Efter dobbelt kvindedrab: Så mange drab bliver der begået i Danmark

Antallet af drabsanmeldelser svinger meget fra år til år, men den særlige grove vold, der også kan have dødelig udgang, er faldet de senere år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Politiinspektør Kim Kliver (tv.) og vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi (i midten) samt politiinspektør Brian Bang-Rasmussen fra Midt- og Vestsjællands Politi på Næstved Politistation, fredag 15. november. Deres pressemøde fandt sted i anledning af en sag, hvor to kvinder blev dræbt i henholdsvis Ruds Vedby og Kundby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Denne uge har budt på flere drab.

Tidligt lørdag blev en 25-årig mand fundet dræbt af skud i Brøndby Strand. Manden, der blev fundet af en hundelufter, er offer for et opgør i det kriminelle miljø, lyder det fra Københavns Vestegns Politi.

I en sag i Midt- og Vestsjællands politikreds er to kvinder med kort tids mellemrum blev slået ihjel af samme mand.

Den ene var en 31-årig kvinde, der natten til fredag blev fundet død i sit hjem i Ruds Vedby. Gerningsmanden er ifølge politiet kvindens 39-årige kæreste. Mandens 35-årige ekskæreste, der boede i Kundby, er ligeledes fundet dræbt. Den 39-årige mand blev fremstillet i grundlovsforhør fredag, hvor han nægtede sig skyldig i drab, men erkendte vold med døden til følge.

Lige på den anden side af Øresund – i Malmø – dræbte en 27-årige dansk mand angiveligt en 24-årig svensk kvinde. Hun blev fundet død i en bil foran et storcenter i Malmø. Anholdelsen af manden skete efter en biljagt på Fyn. Den 27-årige formodede gerningsmand blev lørdag morgen fundet død i sin celle i arresthuset i Odense.

Har man fulgt med i medierne, kunne man få indtrykket af, at antallet af drab pludselig eskalerer. Berlingske har kigget på, hvor mange drab eller tilfælde af særlig alvorlig vold der sker årligt.

Hvor ofte forekommer drab i Danmark?

I hele 2018 var der 52 drabsanmeldelser. Vold med døden til følge, som en af gerningsmændene har erkendt sig skyldig i, hører under straffelovens paragraf 246 om særlig grov vold. Her var der 14 anmeldelser i 2018.

Ser vi på de nyeste tal, der dækker tredje kvartal 2019, var der otte drabsanmeldelser og ingen anmeldelser om særlig grov vold. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Med en række drab inden for få dage er der dermed tale om et stort antal, hvis man sammenligner med, at der i løbet af hele tredje kvartal var otte drabsanmeldelser.

I modsætning til de seneste sager, hvor ofrene for drabene hovedsageligt var kvinder, er det generelle billede, at ofrene er mænd. Ifølge Danmarks Statistik var der 488 drabsofre af begge køn fra 2010 til 2018. Heraf var 63 procent mænd. Hvert år i perioden har mændene været i overtal blandt drabsofrene – med undtagelse af 2010, da 22 kvinder og 20 mænd blev dræbt.

I perioden 2010 til 2017 blev 223 personer fundet skyldige i drab. 163 af dem er af dansk oprindelse.