Otte danskere smittet: »Der cirkulerer lige nu to forskellige mæslingevira i Danmark«

Otte danskere er i 2019 blevet smittet med mæslinger. Seks med den samme type virus, mens det nyeste tilfælde er en anden type. Afdelingslæge ved Statens Serum Institut mener, at det er en påmindelse til alle om vigtigheden af vaccinationer.

Otte danskere er nu blevet smittet med mæslingevira i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Mihailescu

Statens Serum Institut har registreret et nyt tilfælde af mæslinger. Dermed er der nu otte danskere, som er blevet smittet med mæslinger i 2019. Det oplyser Statens Serum Institut.

»Vi har registreret endnu et mæslingetilfælde, og der er tale om en anden mæslingetype end den, som vi har set hos de seks senest registrerede tilfælde i samme udbrud. Vi ved endnu ikke, hvor smittekilden er, men den seneste patient har ikke været ude at rejse for nylig, så der cirkulerer derfor lige nu to forskellige mæslingevira i Danmark,« siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Det nye tilfælde er en virus af genotypen B3, mens de seks foregående er af genotypen D8.

Mæslinger er en børnesygdom forårsaget af en smitsom virus, der kan medføre alt fra udslæt og feber til mere alvorlig sygdom. Vaccination har effektivt nedsat forekomsten af mæslingetilfælde på verdensplan. I 2017 blev sygdommen regnet for værende elimineret i Danmark ud fra FNs sundhedsorganisation, WHOs retningslinjer.

Otte tilfælde

Det første tilfælde er fra januar, hvor en dansker blev smittet med virus af genotypen B3 på et fly. Det er samme type som det nyeste tilfælde, men de er ikke identiske og formentligt derfor ikke en del af den samme smittekæde. Det er de seks mellemliggende tilfælde derimod.

Det drejer sig om henholdsvis en ung mand fra Fyn og en voksen kvinde fra Nordsjælland, der i februar begge havde været på skiferie i det franske skiområde Val Thorens, hvor der har været mæslingeudbrud. Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrede i den forbindelse praktiserende læger om at være ekstra opmærksomme på smittefare.

Derefter blev en ung mand fra Nordsjælland smittet, men her kender man ikke smittekilden. Den næste smittede var en ung mand fra Fyn, som havde været i kontakt med en tidligere smittet. Derefter blev en ung mand fra københavnsområdet smittet, og indtil videre er sidste smittede i D8-udbruddet en ti måneder gammel baby fra Køge-egnen. I de sidste to tilfælde er smittekilden også ukendt.

Det ottende tilfælde er et barn fra københavnsområdet. Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser i en e-mail til Berlingske, at der er tale om et fireårigt barn. Barnet har opholdt sig i daginstitution samt i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital.

»Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget smitteopsporing og er i tæt kontakt med Hvidovre Hospital, der allerede har sørget for, at personer, der har opholdt sig i Akutmodtagelsen lørdag 9. marts i tidsrummet 11.15-16.15, har modtaget information fra styrelsen om smitterisiko og muligheder for behandling. Forældre i barnets daginstitution er ligeledes blevet informeret om, hvordan de skal forholde sig,« skriver Jeppe Nørgaard Rasmussen.

Vaccine er bedste beskyttelse

Ifølge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut er det svært at sige noget om, hvad det nye tilfælde betyder i forhold til videre smitte.

»De otte tilfælde, som vi har nu, passer godt til det, som vi normalt ser, hvor det primært er unge og voksne, der smittes. Det er udtryk for, at der stadig er for mange, der ikke er vaccineret i disse aldersgrupper,« siger Peter Henrik Andersen.

Han fortæller, at virussen er luftbåren, og at den smitter via luftvejene. Man behøver altså ikke have personkontakt for at blive smittet. I princippet kan viruspartiklerne hænge i luften i op til to timer, efter at en smittet har forladt rummet.

Ifølge afdelingslægen er vaccine den bedste beskyttelse, og han understreger, at når instituttet går ud og gør opmærksom på tilfældene, så er det også en reminder til alle om, at det er vigtigt at blive vaccineret.

»En vaccine er ikke 100 procent effektiv, men det er den bedste beskyttelse, man kan få. Mæslinger er den mest smittefarlige børnesygdom, som vi har, og derfor skal man sørge for at få sine børn vaccineret. Er man det ikke selv, så skal man også blive det, hvis man ikke allerede har haft mæslinger,« siger Peter Henrik Andersen.

Peter Henrik Andersen oplyser, at personer født før 1974 næsten alle vil have haft mæslinger.

Ring til lægen

Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser, at hvis man ikke er vaccineret eller har haft sygdommen, kan man blive vaccineret i op til tre døgn, efter at man er smittet, og få behandling med antistoffer i op til seks døgn efter smittetidspunktet.

»Hvis man ikke er vaccineret mod mæslinger eller har haft sygdommen, og har man mistanke om, at man kan være syg med mæslinger, skal man ringe til lægen. Man må ikke møde op uden aftale, da mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, der findes, og man kan risikere at smitte andre i venteværelset. De fleste danskere er vaccineret mod mæslinger eller har haft sygdommen. De, der ikke har, kan få vaccinen gratis hos egen læge,« siger Jeppe Nørgaard Rasmussen.