Efter strammere regler: Weekenden bød på særdeles mange støjgener, men Københavns Politi mener, at ny kampagne »tilsyneladende« virker

Weekenden har budt på særligt mange støjepisoder i København, men Københavns Politi slår fast, at en ny kampagne mod netop det problem tilsyneladende har virket.

En ny kampagne fra sidste uge skal sætte fokus på støjgener i København og minde folk om at tage hensyn. Den seneste weekend har dog budt på særligt mange episoder med høj musik og larm. Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi mener dog, at kampagnen stadig ser ud til at virke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekenden har været særdeles god i kraft af sit vejr, men med godt vejr følger også episoder, som for mange beboere kan beskrives som alt andet end positive.

Københavns Politi oplyser, at der i den forgangne weekend har været flere episoder end normalt, hvor politiet må give en venlig påmindelse til festende om, at de skal skrue ned for larmen.

De venlige henvendelser kommer knap en uge efter, at Københavns Kommune sammen med Københavns Politi har søsat en kampagne, der netop søger at nedbringe støjgenerne på særligt udvalgte steder i byen.

Visse tilfælde mindede om sidste sommer

»Det er flere, end vi plejer at se, og det er helt forståeligt, at folk gerne vil nyde det gode vejr, men vi opfordrer også kraftigt til, at borgerne tager ansvar og viser hensyn over for hinanden, da vi ikke mener, at politiet skal justere den del af det,« siger Rasmus Agerskov Schultz, viceinspektør i Københavns Politi:

»Lidt over halvdelen af tilfældene, hvor vi rykker ud, er i private beboelser, så det er ikke kun i det offentlige rum. Men vi har haft flere anmeldelser, end vi har haft tidligere i år, og jeg tror, at det handler om vejret, sidste skoledag, og at det lige har været lønningsdag.«

Han ønsker ikke at oplyse det præcise antal anmeldelser, men fastslår, at det er flere end der er set tidligere i år.

I nogle tilfælde minder weekendens støjgener om det, der af beboere sidste år blev beskrevet som skrækscenarier, der særligt var tilvejebragt af de såkaldte »soundbokse«, som er meget kraftige transporterbare højttalere.

Med den nye kampagne, der blev skudt i gang 1. juni, installerede kommune og politi plakater i byrummet, mærkater på asfalten i og omkring områderne, indsatser på sociale medier og dialog mellem unge i målgruppen og Natteravnene og Københavns Politi.

Dialog frem for bøder

Målet er netop, at sidste sommers støjgener ikke må gentage sig, lød det i sidste uge fra overborgmester Lars Weiss (S) og politidirektør Anne Tønnes.

Anne Tønnes sagde til Berlingske, at festscenerne sidste år ændrede karakter, fordi der var så mange, der søgte ud på offentlige arealer. Måden at nedbringe støjen på er dog dialog, og til spørgsmålet om, om det ikke ville være bedre at hive bødeblokken frem, sagde hun:

»Det er nok dobbeltsidet. På den ene side forsøger vi altid at gå i dialog med de unge, men det er klart, at hvis vi ser, at det ikke virker, har vi bødeblokken i den anden hånd.«

Nye støjregler dikterer ligeledes, at man i hverdage og helligdage må spille musik frem til klokken 20 på de særligt udvalgte hotspots, der tæller Islands Brygge, Hørsholmparken på Nørrebro og en del af Fælledparken, og fredag og lørdag frem til klokken 22.

Københavns Politi: Kampagnen har virket

Det har Københavns Politi haft et særligt fokus på i denne weekend, siger Rasmus Agerskov Schultz.

Har kampagnet virket for dig at se?

»Tilsyneladende, for vi har ikke sigtet nogen i de her områder. Vi har gjort ret mange ud af at informere dem, der har forsamlet sig. Det er vores opfattelse, at det ikke har været det problem, som det har været tidligere i og med, at vi ikke har sigtet nogen,« siger han.

Det primære formål med kampagnen har jo netop været dialog, har politidirektør Anne Tønnes sagt, så det siger vel ikke så meget, at I ikke har sigtet nogen?

»Generelt er vores udgangspunkt, at dialog er vejen frem, og det plejer heldigvis i langt, langt de fleste tilfælde at have den ønskede effekt. Så er der selvfølgelig de ganske få tilbage, som enten er for berusede eller måske ikke har viljen til at efterkomme vores anvisning, og så risikerer man en bøde eller at få beslaglagt sin soundboks. Der vil jeg igen sige, at vi ikke har haft nogen sigtelser for den del,« siger vicepolitiinspektøren.