Efter flertal for genåbning: »Jeg er da klar til at vælte regeringen i næste uge, det behøver du ikke spørge mig to gange om«

Partierne skal i næste uge forhandle om en forestående genåbning af samfundet, og samfundet skal genåbnes, tegner et flertal i Folketinget nu til. Til spørgsmålet om, hvorvidt et flertallet mod regeringen kommer på tale, er konklusionen et »måske«.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da sundhedsministeren, justitsministeren, børne- og undervisningsministeren, KL og Danske Regioner holdt pressemøde onsdag. Venstre er klar på at vælte regeringen, og SF forholder sig afventende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der tegnede sig onsdag stor enighed på Christiansborg om at foretage genåbninger af dele af samfundet, efter SFs formand Pia Olsen Dyhr trak en streg i sandet.

»Når vi nu kan se, at smitten falder, så skal det danske samfund også langsomt genåbne,« sagde hun til DR.

Med udtalelsen tippede mandaterne for en genåbning over de berømte 90, hvoraf 89 af dem indtil da havde tilhørt et samlet blå blok.

Nu er spørgsmålet, om partierne har tænkt sig at bruge dem.

SF: Det kommer an på så meget

Ifølge SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er der flere af regeringens udmeldinger, som på nuværende tidspunkt skurrer i ørerne på partiet.

Er SF klar til at bruge sit flertal mod regeringen?

»Det afhænger lidt af, hvad Statens Serum Institut (SSI) og Sundhedsstyrelsen byder ind med i den sammenhæng.«

Hvad vil det kræve?

»Det vil bero på, hvad der kommer af informationer undervejs. Jeg vil stå meget hårdt på, at børn ikke skal testes. Der må være en del, der skal undtages for test.«

I næste uge er der forhandlinger om genåbningen, varslede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) onsdag ved et pressemøde på Christiansborg.

Til den tid vil beregningerne fra SSIs modelleringsgruppe ligge klar. Det er inden 1. marts, hvor restriktionerne på nuværende tidspunkt står til at udløbe.

Regeringens nye forudsætning

Ved pressemødet lød det fra blandt andre justitsminister Nick Hækkerup (S) og Magnus Heunicke, at en forudsætning for en ansvarlig genåbning ville være test, test, og test.

Alle i befolkningen skal i fremtiden testes to gange om ugen, og regeringen har til formålet indkøbt ti millioner nye lyntest.

At det nu er en »forudsætning« for, at en genåbning kunne ske, var nyheder for alle, for det havde ikke tidligere været et vilkår.

»Jeg vil sige, at lige den måde, som forudsætningen er formuleret på, var ny for mig. Den havde jeg ikke hørt på et tidligere tidspunkt,« siger Kirsten Normann Andersen.

Men det lyder som om, at du regner med, at I godt kan komme til enighed med regeringen. Onsdag lød meldingen, at test er for alle, og at det var en forudsætning for genåbningen. Tror du, I kommer til at nå til enighed med regeringen?

»Det ved jeg simpelthen ikke. Men det håber jeg. Jeg synes, at det giver mening at være målrettet der, hvor der er de store udbrud. Jeg kæmper lige nu en kamp for at sikre, at børn ikke skal testes i skolen og slet ikke de små børn, for det synes jeg ikke, de skal. Antigentesten kan være en noget traumatisk oplevelse.«

Venstre klar på at vælte regeringen

Kravet om det massive antal test er ikke andet end regeringens nye påfund for at »flytte teltpælene« og udskyde en genåbning, mener Venstres politiske ordfører Sophie Løhde.

»Vi er store tilhængere af test og for at få udvidet testkapaciteten. Men jeg er også nødt til at sige fuldstændig klart, at vi ikke kan afvente, at regeringen får stablet flere millioner ugentlige test på benene, før vi kan lave en gradvis åbning af Danmark. Det går simpelthen ikke,« siger hun og slår fast:

»Det kommer vi ikke til at acceptere.«

Hvis regeringen i næste uge holder fast i, at alle skal testes to gange om ugen, vil I så benytte jer af jeres flertal mod regeringen?

»Hvis de siger, at de vil fortsætte status quo, så er vi uenige i det.«

Men er I klar til at benytte jer af jeres flertal?

»Regeringen kan jo kun fortsætte med de nuværende restriktioner, hvis de ikke har et flertal imod sig. Det er jo essensen i parlamentarismen.«

Spurgt på en anden måde så – er det realistisk, at I kommer til at sætte et flertal imod regeringen?

»Venstre har ikke 90 mandater, og derfor skal du ringe til SF og spørge, om de mener, hvad de selv siger. Indtil videre har de været Socialdemokratiets hjælper nummer ét. SF skal jo også være klar til at etablere et flertal.«

Men I er klar på at benytte jer af jeres flertal?

»Jeg står på mål for, hvad Venstre mener, og det agter vi at forfølge. Om der er flertal for det, må tiden vise, og det afhænger af, hvordan andre partier stiller sig.«

Hvis SF er med på det, er I så klar til at lave et flertal udenom regeringen?

»Ja, selvfølgelig. Jeg er da klar til at vælte regeringen i næste uge, det behøver du ikke spørge mig to gange om.«