Ekspert om tilråb under fodboldkampe: »Lad os være ærlige: »Homo« er en finke, der kan ryge af mange menneskers pander«

Det politisk korrekte rykker i stigende grad ind på fodboldstadioner. Det er dog blåøjet at tro, at forbud mod bestemte tilråb vil gøre en forskel, lyder det fra en ekspert i forlængelse af homofobiske tilråb mod FCK-spilleren Viktor Fischer.

Klubber, spillere, DBU, Spillerforeningen og fangrupper tager alle afstand fra de homofobiske tilråb, der af Brøndby-fans er blevet råbt efter Viktor Fischer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Søndag kom F.C. København-stjernen Viktor Fischer i fokus, da han efter en kamp mod OB beklagede sig over, at OB-fans undervejs i kampen var kommet med homofobiske tilråb mod ham.

Tilråbene har sat gang i en heftig debat om, hvad tilskuere kan tillade sig – og ikke tillade sig – at råbe efter spillerne på modstanderholdet.

Debatten er et udtryk for, at det politisk korrekte nu også har ramt fodboldverdenen, hvor der tidligere har været et vist verbalt frirum, lyder det fra Bo Kampmann Walther, der er lektor på Syddansk Universitet, arbejder som sportsjournalist og har skrevet flere bøger om fodbold.

»Stadion har altid været et sted, hvor der er tavs enighed om, at man godt kan skrue op for retorikken – hvor mænd er mænd, og kvinder er kvinder. Samtidig ved man godt, at man ikke nødvendigvis mener det, man råber, når først kampen er slut,« siger han og fortsætter:

»Det sproglige frirum bliver fjernet, når man indfører sanktioner på kryds og tværs. Der bør være et frirum, når man er passioneret i forhold til noget, men man skal selvfølgelig ikke gå over grænsen. Homofobiske tilråb ligger lige på grænsen. Det er ikke i orden, men lad os være ærlige: »Homo« er en finke, der kan ryge af mange menneskers pander – eksempelvis ude i trafikken, når man bliver sur.«

De homofobiske tilråb rettet mod Viktor Fischer fortsatte mandag aften, hvor en gruppe Brøndby-fans efter en kamp mod FC Nordsjælland sang »Fischer, han er gay, allez allez«.

Viktor Fischer var ikke til stede ved kampen, men det er kutyme, at Brøndbys fans »varmer op« til kampen mod ærkerivalen FCK med sange rettet mod klubben, straks når den sidste kamp inden et FCK-møde er forbi – og det skete altså med en homofobisk én af slagsen mandag aften. Brøndby skal på søndag spille mod FCK.

Bo Kampmann Walther, lektor

»Hvis man kalder hinanden idiot og spasser, så tænker man ikke lige så meget over det. Men de to ord er jo også diskriminerende.«


»Det er tragikomisk«

Klubber, spillere, DBU, Spillerforeningen og fangrupper tager alle afstand fra homofobiske tilråb, og reglementet for de danske Superliga-stadioner har længe været, at diskriminerende ytringer – som for eksempel racistiske eller homofobiske tilråb – er forbudt. Først nu sker der en aktiv afstandtagen fra alle aktører, både på og uden for banerne.

Bo Kampmann Walther advarer om, at yderligere sanktioner mod bestemte tilråb kan få den modsatte effekt.

»Det er tragikomisk, at der nu bliver råbt vagt i gevær. Det er en illusion, hvis man tror, at man kan komme tilråbene til livs. Risikoen er, at folk tænker, at de nu ikke må noget som helst, og derfor skal den så ikke have for lidt, når de endelig er til en fodboldkamp. Det er blåøjet at tro, at man kan tale til folks indre moral på den måde,« siger han.

Bo Kampmann Walther mener, at folk inderst inde ved, om tilråbene er i orden eller ej.

»Hvis man kalder hinanden idiot og spasser, så tænker man ikke lige så meget over det. Men de to ord er jo også diskriminerende, hvis vi skal være helt politisk korrekte. Det vil jo være helt absurd, hvis man når dertil, hvor det heller ikke er i orden. Og de fleste ved godt, at homofobiske tilråb er henne i en gråzone på dette område,« lyder det fra Bo Kampmann Walther.

Efter episoden har Brøndby IF på sin hjemmeside taget afstand fra hændelsen mandag aften.

»Det er uacceptabelt og skuffende, at det finder sted, og vi vil nu indgå i dialog med klubbens forskellige fangrupperinger og gøre det fuldstændig klart, at vi som klub ikke accepterer den slags adfærd,« lyder det.