Ekspert kritiserer DBU for at informere tusindvis af seere for sent: »Mange seere har troet, at han var død«

Ekspert i journalistik og medieetik mener, at DBU var for langsom i sin kommunikation til de tusindvis af danskere, der lørdag aften gruede for fodboldstjernen Christian Eriksens liv.

Soccer Football - Euro 2020 - Group B - Denmark v Finland - Parken Stadium, Copenhagen, Denmark - June 12, 2021 Denmark players react as Christian Eriksen receives medical attention after collapsing during the match Pool via REUTERS/Friedemann Vogel Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIEDEMANN VOGEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danskere sad lørdag aften klistret til skærmen og gruede: Var Danmarks største stjerne, Christian Eriksen, afgået ved døden?

Det spørgsmål stod ubesvaret hen for tusindvis af seere, da Inter Milan-spilleren blev båret fra banen ca. klokken 19 omgivet af samaritter, holdkammerater og afskærmet med hvide lagner, efter at han faldt om i EM-åbningskampen mod Finland i Parken.

Stjernen lå kort forinden bevidstløs på banen og modtog hjertemassage. Omkring ham stod flere grædefærdige og berørte holdkammerater. Situationen var dybt alvorlig.

Men kort efter Eriksen var blevet båret fra banen, begyndte et billede af en vågen Christian Eriksen at florere på blandt andet det sociale medie Twitter: Han var altså ved bevidsthed, da han blev båret fra banen, og de danskere, der havde set billedet, kunne dermed ånde lettet op.

Men oplysningen om Eriksens bevidsthed blev først meldt officielt ud af Dansk Boldspil Union (DBU) til den brede offentlighed senere – klokken 19.30, mens tiden havde stået stille for tusindvis af seere. Det møder kritik fra Jannie Hartley Møller, der er lektor i journalistik og som beskæftiger sig med blandt andet medieetik på Roskilde Universitet:

»Det var mærkeligt, at jeg som seer skulle på Twitter for at se, at Christian Eriksen rent faktisk var ved bevidsthed. Seerne var vidne til alle de voldsomme billeder, men de fik ikke beskeden om, at han rent faktisk var i live, tilstrækkelig hurtigt,« siger hun.

Jannie Hartley Møller erkender, at det ikke kun handlede om at oplyse seerne i den tilspidsede situation, fordi der også var et hensyn at tage til Christian Eriksens pårørende og holdkammerater.

Hun mener dog, at seerne havde »krav« på at få informationen om Eriksens tilstand hurtigere, når man tænker på de scener, som mange seere var vidne til. Hun henviser blandt andet til, at man som seer fik det indtryk, at Christian Eriksen modtog hjertemassage på banen:

»Det var en alvorlig situation, hvor mange af os gik rundt i en mere eller mindre panisk tilstand. Mange seere har troet, at han var død. Så jeg mener, at DBU burde have været hurtigere til at fortælle offentligheden, at han var ved bevidsthed,« siger hun og fortsætter:

»Det kunne have skabt ro for de tusindvis af personer, der så med.«

Christian Eriksen blev hurtigt transporteret til Rigshospitalet, hvor hans tilstand heldigvis stabiliserede sig. Episoden har efterladt store dele af det internationale fodboldsamfund i chok, og adskillige aktører har sendt en varm hilsen til den danske fodboldstjerne.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra DBU.