Ekstra Bladet kaldte Helle Thorning-Schmidt »bordello-mor«. Nu beklager chefredaktør

En journalist fra Ekstra Bladet mente, at Helle Thorning-Schmidt var klædt ud som »bordello-mor«. En video af hændelsen er efterfølgende blevet genstand for stor debat. »Det var en fejl,« lyder det nu fra Ekstra Bladets chefredaktør.

Helle Thorning-Schmidt var ved Zulu Awards i torsdags ifølge Ekstra Bladet iført et Gucci-træningssæt. Sættet var angiveligt anledningen til spørgsmålet om, hvorvidt den tidligere statsminister var »sådan lidt bordello-mor«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ankom torsdag til arrangementet Zulu Awards i selskab med sine døtre, og i den forbindelse passede en journalist fra Ekstra Bladet familien op.

»Er I klædt ud eller hvad?« indledte Ekstra Bladets kulturanmelder og journalist René Fredensborg.

Helle Thorning-Schmidt snørede sine støvler – og så faldt spørgsmålet.

»Du er sådan lidt bordello-mor jo i det der,« sagde René Fredensborg.

Ekstra Bladet har siden haft et videoklip af episoden liggende på avisens hjemmeside. Videoen har sparket gang i en større debat på sociale medier, hvor Helle Thorning-Schmidt har forklaret, at hun gerne modtager en undskyldning fra mediet.

»Hvis Ekstra Bladet kalder mig – en voksen kvinde midt i 50erne, der trods alt har været statsminister – nedvurderende navne, hvad siger Ekstra Bladet så til og om andre kvinder?« spurgte Helle Thorning-Schmidt lørdag på Instagram.

Ekstra Bladets chefredaktør, Kristoffer Eriksen, beklager indslaget. Han erkender, at det var forkert at bringe det.

»Det var en fejl. Det var et satirisk indslag, og så prøver man alle mulige ting af. Nogle gange er der noget, som slipper igennem, og det er selvfølgelig ærgerligt,« forklarer Kristoffer Eriksen.

»Bordelmutter«

Chefredaktøren forklarer, at journalisten, René Fredensborg, selv fandt klippet »uden for skiven« lørdag. Den konklusion er Kristoffer Eriksen enig i, og derfor har han nu beklaget over for Helle Thorning-Schmidt.

Chefredaktøren oversætter »bordello-mor« til »bordelmutter«.

»René Fredensborg forsøgte at gætte på, hvad kendte havde klædt sig ud som. Så kommer Helle gående i Gucci-tracksuit (træningssæt, red.), og så laver han så den der bordelmutter-association,« forklarer chefredaktøren.

Lighedstegnet mellem »bordellomor« og bordelmutter bekræftes ligeledes i Ekstra Bladets artikel. Her står der, at Helle Thorning ankom i »bordelmutter-joggingtøj, der især gjorde Helle svært genkendelig«.

Er det i orden at kalde kvinders tøj for »bordelmutter-tøj«?

»Nej, det synes jeg ikke, det er. Og her fungerer det i hvert fald virkelig ikke. Det er også derfor, vi siger undskyld,« forklarer Kristoffer Eriksen.

Helle Thorning-Schmidt var til Zulu Awards med sine to døtre, Johanna og Camilla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Episoden har fået Sofie Linde, Camilla Søe og politiker Jan E. Jørgensen (V) til at rette kritik af Ekstra Bladet. »Helt ærligt, Ekstra Bladet. Stram op!« skrev sidstnævnte på Twitter.

Direkte adspurgt, om der er tale om en berettiget kritik, svarer chefredaktøren, at Ekstra Bladet skal kunne tåle kritik, og at mediet »selvfølgelig lytter til den«.

Kristoffer Eriksen har dog sine forbehold.

»Når man laver satire, er det ikke nødvendigvis et succeskriterium, at Jan E. Jørgensen og Sofie Linde er meget begejstrede for det. Det afgørende her er, at vi på en eller anden måde selv synes, det er dårligt. Det synes journalisten også selv, og så er vi bare kede af, at vi ikke sorterede det fra i redigeringsfasen, men endte med at udkomme med det.«

Ingen garanti mod gentagelse

Helle Thorning-Schmidt har godtaget undskyldningen, men spørger på Twitter, hvordan Ekstra Bladet fremover vil sikre sig, at deres journalister ikke opfører sig fornedrende overfor kvinder og efterfølgende bringer det på bladets platforme.

Til det svarer Kristoffer Eriksen, at mediet ikke kan sikre sig imod, at en journalist kommer til at gå over stregen igen, når der er tale om satire. Og der ikke er nye sanktioner eller retningslinjer på vej, forklarer han:

»Vi prøver at lære af de fejl, vi begår. Det er vilkåret for at lave satire og journalistik i øvrigt, at man ind imellem begår fejl, og så må man tale om dem.«

Er klippet en fejl?

»Ja, jeg synes, det er en fejl, at vi har bragt det klip.«

Hvad har I lært af den fejl?

»Vi skal måske være grundigere i redigeringsprocessen. René har måske lært af den fejl, at han skal tænke sig endnu bedre om, når han går ud og laver sådan noget her.«

Klippet med »bordello-mor«-spørgsmålet har frem til søndag middag floreret på Ekstra Bladets hjemmeside i en længere video.

Mediet vil nu klippe sekvensen med »bordello-mor« ud, ligesom tekstafsnittet, hvor bordelmutter fremgår, skal slettes.

»Vi har sagt undskyld for det, og så virker det måske lidt mærkeligt at have det stående,« begrunder Kristoffer Eriksen.

Dette fremgik af videoklippets tilhørende artikel. Fold sammen
Læs mere