Én socialdemokrat har meldt sig: Nu opfordrer minister en anden til at stille op som overborgmester

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) håber, at regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen vil stille op som overborgmester i København, skriver ministeren på Twitter. Én anden socialdemokrat har for få dage siden meddelt sit kandidatur.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) erklærer nu sin støtte til den socialdemokratiske regionsrådsformand i hovedstaden i håbet om, at hun vil stille op til posten som overborgmester i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen er skudt i gang for at melde sit kandidatur til posten som overborgmester i København ved kommunalvalget næste år, efter Frank Jensen (S) trak sig i kølvandet på sager om grænseoverskridende adfærd.

Én socialdemokrat har allerede meldt sit kandidatur. Det er Mette Reissmann, der er forhenværende medlem af Folketinget indtil folketingsvalget sidste år.

Nu går børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) imidlertid på banen og meddeler sin støtte til en anden.

Det er Sophie Hæstorp Andersen, der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden og formand for forretningsudvalget.

»Personligt håber jeg, at Sophie Hæstorp vil still sig til rådighed som OBkandidat i KBH. Hun har en skøn sprød københavnerkant, er bragende hurtig i hovedet, kan lande politisk aftaler og har et forrygende socialt blik i alle tænkelige sammenhænge,« skriver ministeren på Twitter:

»My choice: Sophie Hæstorp!«

Siden Frank Jensen trak sig fra posten mandag i sidste uge har gruppeformand for Socialdemokraterne på Københavns rådhus, 49-årige Lars Weiss, været fungerende overborgmester i København.

Tirsdag i denne uge offentliggjorde Mette Reismann sit kandidatur. Mette Reissmann var medlem af Folketinget frem til valget sidste år. Med 3.779 personlige stemmer fik hun det bedste valg, hun nogensinde havde haft, men dette var ikke nok. Partiet led en tilbagegang i storkredsen, og da stemmerne skulle tælles op, blev det hende, der måtte gå.

Til Berlingske sagde Mette Reissmann i går, at skuffelsen over ikke at blive valgt til ting var enorm, men at ønsket om at vende tilbage til borgerrepræsentationen i København havde ulmet siden kort tid efter folketingsvalget i 2019.

»Allerede ved sidste Folkemøde talte jeg med Mette Frederiksen om, at vi sammen skulle arbejde for at gøre København endnu bedre og til en endnu stærkere hovedstad. På det tidspunkt, kiggede vi hinanden i øjnene, og gav hinanden et kram, og det betød, at der blev sået et frø i mig, som medførte, at jeg besluttede mig for at komme tilbage i Borgerrepræsentationen,« sagde hun i går.

Sophie Hæstorp Andersen er 46 år og har været medlem af Folketinget af to omgange først fra 2001 til 2005 og igen fra 2007 til 2014. Fra 2006 til 2007 var hun medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden og i 2014 tiltrådte hun som regionsrådsformand.

I sin ungdom var hun formand for Socialdemokratiets ungdomsorganisation DSU i Gladsaxe.