Ekstremt få kommer til skade efter MFR-vaccine: »Man kan være helt tryg«

Hvert år udføres der omkring 100.000 MFR-vaccinationer. Siden 2004 er der blot udbetalt erstatning for skader i ni tilfælde, viser opgørelse.

Det er ikke så rart at få dem, men MFR-vaccinationerne giver ekstremt sjældent anledning til skader, som udløser erstatning, viser opgørelse Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har faktisk været to tilfælde, hvor børn har fået alvorlige skader efter at have fået MFR-vaccinationen.

Men det skal holdes op imod, at der i perioden er givet langt over én million vaccinationer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, og derfor kan man være helt tryg og rolig. MFR-vaccinen er så sikker, som en vaccination overhovedet kan blive.

Dét er budskabet fra Patienterstatningen, der har opgjort antallet af sager, hvor der over en lang årrække er tildelt erstatning for bivirkninger ved MFR-vaccinen.

Opgørelsen er lavet i lyset af de mæslingetilfælde, der på det seneste er registreret både herhjemme og flere steder i udlandet, og som har fået myndighederne til at presse på for at øge opbakningen til vaccinationsprogrammet.

»Vi er ikke en tilsynsmyndighed, der overvåger sikkerheden omkring bestemte lægemidler. Men når så få danskere søger erstatning, tyder det på, at man trygt kan lade sig vaccinere med MFR-vaccinen,« siger Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen.

Ifølge opgørelsen har Patienterstatningen, siden man i 2004 overtog området med erstatninger efter børnevaccinationer, tildelt erstatning i ni sager med bivirkninger for MFR-vaccinen.

I syv sager var der tale om mindre »forbigående gener«, mens der i de sidste to sager var tale om alvorlige skader, hvor begge børn mistede hørelsen på det ene øre, hvilket udløste store erstatninger og har været med til at bringe det samlede beløb, der er udbetalt i perioden, op på ca. 3,5 millioner kr.

I opgørelsen fremhæves det dog også, at der i perioden er blevet udført et voldsomt stort antal MFR-vaccinationer. Således bliver der hvert år givet mellem 50.000 og 60.000 MFR 1-vaccinationer og mellem 50.000 og 60.000 MFR 2-vaccinationer.

Set i det lys er der ingen grund til at tøve med at lade sine børn vaccinere, mener Karen-Inger Bast.

»Det er frygtelig synd for de to børn, der mistede hørelsen på det ene øre. Derfor fik de også en stor erstatning. Men man skal huske, at der var børn, der døde af mæslinger og blev hjerneskadede, før vi fik vaccinationsprogrammet i Danmark. Jeg ville ikke selv tøve med at vaccinere min datter, hvis jeg skulle træffe beslutningen igen i dag,« siger Karen-Inger Bast i en pressemeddelelse.

På verdensplan er antallet af mæslingetilfælde vokset med 50 pct., hvilket er blevet kædet sammen med en stigende skepsis over for vaccinen.

I delstaten Washington i det nordvestlige USA var guvernøren, Jay Inslee, forleden ude og erklære undtagelsestilstand efter et »katastrofalt« udbrud af mæslinger efter en årelang antivaccine-strømning.