En formodet skunkfarmer og en person mistænkt for bevæbnet fangeflugt er løsladt efter teleskandale

Mindst 15 personer, der har siddet varetægtsfængslet, er løsladt som direkte konsekvens af politiets fejlbehæftede teledata.

Foto: REUTERS/Anthony Bolante/File Photo

Arresthusenes celledøre står tilsyneladende på klem efter Rigsadvokatens suspendering af brugen af teledata som beviser i landets retssale.

Ifølge Rigsadvokaten var 11 personer tirsdag klokken 16 blevet løsladt som følge af den såkaldte teledataskandale, der sår tvivl om troværdigheden af de teleoplysninger, politiet og anklagemyndigheden i årevis har brugt til at få mistænkte sat bag tremmer.

Udover de 11 løsladte er også fire Bandidos-rockere, der ifølge sn.dk siden har fået deres retssag udsat, sat på fri fod.

Dermed er i alt mindst 15 fængslede personer blevet løsladt, siden Rigsadvokaten mandag satte en midlertidig stopper for brugen af de ifølge politiet fejlbehæftede teledata i retten.

Nu kan Berlingske fortælle, at en anden af de mindst 15 løsladte sad varetægtsfængslet i en sag om skunkdyrkning i et væksthus i Sydsjælland- og Lolland-Falster-området. Det fortæller advokat Jesper Storm Thygesen, der repræsenterer den tiltalte.

Spektakulær fangeflugt

En anden advokat, Janus Malcolm Pedersen, fortæller, at hans klient sad varetægtsfængslet i forbindelse med en fangeflugt, men blev løsladt tirsdag.

I en sag med seks personer på anklagebænken er han tiltalt for at stå bag befrielsen af en fange, der afsonede en årelang straf i Storstrøm Fængsel på Falster.

Ifølge anklagen stod han bag planlægningen af befrielsesaktionen, hvor to personer sprang ud af en bil, bevæbnet med skydevåben, og befriede fangen, der var ved at blive transporteret til behandling hos en læge. Udover de to, er der yderligere tre personer tiltalt i sagen.

Den nu løsladte mands forsvarsadvokat, Janus Malcolm Pedersen, er tilfreds med løsladelsen.

»Det kan ikke være anderledes, når en mand, der er varetægtsfængslet og beskyldt for noget så alvorligt, og det stort set altafgørende bevis er teleoplysninger, som man pludselig må tage ud af sagen. Så skal han jo løslades,« siger han.

Tirsdag kunne Politiken desuden fortælle, at syv af de løsladte var tiltalt i en narkosag i Esbjerg. Og onsdag kom det frem, at teledatasagen også får konsekvenser for det stort anlagte grundlovsopgør med forbuddet mod banden Loyal To Familia (LTF).

Forbudssagen bliver ind til videre udskudt i månedsvis, fordi sagen mod banden er baseret på en række domme om bandekriminalitet, hvor teledata er indgået som beviser.

Fejl på fejl i teledatasag

Problemerne med teledatabevisernes troværdighed kom frem i offentligheden i juni, efter Rigsadvokaten skriftligt havde informeret Advokatsamfundet, som fører tilsyn med landets advokater.

Tekniske efterforskere i politiet havde opdaget en fejl i politiets konvertering af såkaldt mastedata. En fejl, som i årevis kan have påvirket teledatabeviser anvendt i straffesager.

Rigspolitiet har siden februar kendt til problemerne med teledata, men holdt tæt. Hverken offentligheden eller landets forsvarsadvokater, anklagere eller dommere fik besked før brevet til Advokatsamfundet måneder senere. Angiveligt blev det politiske system heller ikke orienteret før juni.

Siden har det ifølge Rigspolitiet vist sig, at de rådata, som politiet har fået fra teleselskaberne, derudover har været »mangelfulde«. Og senest er der ifølge Justitsministeriet fundet yderligere fejl i politiets konverteringsdata for telemasternes placering og »konkrete fejl« i rådata.

Mandag denne uge besluttede Rigsadvokaten således på baggrund af de seneste fejlfund, at brug af teledata i retssager suspenderes indtil 18. oktober.

I alt er potentielt 10.700 sager fra 2012 til 2019 ifølge Rigspolitiet påvirket af sagen, som af flere eksperter, politikere, fagpersoner og iagttagere karakteriseres som en fuldtonet retsskandale.

Rigspolitichefen og Rigsadvokaten skal levere en samlet redegørelse til Justitsministeriet senest ved udgangen af september 2019.

Justitsminister Nick Hækkerup har bebudet, at undersøgelsen udvides til at gå længere tilbage end 2012.