Efter ny sag om krænkelser på KU: Lav loven om, nu er selve den akademiske frihed i fare

En ny sag om klager og krænkelser på Københavns Universitet vidner om, at det nu er på tide at få den akademiske frihed ind i universitetsloven, lyder det.

Jacob Mchangama på et debatmøde tidligere i år på Juridisk Fakultet på København Universitet om de omdiskuterede retningslinjer for udklædningsfester på fakultetet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Universitet (KU) er i kampen mod krænkelser og chikane i færd med det, der ligner et angreb på selve den akademiske frihed blandt egne forskere og undervisere.

Andet kan direktør for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, ikke rigtig nå frem til, efter at han har læst Weekendavisen.

Avisen beretter i en artikel om, hvordan en lektor på Det Humanistiske Fakultet har været igennem et længere undersøgelsesforløb og tjenstlige samtaler med blandt andre dekanen, efter at anonyme studerende har klaget over hans undervisning såvel som hans adfærd.

Sagen bliver af KU håndteret ud fra universitetets nye og omdiskuterede retningslinjer for håndtering af krænkende adfærd, hvor der er såkaldt nultolerance over for krænkende adfærd.

Den pågældende lektor er af en lille gruppe anonyme studerende blevet beskyldt for i sin undervisning at omtale sorte med nedsættende ord, tale krænkende om kvinder, være eurocentristisk i sin undervisning, akkurat som han favoriserer mænd og ikke griber ind, når studerende udtaler sig nedsættende eller racistisk.

Angiveligt er det især kvindelige studerende af ikkeeuropæisk oprindelse, der føler sig krænkede i forbindelse med undervisningen, der foregår på engelsk.

Disse studerende taler i deres klager til fakultetsledelsen om, at kvindelige studerende bliver »shut downed«, »sidelined« og »diminished« i spørgsmål om køn.

Jacob Mchangama ser sagen som »meget værre« end en meget omtalt sag i blandt andet Berlingske fra tidligere i år, hvor de jurastuderende på KU af fakultetsledelsen blev bedt om ikke at afholde mexicanske og indianske udklædningsfester.

På baggrund af tre klager fra studerende, hvoraf den ene blandt andet gik på, at studerende »klæder sig ud som etniciteter, som om de nogensinde kunne bruges som kostumer«.

»Det her er noget helt andet. Det handler om den akademiske frihed,« siger Jacob Mchangama og noterer sig blandt andet, at lektoren af sin dekan er blevet bedt om at skabe et undervisningsrum, hvor det er »sikkert« for studerende at diskutere emner som eurocentrisme, uden at de føler sig udsat for racisme fra medstuderende.

»KU må få set sine retningslinjer igennem en gang til,« siger Justitia-direktøren:

»Og så kan jeg kun opfordre politikerne til at få skrevet ind i universitetsloven, at der ikke kun er forskningsfrihed, men også akademisk frihed, på universiteterne.«

Jacob Mchangama frygter, at der ikke nødvendigvis er langt fra trusler mod den akademiske frihed til trusler mod forskningsfriheden.

»Der kan være forskere, der vælger emner fra, fordi de ved, at emnerne kan føre til klager,« siger han.

Uddannelses- og forskningsordfører for Liberal Alliance (LA), Henrik Dahl, er enig. Han ser den seneste sag i direkte forlængelse af de tidligere sager på KU.

Uddannelses- og forskningsordfører Hemrik Dahl (LA)

»I ordførerkredsen følger vi nøje sagerne på KU, og debatten om krænkelser, og hvordan universitetet håndterer dem«


Henrik Dahl henviser i den forbindelse til en artikel for nylig i Berlingske, hvor tre forskere og tillidsfolk advarede om, at KUs reviderede retninglinjer for krænkelser og chikane »truer ytringsfriheden, retssikkerheden og den akademiske frihed« på universitetet.

»Det kan blive nødvendigt at lave loven om. Det er vi nødt til, hvis vi ellers ikke kan sikre den højeste akademiske og videnskabelige frihed,« siger han:

»I ordførerkredsen følger vi nøje sagerne på KU, debatten om krænkelser og hvordan universitetet håndterer disse.«

Henrik Dahl efterlyser i den forbindelse, at KUs bestyrelse giver sin mening klart til kende.

»Det her kræver bestyrelsens kraftige bevågenhed,« siger han:

»Det er, som om der på den yderste venstrefløj er et ønske om at indskrænke den akademiske frihed. Det er helt uacceptabelt.«

Men der er 100 procent akademisk frihed og 100 procent forskningfrihed på KU.

Det slår dekan på Det Humanistiske Fakultet, Jesper Kallestrup, fast over for Berlingske.

Dekanen kan ikke kommentere den pågældende personalesag, men han bekræfter, at den for ledelsens vedkommende er afsluttet.

»Der er en misforståelse, hvis man mener, at den akademiske frihed er truet,« understreger han.