her.

Dagens opråb ...

... kommer fra Lise Ammitzbøll La Cour, som er skoleleder for Skolen på Grundtvigsvej på Frederiksberg.

På mandag skal 5.-9. Klasse tilbage til fysisk undervisning for første gang siden december – og denne gang skal undervisningen foregå udendørs på skolen på Frederiksberg.

Og er man en byskole, er det med udendørsundervisning ikke ligefrem let.

»Det her er jo den perfekte måde at vise, hvorfor det ikke kommer til at fungere,« siger Lise Ammitzbøll La Cour, da Berlingske møder hende foran skolen, mens vejret er blæsende, koldt og regnfuldt.

Lise Ammitzbøll La Cour finder det kritisabelt, at den fysiske undervisning skal foregå under åben himmel.

»Eleverne skal undervises uden tag over hovedet og uden mulighed for at sidde ned – det er jo slet, slet ikke optimalt. Især ikke hvis det øser ned på mandag,« siger hun.

Det sker i dag

Statsminister Mette Frederiksen (S) forhandler med partilederne om den endelige plan for genåbning frem mod sommer. Det ventes at finde sted fra klokken 09.30 til 12.00.