Eksperter frygter lommer uden flokimmunitet – her er læges forklaring på, hvorfor borgere i Københavns nordvestkvarterer bliver væk

Der kan være flere forklaringer på, at tilslutningen til vaccinerne er markant lavere i visse områder i København, vurderer læge, der skal bidrage til at komme den lave tilslutning til livs.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelen af borgere, der ikke har svaret på invitationen til at blive vaccineret, er markant højere i områder på Ydre Nørrebro og i den nordvestlige del af København end i resten af Danmark.

Det vækker bekymring hos flere eksperter, der frygter, at der kan opstå særlige »lommer« i samfundet, hvor smitten vil have lettere ved at sprede sig.

Spørgsmålet er, hvorfor tilslutningen til vaccinerne er lavere i disse områder.

Det har Urfan Ahmed, der er praktiserende læge i Avedøre og talsmand for den frivillige »Etnisk Taskforce COVID-19«, en række forklaringer på. Han er udpeget af Sundhedsstyrelsen til at hjælpe med en særlig vaccineindsats i blandt andet Tingbjerg Sogn, hvor det står værst til med tilslutningen.

Han peger på flere faktorer men siger, at der med al sandsynlighed er en sammenhæng mellem andelen af indvandrere og efterkommere i områderne og tilslutningen til vaccinerne. Han vurderer, at der er en større vaccineskepsis blandt ikkeetniske danskere, ligesom misinformation nemmere kan sprede sig i disse miljøer med mange indvandrere og efterkommere.

»I pakistanske kredse og grupper deles der eksempelvis et rygte om, at alle, der får vaccinen, vil dø inden for to år. Det er der selvfølgelig ikke hold i, og jeg synes også, at debatten er blevet mere oplyst undervejs. Men for mig er det tydeligt, at misinformationen spredes hurtigere i de her kredse. Der er behov for at være særligt opmærksom i disse områder,« siger Urfan Ahmed, der dog understreger, at misinformation om vaccinerne også spredes blandt etniske danskere.

Han vurderer samtidig, at manglende tillid til myndighederne kan have påvirket tilslutningen i de pågældende sogne på Ydre Nørrebro og i den nordvestlige del af København:

»Mange borgere i Tingbjerg føler, at problemerne med blandt andet de socialt udsatte boligområder er blevet italesat på en forkert måde af politikerne. Derfor er de måske mindre tilbøjelige til at følge myndighedernes råd generelt og om at lade sig vaccinere, selvom det i virkeligheden er politikerne og ikke sundhedsmyndighederne, der har italesat problemerne i den offentlige debat.«

Urfan Ahmed, der er læge i Avedøre og beboer i Ishøj, mener, at manglende tillid til myndighederne kan påvirke tilslutningen til vaccinationsprogrammet i områder på Ydre Nørrebro og i den nordvestlige del af København. »Der er behov for at være særligt opmærksom i disse områder,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Vil kende til vaccine

Berlingske kunne onsdag fortælle, at sogne på Ydre Nørrebro og i den nordvestlige del af København halter efter i vaccinetilslutningen. Værst står det til i Tingbjerg Sogn, hvor 33 procent af borgerne i målgruppen ikke har bestilt tid til vaccination, selvom Region Hovedstaden inviterede den sidste af de ni målgrupper – de 50-54-årige – for 14 dage siden.

Til sammenligning er tilslutningen i de første ni målgrupper 94,9 procent på landsplan, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag.

Region Hovedstaden formoder selv, at faktorer som sprogkundskaber, afstand til vaccinationscenter og fortrolighed med at bruge e-Boks kan have gjort det sværere for borgere i Tingbjerg Sogn at tilslutte sig vaccinationsprogrammet.

Urfan Ahmed vurderer også, at sådanne faktorer gør sig gældende. Han peger desuden på, at spørgsmålet om, hvilken vaccine borgerne skal have, også kan påvirke tilslutningen i områderne:

»Der er mange, der ringer til mig og spørger, hvilken vaccine de skal stikkes med, men det kan jeg ikke oplyse dem om, for det står ikke i brevet. Det kan betyde, at nogle simpelthen dropper at blive vaccineret, fordi de gerne vil have vished om, at de får en bestemt vaccine – og ikke en anden. Så jeg tror, at man ville overkomme en betydelig barriere, hvis man fremhævede det i brevet.«

Ifølge Sundhedsstyrelsen var »nogle muslimer« samtidig bekymrede for, at de brød deres faste under den muslimske højtid ramadan, hvis de lod sig vaccinere. Det kan også have haft en betydning for tilslutningen, vurderer Urfan Ahmed.

»Jeg har snakket med nogle muslimer, der undlod at bestille tid under ramadanen, fordi de troede, at vaccinerne indeholder ernæringsmæssigt indhold. Så jeg kan ikke afvise, at det har forsinket vaccinationerne for nogles vedkommende,« siger han.

Urfan Ahmed forklarer samtidig, at han har været i kontakt med en række borgere, der allerede har været smittet og dermed har fået coronapas. Det kan have mindsket deres lyst til at tage imod tilbuddet om vaccination.

Udover Tingbjerg Sogn har Sundhedsstyrelsen også besluttet at iværksætte en særlig indsats i Brøndby Strand Sogn, hvor 15 procent ikke har reageret på vaccineinvitationen.