Efter bandeflugt: Sygehus vil ikke længere huse kriminelle bandemedlemmer

Slagelse Sygehus ønsker som følge af fangeflugten ikke at modtage kriminelle bandemedlemmer på dets retspsykiatriske afdeling, viser aktindsigt. Men det har sygehuset pligt til, mener justitsministeren. Regionrådsformand Heino Knudsen (S) påpeger, at der er forskel på et sygehus og et fængsel.

»Vi skrev til justitsministeren, fordi der er forskel på et fængsel og en retspsykiatri. Ved så alvorlige kriminelle skal vi sikre, at de er under mere fængselslignende forhold,« siger Heino Knudsen (S), Regionsrådsformand i Region Sjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefotos.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Psykiatrien i Region Sjælland ønsker ikke længere at huse hårdkogte og kriminelle bandemedlemmer.

Efter at det stadigt eftersøgte bandmedlem, Hemin Dilshad Saleh, flygtede fra Slagelse Sygehus, skrev psykiatridirektør i Region Sjælland Michael Werchmeister, og regionsrådsformand Heino Knudsen (S) således hver sit brev til Justitsministeriet.

Her frabad de sig flere personer med samme profil som bandelederen, der betegnes som farlig. Men justitsministeren afviste deres ønske, med henvisning til at Regionsrådene på deres psykiatriske sygehuse også har pligt til at modtage den type personer.

Det viser en aktindsigt, Berlingske har fået.

Politifoto af Hemin Dilshad Saleh, som blev befriet under en væbnet aktion i Slagelse, tirsdag 19. november 2019. Politiet leder i samarbejde med de øvrige sjællandske kredse intensivt efter gerningsmændene og den befriede mand, Hemin Dilshad Saleh. Han er 183 cm høj, almindelig til kraftig af bygning, har sort kort hår, brun hud og formentlig fuldskæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politi.dk/Ritzau Scanpix.

Regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), mener ikke, at man på retspsykiatriske afdelinger er rustet til at varetage den type kriminelle.

»Vi taler om en meget lille gruppe, men som er ekstremt voldsparate. Vi taler om kriminelle bandemedlemmer. De fleste borgere, der befinder sig i retspsykiatrien, er ikke voldsparate på samme niveau. Vi reagerer som følge af vores medarbejdere og deres sikkerhed og arbejdsmiljø. Vi skal overholde arbejdsmiljølovgivning, og vi skal sikre de andre borgere i retspsykiatrien,« siger Heino Knudsen til Berlingske.

Heino Knudsen mener derfor, at den type kriminelle skal placeres et andet sted.

»Vi skrev til justitsministeren, fordi der er forskel på et fængsel og en retspsykiatri. Ved så alvorlige kriminelle skal vi sikre, at de er under mere fængselslignende forhold.«

Pistoler i kageæske

19. november 2019 flygtede varetægtsarrestant Hemin Dilshad Saleh fra retspsykiatrisk afdeling på Slagelse Sygehus under en såkaldt befrielsesaktion. Hemin Dilshad Saleh er et af de ledende medlemmer af bandegrupperingen NNV. Gerningsmanden, som hjalp ham med flugten, smuglede ifølge flere medier pistoler med ind i en kageæske. Han truede personalet og skød i gulvet.

Helle Brink, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Psykiatrien Vest, forklarede dagen derpå til DR, at bandelederen hverken havde brev- eller besøgskontrol, og derfor blev kageæsken ikke undersøgt.

I psykiatridirektør Michael Werchmeisters brev til Justitsministeriet henviser han til, at det ikke er muligt at opfylde forpligtelserne i arbejdsmiljøloven »med hensyn til personalets sikkerhed og sundhed, når bandemedlemmer og andre personer med tilsvarende profil, ønskes anbragt i varetægtsurrogat i Psykiatrien«.

Ikke gearet til det

Regionrådsformand Heino Knudsen bakkede psykiatridirektøren op i et selvstændigt brev. Men selv om justitsministeren afslog deres anmodning, understreger Heino Knudsen over for Berlingske, at han »er glad for, at justitsministeren så hurtigt er vendt tilbage på henvendelsen«.

»Vi har holdt et møde, hvor vi havde en god drøftelse om dette. Nu skal vi arbejde på de rigtige løsninger fremover.«

I beder om ikke længere at skulle varetage bandemedlemmer i psykiatrien. I får at vide, at det ikke kan lade sig gøre. Er I uenige?

»Vi er meget enige om, at vi skal finde en løsning.«

Er du tilfreds med, at I stadig skal varetage bandekriminelle?

»Det skal vi lige nu, og så må vi se på, hvilken løsning vi når frem til. Vi har en dialog om, hvordan det skal håndteres. Vi skal sikre borgere og medarbejderes sikkerhed.«

Hvordan mener du, det skal håndteres?

»Jeg mener, at vi skal finde ud af, om så kriminelle personer skal placeres på sygehus eller i fængsel. Det er vores dialog. Jeg mener, de skal være i et fængsel eller under fængselslignende forhold – og ikke på et sygehus.«

Justitsministeren har ikke haft mulighed for at kommentere på artiklen. Psykiatridirektør Michael Werchmeister henviste Berlingske til Heino Knudsen.