Ekspert om nye coronatal: »Det kan hurtigt blive ustabilt i Danmark«

Coronavirussen er langtfra et overstået kapitel i Danmark, viser de nyeste tal. »Vi skal lade være med at tro, at smitten ikke er der. Vi skal fortsat tænke os om,« siger ekspert.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hen over weekenden er der sket en lille stigning i antallet af smittede med coronavirus i Danmark. Tal fra Statens Serum Institut, viser, at der siden fredag er registreret 207 nye bekræftede tilfælde, og at seks flere er blevet indlagt. Der er lige nu 24 indlagte i Danmark.

Tallene stammer fra den overvågningsrapport, som Statens Serum Institut (SSI) offentliggører på alle hverdage. Rapporten beskriver udviklingen af covid-19 herhjemme.

Ifølge Nils Strandberg, tidligere direktør i SSI, er stigningen i antallet af smittede et tegn på, at coronavirussen langtfra er svækket.

»Smittetallet er højere, end vi har været vant til de seneste uger, og under alle omstændigheder er smittetallet svagt stigende,« siger Nils Strandberg, der dog gør opmærksom på, at det er vigtigt at huske på, at tallet er fra tre dage, og at udbruddet i Ringsted trækker meget op.

I Ringsted er der lige nu registreret 79 smittede personer på Danish Crowns slagteri i byen. Mandag kom det frem, at tallet nu er steget til 79, og det er dermed øget med 17 nye registrerede tilfælde.

Nils Strandberg er ikke overrasket over stigningen af antallet af smittede i Danmark, som han kalder »forventelig«.

»Det er ikke mærkeligt, vi ser det nu. I Danmark er samfundet meget åbent, og der er meget få restriktioner. Når man er ude i sommerlandet, ser man ikke mange restriktioner, og vi ser, at der ikke bliver holdt nok afstand. Vi skal skærpe opmærksomheden, sørge for at holde god hygiejne og afstand. Vi skal lade være med at tro, at smitten ikke er der. Vi skal fortsat tænke os om,« siger han.

Spørger man Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, er han en smule mere positivt stemt over for tallene.

En superspreder i Ringsted

»Tallene ser gode ud. Men det tal, vi får i morgen, er mere spændende. Hvis det pludselig er meget højt, kan det skyldes, at testningen ikke er foregået så regelmæssigt, da det har været weekend,« siger han.

Skal der kigges isoleret set på udbruddet i Ringsted, så mener Nils Strandberg, at der kan være tale om en superspreder. Én kollega kan have været smittet, og så har det spredt sig. Han forventer samtidig, at vi i løbet af efteråret vil opleve flere typer udbrud af samme kaliber, som det vi ser netop nu i Ringsted.

»Når man ser sådan et udbrud, er man superopmærksom. Alle bliver testet. Jeg forventer, at flere vil blive smittet derovre, men myndighederne er i stand til at kontrollere denne slags udbrud,« siger han.

Torben Mogensen

»Jeg mener virkelig, man skal tænke sig meget godt om, hvis man vil åbne natklubberne: Det er bare et farligt sted.«


Torben Mogensen forventer ligeledes, at der vil komme flere mikroudbrud a la det i Ringsted.

»Det man kan frygte, er, at folk tager virus med hjem fra udlandet. Det vigtigste er at kapsle smitten ind og få det stoppet, og det tyder på, at vi er gode til lige netop det,« siger han.

Kommer der en anden bølge?

Et af de helt store coronaspørgsmål lige nu er, om den famøse anden bølge af coronavirus er ved at skylle ind over Danmark. Nils Strandberg forventer ikke, at Danmark bliver ramt af en anden bølge af covid-19. Et af de vigtige redskaber til at holde en anden bølge for døren er, at natklubber og diskoteker skal forblive lukkede, mener han.

»Jeg tror ikke, den rammer Danmark, men det kræver en kæmpe indsats for at vi kan begrænse de her mikroudbrud. Der skal vi være skarpere. Er vi gode til det, og lader vi være med at åbne natklubber og diskoteker samt øge tilskuerkapaciteten til fodboldkampe, så kan vi nok undgå anden bølge,« siger han.

Det synspunkt er Torben Mogensen helt enig i. Natklubber og diskoteker skal forblive lukkede.

»Det er den allerværste situation. Folk er tæt sammen på natklubber, og det er lukkede lokaler. Gæsterne er fulde, og man kysser på hinanden. Erfaringer fra udlandet viser, at det kan være enormt smittespredende. Selv om tallene ser gode ud, kan vi se rundt om i verden, at de ikke er stabile, og de kan hurtigt blive ustabile i Danmark. Jeg mener virkelig, man skal tænke sig meget godt om, hvis man vil åbne natklubberne: Det er bare et farligt sted,« siger han.

Der er i weekenden registreret et nyt dødsfald. Samlet er 616 døde i Danmark med virussen siden foråret.